Αφροδίτη Ακριτίδου: “Η μεγαλύτερη πρόκληση που θέτει ένας καλλιτέχνης στον εαυτό του είναι να βγει από τη ζώνη ασφαλείας του. Να έρθει αντιμέτωπος με κάτι άγνωστο…”

“…Συνειδητοποιώντας τις αληθινές μας επιθυμίες και ανάγκες, θεραπεύουμε και ανανεώνουμε τον εαυτό μας και στη συνέχεια γίνεται πιο εύκολο για εμάς να θέσουμε νέους στόχους και να εντοπίσουμε νέους πόρους για περαιτέρω ανάπτυξη”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Η γνωριμία μου με την τέχνη της ζωγραφικής ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία. Ξέρω ότι ακούγεται γραφικό, αλλά πιστεύω, πως ο κάθε εν δυνάμει εικαστικός και καλλιτέχνης ανακαλύπτει την ανάγκη προσωπικής έκφρασης μέσω της τέχνης του, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Βέβαια, η συστηματική ενασχόληση με τη ζωγραφική, ήρθε με την εισαγωγή μου στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με καινούριες τεχνοτροπίες, εικαστικά μέσα και ρεύματα, κάτι που με βοήθησε να βρω το δικό μου καλλιτεχνικό δρόμο. Τώρα έχοντας αποφοιτήσει, συνεχίζω την εικαστική και εσωτερική μου έρευνα με όλα τα εφόδια και τις γνώσεις που απέκτησα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Σίγουρα μία ερώτηση που φέρει πληθώρα απόψεων. Κατά την προσωπική μου γνώμη, η τέχνη είναι ένα ‘μικρόβιο’ που κουβαλάει ο καθένας μας. Ένα “μικρόβιο” που μεταφράζεται σε μουσική, ζωγραφική, ποίηση, θέατρο και πολλά άλλα. Το θέμα είναι ποιος θα έχει την περιέργεια και τη δύναμη να το ακολουθήσει και να βρει τον εαυτό του σ’ αυτό.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Πιστεύω πως το έργο μου δε συσχετίζεται εύκολα με ένα συγκεκριμένο ρεύμα ή κίνημα. To έργο μου έχει επηρεαστεί έντονα από την πανάρχαια παράδοση του Ινδουισμού και του Βουδισμού και από τα οπτικά της κατάλοιπα, τα ‘μάνταλα’, μα πάνω απ’ όλα από την θεραπευτική τους ιδιότητα. Σύμφωνα με τον Carl Jung άλλωστε, τα μάνταλα τον βοήθησαν, σε μία σοβαρή συναισθηματική του κρίση, να βρει τον τρόπο να αποκαταστήσει την προσωπική του πληρότητα. «Διαφωτισμένος από τις εικόνες αυτές,» έγραφε «μπορούσα να βλέπω καθημερινά τις ψυχικές μεταμορφώσεις που συνέβαιναν μέσα μου. Και μόνο σταδιακά ανακάλυψα το νόημα των μάνταλα: σχεδιασμός, μεταμόρφωση και δημιουργία του Αιώνιου Μυαλού».

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η δουλειά μου είναι επηρεασμένη από την πρακτική του Carl Jung και αφορά στη συνάντηση με το υποσυνείδητό μου, το εσωτερικό μου «εγώ». Συνειδητοποιώντας τις αληθινές μας επιθυμίες και ανάγκες, θεραπεύουμε και ανανεώνουμε τον εαυτό μας και στη συνέχεια γίνεται πιο εύκολο για εμάς να θέσουμε νέους στόχους και να εντοπίσουμε νέους πόρους για περαιτέρω ανάπτυξη. Μέσα από τα μάνταλα, μας μιλάει το ασυνείδητο, στη γλώσσα των συμβόλων και των εικόνων. Το τακτικό σχέδιο δημιουργεί συνθήκες για την εκδήλωση των αυτό – θεραπευτικών δυνατοτήτων της ψυχής, βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας και της εσωτερικής ειρήνης. Καθημερινά, ανάλογα με την ψυχολογία μου, επιλέγω το χρώμα που με αντιπροσωπεύει και σχεδιάζω σύμβολα σε αλληλουχία. Καμιά φορά επηρεάζομαι και απ’ την ψυχολογία των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά μου, και προσπαθώ να καταγράψω ζωγραφικά τη χαρά, την ανησυχία αλλά και την σιωπή τους, παρατηρώντας απλά τις κινήσεις τους στον χώρο.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Προσωπικότητες και καλλιτέχνες που άσκησαν επιρροή στο έργο μου είναι πολλοί. Δεν χρειάζεται να ανήκουμε στο ίδιο κίνημα ή ρεύμα για να αντλήσω έμπνευση από τα έργα τους. Καλλιτέχνες όπως οι, Vincent van Gogh, Damien Hirst, Yayoi Kusama, Gunilla Klingberg μου δίνουν οπτικά ερεθίσματα που με ενθαρρύνουν να δημιουργώ και να εξελίσσομαι.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση που θέτει ένας καλλιτέχνης στον εαυτό του είναι να βγει από τη ζώνη ασφαλείας του. Να έρθει αντιμέτωπος με κάτι άγνωστο για εκείνον και να μάθει από αυτό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, υπήρξαν φορές που έπρεπε να ακυρώσω την, μέχρι τότε, εικαστική μου πορεία και να ξεκινήσω από το μηδέν. Αυτός είναι βέβαια ένας τρόπος ανακάλυψης του εαυτού μου.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια μεταβατική φάση. Βγαίνοντας από τη σχολή, υπάρχουν πολλοί δρόμοι ανοιχτοί. Με ενδιαφέρει να εξελιχθώ περαιτέτω καλλιτεχνικά, αλλά ταυτόχρονα να ασχοληθώ και με τη γραφιστική, μια άλλη μορφή τέχνης που επικεντρώνεται στην οπτική επικοινωνία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Αφροδίτη Ακριτίδου
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη. Εισήχθη το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στo Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι φοιτήτρια στο Α’ Eργαστήριο Zωγραφικής, όπου φοίτησε υπό την εποπτεία των διδασκόντων Γ. Σκυλογιάννη, Β. Νομίδου, Χ. Βενέτη, Δ. Ζουρούδη και Τ. Τρανού.

Εκθέσεις:


2019

Λουκάς Βενετούλιας’, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Platforms’, Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα, Ελλάδα

2017
Εγώ όπως εμείς’, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.

2016

Εικαστικοί Διάλογοι με την Πόλη’, Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο), Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Έκθεση 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής ΑΠΘ, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. ART HOUSE’, Art House, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.