Μάρκη Καλατζή: “Προσπαθώ να μην σταματώ να δημιουργώ και να εξελίσσομαι με νέο περιεχόμενο και νέες τεχνικές…”

Ένα από τα άμεσα σχέδιά μου είναι να ολοκληρώσω μια σειρά έργων για τον τόπο καταγωγής μου που αγαπώ, το νησί της Λέρου

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Η αγάπη μου για τα χρώματα και τα πινέλα ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία αλλά συστηματικά ασχολούμαι από το 2009. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια σε εργαστήρια ζωγραφικής και σχολές τέχνης όπως η Βακαλό και η σχολή σκίτσου Ορνεράκης. Η βασικότερή μου όμως εκπαίδευση έχει γίνει δίπλα στη ζωγράφο Sandra Pons Carreras, στο εργαστήρι της “Vivarte”, στην Αθήνα.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Αν θα μπορούσαμε να τα εντάξω σε κάποιο ρεύμα αυτό θα ήταν του ιμπρεσιονισμού καθώς στα περισσότερα έργα χρησιμοποιώ έντονα χρώματα και προσπαθώ να αποτυπώσω το αντικείμενο του έργου με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδεται η εντύπωση που προκαλεί το σχετικό αντικείμενο.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Από κάθε πλευρά της καθημερινότητας, τη φύση, τη μουσική και φυσικά τους ανθρώπους που γνωρίζω και συναναστρέφομαι. Επίσης, καθώς κατάγομαι από νησί έχω πολλές επιρροές από νησιώτικες εικόνες και τη θάλασσα.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Στους αρχικούς πειραματισμούς μου για εξάσκηση, μεταξύ άλλων, προσπαθούσα να αποτυπώσω πίνακες γνωστών ζωγράφων. Οι πίνακες του Monet και του Renoir αποτέλεσαν τις βασικότερες επιρροές στη διαμόρφωση του δικού μου στυλ.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να μην σταματώ να δημιουργώ και να εξελίσσομαι με νέο περιεχόμενο και νέες τεχνικές ανεξάρτητα με τα εμπόδια και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Από την εμπειρία μου και τα γενικότερα δρώμενα που γίνονται  στην Ελλάδα, παρατηρώ ότι ο κόσμος αλλά και οι θεσμοί έχουν αρχίσει και δίνουν περισσότερη σημασία και αξία στην Τέχνη. Οργανώνονται περισσότερα καλλιτεχνικά δρώμενα, εκδηλώσεις και εκθέσεις. Δίνονται ευκαιρίες σε καλλιτέχνες να εκφραστούν και να “ομορφύνουν” δημόσιους χώρους. Εν τούτοις, από πλευράς θεσμικών αρχών υπάρχει μεγάλο περιθώριο ώστε να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η έννοια και η εφαρμογή της Τέχνης ξεκινώντας ενδεχομένως από τα σχολεία και δήμους.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ένα από τα άμεσα σχέδιά μου είναι να ολοκληρώσω μια σειρά έργων για τον τόπο καταγωγής μου που αγαπώ, το νησί της Λέρου. Από μακροπρόθεσμα σχέδια αποτελεί η απόκτηση ενός μικρού δικού μου χώρου/studio για την καλύτερη και περισσότερη “χρονικά” αφοσίωσή μου στη ζωγραφική.