Bάλτερ Πούχνερ: Βραβείο Ανθρωπισμού 2021 από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Βήματα

Άκου: τα βήματα που έρχονται

δεν είναι μπάντα του δήμου μήτε στρατός

δεν είναι άλογα μήτε ελέφαντες τσίρκου

δεν είναι τραίνο που πάνω στις ράγες του τρέχει

δεν είναι γίγαντες που απόψε ζητούν εκδίκηση

μα είναι στρατιές παιδιών που χάθηκαν

και ζητούν πίσω από μας τις ζωές τους

και είναι στρατιές παιδιών που θα γεννηθούν

και ζητούν μελλοντική στοργή και ασφάλεια.

Ο Βάλτερ Πούχνερ, επίτιμος και ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεατρολόγος – Συγγραφέας – Κριτικός, βραβεύεται από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με το Βραβείο Ανθρωπισμού για το σύνολο του επιστημονικού, εκπαιδευτικού και ποιητικού του έργου. Η τελετή της απονομής θα γίνει την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021, 19.00-20.00, στο Μέγαρο Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, Αγίας Σοφίας 38, Θεσσαλονίκη. Για το πολυσχιδές έργο του τιμωμένου θα μιλήσει η πρόεδρος του Συνδέσμου, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και θα αναγνωσθεί το σκεπτικό της Επιτροπής Κρίσεως· ειδικά για το ποιητικό του έργο θα μιλήσουν η ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ζωή Σαμαρά, ο Δρ. Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρης Φίλιας.

Ο Βάλτερ Πούχνερ, γεννημένος στη Βιέννη, σπούδασε εκεί την Επιστήμη του Θεάτρου (θεατρολογία), έκανε το διδακτορικό του με μια μονογραφία για το Ελληνικό Θέατρο Σκιών και απέκτησε το 1977 τον τίτλο του υφηγητή. Όταν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα δίδαξε πρώτα Ιστορία Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ύστερα στο ΕΚΠΑ, όπου ίδρυσε το 1991 το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, το οποίο οργάνωσε εξ αρχής και του οποίου διατέλεσε για περισσότερο από δύο δεκαετίες Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος. Παράλληλα, εξακολούθησε να διδάσκει Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης από το 1977 ως το 2006. Έχει μετακληθεί πάρα πολλές φορές ως Επισκέπτης Καθηγητής σε Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά Πανεπιστήμια. ΄Εχει δημοσιεύσει περί τα 130 βιβλία (πάνω από 100 στα ελληνικά) και περίπου 500 μελετήματα για θέματα της ιστορίας του ελληνικού, βαλκανικού και μεσογειακού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος. Δημοσίευσε πάνω από 1000 βιβλιοκρισίες και βιβλιοπαρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι εκδότης επιστημονικών περιοδικών και σειρών στο εσωτερικό και εξωτερικό (της Παραβάσεως του ΕΚΠΑ από το 1995, της Ακαδημίας Αθηνών, του Ιδρύματος Ουράνη, των εκδοτικών οίκων Αρμός, Ηρόδοτος και Νίκας). Έχει παρουσιάσει, σε κριτική ή φιλολογική και χρηστική έκδοση, ελληνικά κείμενα από τον 14ο ως το 19ο αιώνα (μεταξύ άλλων τον μεσαιωνικό Κυπριακό Κύκλο των Παθών). Έχει εκπονήσει και μια δίτομη Ανθολογία της νεολληνικής δραματουργίας.

Το 1994 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Το 1996 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2001 τιμήθηκε με τον “Αυστριακό Σταυρό Τιμής για την Επιστήμη και την Τέχνη”. Το 2002 εκλέχθηκε Πρώτος Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Το 2018 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ για την προβολή των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό. To 2019 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή για το λαογραφικό του έργο. Το 2019 έγινε επίτιμο μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών για το ποιητικό του έργο. Ποιητικές συλλογές και λογοτεχνικά δοκίμια (περί τα 20) έχουν δημοσιευτεί από τους εκδοτικούς οίκους Αρμός, Ηρόδοτος, Γκοβόστης, Οδός Πανός, ΟΤΑΝ, ΡΟΕΣ, Νίκας κι άλλους.

Κείμενα από ή για τον τιμώμενο έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. Τα Θέματα Λογοτεχνίας ετοιμάζουν ειδικό τεύχος για το συνολικό ποιητικό έργο του. 

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Hellenic Cypriot Cultural Association
Web: www.cultural-association.org
Χορηγός Επικοινωνίας
www.polismagazino.gr