«Ο Κύπριος, ιστορικός συγγραφέας, Γιώργος Πετούσης παρουσιάζει τα πολυσυζητημένα έργα του στη Θεσσαλονίκη»

Η ίδρυση του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου έγινε η κύρια αφορμή να επανεκδοθούν στην Ελλάδα, από τον Σύνδεσμο και τις εκδόσεις Αρχύτας,  τα τρία ιστορικά Αφηγήματά μου «Ταραγμένα και Παγιδευμένα χρόνια, η δεκαετία του 1950 στην Κύπρο όπως την έζησα», τα «Χρόνια θητείας, η 1η ΕΣΣΟ της Εθνικής Φρουράς, η πενταετία 1960-’65 στην Κύπρο όπως την έζησα» και το τρίτο ιστορικό μου Αφήγημα «Σπύρος Πετούσης, η θυσία ενός ήρωα, η περίοδος 1956 – ’74 όπως την έζησα» που κλείνει, ως τριλογία,  τον κύκλο των ιστορικών μου αφηγημάτων.

Με τα τρία αυτά ιστορικά αφηγήματα που καλύπτουν μια αρκετά κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα χρονική περίοδο, ένα τέταρτο του αιώνα, υπακούοντας στην προτροπή ενός καλού φίλου, αείμνηστου λογοτέχνη, του Μιχάλη Σταφυλά αλλά και ενός άλλου καλού φίλου, του ομότιμου καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Θεοδόση Πυλαρινού, και παραμερίζοντας, προσώρας, την ποίηση, καταπιάστηκα, γράφοντας λογοτεχνία αλλά ταυτόχρονα και Ιστορία. Μικρο-ιστορία κατά άλλο ομότιμο  καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη που είχα τη μεγάλη τιμή, μαζί με το Δρ. Κυριάκο Ιωάννου να παρουσιάσουν, στη γενέτειρα πόλη μου και στη Λευκωσία, το τρίτο ιστορικό μου αφήγημα.

Η ίδρυση του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου, αποτελεί ήδη γέφυρα Πολιτισμού που αποσκοπεί να φέρει σε άμεση επαφή την πολιτισμική δημιουργία της ξέμακρης, για αιώνες,  Ελληνικής Κύπρου, σήμερα του Ελληνισμού της Ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, με όλους τους απανταχού Έλληνες και πιο ειδικά με τον αδελφό Ελληνισμό του μεγάλου μας κράτους, της Ελληνικής Δημοκρατίας, που μαζί με την Κύπρο, αποτελούν ισότιμα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαίρομαι που τυγχάνω επίτιμο μέλος και μέλος της Κριτικής Επιτροπής για το «Βραβείο Ανθρωπισμού» του ΣΠΕΚ. Βραβείο ετήσιο  που απονέμεται σε ξεχωριστές προσωπικότητες. Ελλαδίτες, Κύπριους ή ξένους,  με βάση απαιτητικά κριτήρια.

Στις εκδόσεις του ΣΠΕΚ και από τις εκδόσεις Αρχύτας, κυκλοφορεί κι ένα άλλο βιβλίο μου που περιλαμβάνει, εικονογραφημένα από την εγγονή μου διηγήματα, με τον  τίτλο: «Άρβυλα  νούμερο 52».

Με την ίδρυση και τη λειτουργία του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, οι Κύπριοι συγγραφείς βρήκαμε το καλό όχημα που θα  ταξιδέψει τα βιβλία μας, τη φωνή μας, σε κάθε γωνιά της Ελληνικής Πατρίδας και σε κάθε απόμακρη γωνιά του Ελληνισμού και όχι μόνο.  Κι αυτό χάρη στην ταλαντούχο, δραστήρια και εφευρετική Πρόεδρο του Συνδέσμου και στα σύγχρονα πολυμέσα που σήμερα ο Σύνδεσμος διαθέτει.

Με το διήμερο Διεθνών Βραβεύσεων και στην Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του ΣΠΕΚ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 11/12 στις 12:00-13:00, θα δοθεί η ευκαιρία να παρουσιαστούν όλα τα εκδομένα τα βιβλία. Όσο δε αφορά τα δικά μου ιστορικά αφηγήματα κάνω την ευχή, τώρα που παρήλθε ο χρόνος, να βρεθούν άξιοι της αποστολής τους ιστορικοί, που εύτολμα, όπως ο αείμνηστος Σπύρος Βρυώνης, να συμπληρώσουν, σε στέρεες βάσεις, τη σύγχρονη Ελληνική μας Ιστορία. Γιατί η Ιστορία πρέπει να συνεχίζει να συμπληρώνεται και να γίνεται όλο και πιο αντικειμενική.

Γιώργος Πετούσης, λογοτέχνης, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης».

Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Hellenic Cypriot Cultural Association
Web: www.cultural-association.org
Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr