Χριστιάνα Ζαρου: “Η μουσική παιδεία δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Είναι πολύ σημαντικό να έρχονται όλοι οι άνθρωποι σε επαφή με τη μουσική, έτσι ώστε να μαθαίνουν από νωρίς στη ζωή τους τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει. Έχει αποδειχθεί ότι η μουσική αποτελεί κοινή γλώσσα για ολόκληρη την ανθρωπότητα…..

Αν και δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα, άνθρωποι από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη συνομιλούν με κύριο όπλο τους τη μουσική. Άλλωστε η μουσική ενώνει και γι’αυτό οφείλουμε να της δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό.

Μέσα από τη μουσική, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά.

Στις Συμφωνικές ορχήστρες για παράδειγμα ανά τον κόσμο, συμμετέχουν τις περισσότερες φορές μουσικοί από διαφορετικές χώρες, με αποτέλεσμα να μοιράζονται μεταξύ τους τη μουσική τους κουλτούρα- ήθη – παραδόσεις την εκπαίδευσής τους..

Ο πολιτισμός πάντοτε στέκεται μακριά από προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Δε γνωρίζει τι θα πει ρατσισμός, φασισμός, δεν κάνει διακρίσεις.

Αντίθετα όλος ο κόσμος μπορεί να απολαύσει τις εκφάνσεις του πολιτισμού απλόχερα.

Μια τέτοια έκφανση αποτελεί και η μουσική. Αυτή η σπουδαία μορφή τέχνης που πρόκειται για ενα αρχέγονο μέσο των ανθρώπων για να επικοινωνήσουν..

Η μουσική είναι λοιπόν η παγκόσμια γλώσσα και οφείλουμε όλοι να τη γνωρίζουμε…

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Υπάρχουν τόσοι πόλλοι και αξιόλογοι μουσικοί οι περισσότεροι από αυτούς μας έχουν αφήσει τεράστια κληρονομία τους οποίους τους θαυμάζω όλους το ίδιο.

Καλλιτέχνες με τους οποίους εχω μεγαλώσει, έχω τραγουδήσει τα τραγούδια τους, έχω συγκινηθεί…

Βέβαια δεν γίνεται να μη μιλήσω και για το θαυμασμό μου προς τους καθηγητές μου που έχουν περάσει από τη ζωή μου καθ’όλη τη διάρκεια της μουσικής μου πορείας εως τώρα, με την αξιόλογη δουλειά που έχουν κανει.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.”
Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Η μουσική είναι Μια για όλους μας, το μόνο που αλλάζει είναι τα ηχοχρώματα, το είδος και ο τρόπος που παίζουμε το κάθε μουσικό κομμάτι..

Αυτό που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι να εκφράζουμε και να υπηρετούμε τη μουσική όσο το δυνατον καλύτερα μπορούμε..

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η απάντηση δίνεται από τον Αριστοτέλη στο όγδοο βιβλίο των Πολιτικών, όπου μετά την εξέταση των Πολιτευμάτων θέση παίρνει η εκπαίδευση, καθώς θεωρείται από τον φιλόσοφο υπαύθυνη για την διάπλαση των αυριανών ΠΟΛΙΤΩΝ.

Έτσι πέφτωντας στο στόχαστρό του Αριστοτέλη η μουσική, αφιερώνει αρκετά κεφάλαια προκειμένου να πείσει το κοινό του ότι δίκαια αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης..

Η μουσική παιδεία δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη… Και την ανάγκη αυτή μπορεί να την εξασφαλίσει μόνο η δωρεάν δημόσια παιδεία..

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Οι γονείς πλέον ενημερώνονται πολύ και ωθούν τα παιδιά τους να συμμετέχουν, είτε μόνα τους είτε και μαζί σε ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Προσεγγίζοντας λοιπόν την τέχνη της μουσικής, ένας γονιός μπορεί να αντιληφθεί την κλίση ή ακόμη και το ταλέντο του παιδιού.

Παιδιά με ταλέντο στη μουσική υπάρχουν και ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα της ίδιας ηλικίας καθώς οι ικανότητές τους και η μουσική τους αντίληψη ξέπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των συνομιλίκων τους.

Διακρίνοντας λοιπόν μια κλίση ή ταλέντο στη μουσική, σημαντικό ρόλο παίζει η σφαιρική προσέγγιση αυτής βοηθώντας το παιδί να αποκτήσει ποικίλα μουσικά ερεθίσματα, να πειραματιστεί μέσω της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου και κυρίως να υπάρχει η ενθάρρυνση και η επιβράβευση από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική παράδοση, η οποία δυστυχώς δεν διδάσκεται συστηματικά μέσα στο ελληνικό σύστημα της μουσικής εκπαίδευσης.

Με αποτέλεσμα και τα παιδιά να χάνουν το ενδιαφέρον τους προς την παράδοσή μας και να ταυτίζονται με άλλα είδη μουσικής , κάτι βέβαια που θεωρώ φυσιολογικό, παρόλα αυτά η Μουσική Παράδοσή μας πρέπει να είναι κ η βάση μας…

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Φυσικά και υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, για ποιον να πρωτοπώ, όλοι τους είναι αξιοθαύμαστοι είτε είναι συνθέτες, τραγουδιστές, μαέστροι, καθηγητές μουσικής, οργανοπαίχτες, ηχολήπτες, μουσικοί παραγωγοί.

Τους θαυμάζω όλους και πολλοί απο εμάς έχουμε προσπαθήσει να τους μοίασουμε, να διδαχτούμε από αυτούς δεδομένου των μουσικών γνώσεών τους..
Η ελλάδα δεν θα σταμάτησει ποτέ να έχει και να δημιουργεί καλλιτέχνες, το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν έχουμε πλέον τόσες ευκαιρίες στον εργασιακό μας χώρο, με αποτέλεσμα είτε να φεύγουμε προς το εξωτερικό είτε να έχουμε ως βασική δουλειά κάτι άλλο πέρα απο τη μουσική για να βγάλουμε τα προς το ζην και η Μουσική να είναι το χόμπι μας..

Ωστόσο πρέπει να έχουμε υπομονή και επιμονή γιατί η μουσική σίγουρα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους..

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να μπορέσω να κάνω τη δουλειά μου ως μουσικός και ως καθηγήτρια βιολιού όσο καλύτερα μπορω..

Έρχονται συνεργασίες με μουσικούς σε Πάτρα, Αίγιο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, με την Συμφωνική ορχήστρα Πειραιώς Ensemble Generabilis, με την ορχήστρα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πάτρας. Κονσέρτα και συμμετοχή σε συναυλίες στην πόλη μου (Αίγιο).

Βιογραφικό.

Γεννήθηκα 25/12/1986 στην Πάτρα, μόνιμη κατοικία το Αίγιο.
Ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές 7 χρονών στο Πρότυπο Ωδείο Αιγίου από όπου και πήρα το πτυχίο βιολιού με την κα. Μαργιάννα Σαφάροβα.

Καθ´όλη τη διάρκεια των σπουδών μου στο βιολί πήρα τα πτυχία Ανωτέρων Θεωρητικών Αρμονίας- Αντίστιξης- Φούγκας καί το δίπλωμα της Σύνθεσης από τον αξιόλογο και πολύ αγαπητό καθηγητή μου Λουκά Αδαμόπουλο.

Σπούδασα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα, με ειδίκευση στη Μουσική Παιδαγωγική και Ψυχολογία της Μουσικής από όπου και αποφοίτησα το 2011.
Εργάζομαι στο Πρότυπο Ωδείο Αιγίου ως καθηγήτρια βιολιού.
Από το 2016 συμμετέχω στην Συμφωνική ορχήστρα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πάτρας και απο το 2018 στην Συμφωνική ορχήστρα του Πειραϊκού Συνδέσμου Ensemble Generabilis.
Συμμετοχή σε μουσικά σχήματα σε Αίγιο- Πάτρα -Αθήνα κατάα τη διάρκεια των οποίων συνεργάστηκα με τον Κώστα Μακεδόνα, Στέφανο Κορκολή, Λιζέτα Καλημέρη, Γεράσιμο Ανδρεάτο και άλλους καταξιωμένους μουσικούς..
Να μην ξεχάσω και τη συνεργασία μου με γνωστούς σολίστες κλασικής μουσική σε συναυλίες μουσικής δωματίου και κονσέρτα.
Και ελπίζω σε περισσότερες συνεργασίες τα επόμενα χρόνια γιατί η μουσική είναι ΖΩΗ…