Ποιά είναι η αληθινή ψάλτρια πίσω από την συγκλονιστική ερμηνεία της Ευδοκίας Ρουμελιώτη στη “Στοργή” του ΣΚΑΙ;

Η νέα κοινωνική σειρά “Στοργή” του ΣΚΑΙ, με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Μαρία Ναυπλιώτη καθήλωσε τους τηλεθεατές ήδη από την προβολή του πρώτου επεισοδίου. Τα εγκωμιαστικά σχόλια στο Twitter αποδεικνύουν πόση ανάγκη είχε η κοινωνία να λυτρωθει μέσα από μια σειρά μυθοπλασίας που πραγματεύεται τη σύγχρονη μάστιγα της κακοποίησης και της ενδοοικογενειακής βίας, του απωθημένου φόβου και των προκαταλήψεων. 

Στο πρώτο επεισόδιο, η ιστορια της ψάλτριας που αποπειράται να αυτοκτονήσει καθήλωσε με τη συγκλονιστικη ερμηνεία της Ευδοκίας Ρουμελιωτη.

Στην πρώτη γνωριμία της με τη γιατρό, που υποδύεται η Μαρία Ναυπλιωτη, της ζητείται να ψάλλει. Μια υπερκόσμια αγγελική φωνή ακούγεται, φέρνει δάκρυα στη γιατρό και ξαφνιάζει όσους βρίσκονται στον χώρο. Η Ευδοκία Ρουμελιωτη δανείζεται τη συγκινητική ερμηνεία από τη φωνή της ψάλτριας που καθιέρωσε τον όρο αυτόν, με το έργο της και έχει διαδώσει τη γυναικεία υμνωδία σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ποια είναι η φωνή που ακούσαμε να ψάλλει στη συγκλονιστική ερμηνεία της Ευδοκίας Ρουμελιώτη;

Πρόκειται για τη Νεκταρία Καραντζή, πρωτοπόρο των γυναικών ψαλτριών και τη γυναίκα που αναβιωσε τον όρο ψαλτρια στη σύγχρονη εποχη, ιδρύτρια του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριων και του Women in Byzantine Music Worldwide Association, με δεκάδες συναυλίες στο ενεργητικό της, διεθνείς βραβεύσεις και προσκλήσεις από σημαντικά πανεπιστήμια του κόσμου για εισηγήσεις με θέμα τη βυζαντινη εκκλησιαστική μουσική. 

Παρότι η Ευδοκία Ρουμελιωτη ενσαρκώνει μια ψάλτρια με έντονη θρησκοληψία και προκαταλήψεις, η Νεκταρία Καραντζή κάθε άλλο παρά το συγκεκριμένο πρότυπο ενσαρκώνει, καθώς πρόκειται για μια νέα γυναίκα με σύγχρονο λόγο και ευρύ πνεύμα και μόρφωση που προσδίδει στην έννοια της ψαλτικής τέχνης μια νέα διάσταση, καταστέλλοντας τις προκαταλήψεις σε σχέση με τη γυναικεία παρουσία στον χώρο της θρησκείας. Η Καρανζή είναι σύζυγος του Αρχιμουσικού και βιρτουόζου πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλου.

Ακούστε ολόκληρο τον ύμνο που ψάλλει στο 1ο επεισόδιο της Στοργής, εδώ: https://youtu.be/jf2RF4OLzlw