Χαράλαμπος Αποστολίδης: “Πρέπει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας να ζυγίζουμε αλλά και να επαγρυπνούμε ώστε να μην αφήνουμε τις κάθε ειδών εξουσίες να περιορίζουν ανεπίτρεπτα τις ατομικές και συνταγματικές μας ελευθερίες”

Ο Δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Θα έλεγα οι επόμενες μέρες και όχι η επόμενη, θα είναι αρκετά διαφορετικές από τις μέχρι τώρα της ζωής μας, αλλά μεταβαλλόμενες και αποκλίνουσες ενδεχομένως κι από μέρα σε μέρα μεταξύ τους η μια από την άλλη. Είναι αδύνατον να φτάσουμε στην «ευλογημένη ρουτίνα» των παλαιών ημερών, τα δε καθημερινά μας προγράμματα θα είναι πολύ πιθανό να μεταβάλλονται από την έξαρση ή την ύφεση της πανδημίας. Απλές καθημερινές μας κινήσεις που υποδήλωναν φιλία, συντροφικότητα, αγάπη, θα περιοριστούν, όπως και η όποια διαχυτικότητα μας χαρακτήριζε. Φοβάμαι ότι ο ένας θα θεωρεί τον άλλο ως «ύποπτο μετάδοσης» τον δε εαυτό του ασφαλή και κινδυνεύοντα από τον άλλο. Σας λέω ότι την Δευτέρα 11 Μαϊου θα μαζευτούμε οι 15 συνεργάτες μου στο γραφείο. Δεν θα αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο ούτε θα ανταλλάξουμε σταυρωτά φιλιά, ούτε θα καθήσουμε όλοι μαζί να πούμε τα νέα μας γύρω από ένα τραπέζι, αλλά θα τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Το χτύπημα αυτό θα είναι ακόμη δυνατότερο στον πολιτισμό. Οι εκφάνσεις του πολιτισμού στις δάφορες μορφές απαιτούν συνάθροιση, επικοινωνία, συμμετοχή, διαδραστικότητα μεταξύ του καλλιτέχνη-καλλιτεχνών, δημιουργών και αυτών που συμμετέχουν σ’αυτές τις εκφάνσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι δυνατό να αναπτυχθεί ο πολιτισμός μέσα από τη χρήση των πλήκτρων του ψυχρού πληκτρολογίου ή της ηλεκτρονικής εικόνας. Φαντάζομαι τον εαυτό μου να απολαμβάνει την κρατική ορχήστρα μέσα από τα παραθυράκια μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τον Πλέσσα ή τον Κατσαρό, τον Γκιουλετζή ή τον Σαλέα, την ποντιακή λίρα, τους χορούς μας, τους ηθοποιούς μας στα θέατρα, τα πανηγύρια μας, τις εκθέσεις ζωγραφικής ή τον Χ. Ταλιαδώρο στην Αγια Σοφιά μόνο μέσα από την οθόνη, χωρίς να με συνεπαίρνει η ζωντανή ατμόσφαιρα του Μεγάρου Μουσικής, η επικοινωνία και επαφή με τους συνθέτες και εκτελεστές και ό,τι εντέλει συνεπάγεται το αγκάλιασμα και η ανθρώπινη συντροφικότητα. Η πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου προφανώς και θα αποτελεί μια εναλλακτική μορφή, αλλά μόνο ως ασπιρίνη.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Είναι προφανές ότι ο τουρισμός ανεξάρτητα από την θετική εξέλιξη έως σήμερα της πανδημίας στη χώρα μας, θα είναι μειωμένος. Θα πληγεί από δύο αιτίες: αυτήν του φόβου και αυτήν της οικονομικής δυσπραγίας που η πανδημία δημιούργησε.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Δεν ανήκω στις τάξεις των συνομωσιολόγων ούτε πιστεύω ότι το lockdown αποτελεί την αρχή ή την εκπαίδευσή μας ως κοινότητα για τον ευκολότερο έλεγχό μας από την εξουσία. Πρέπει όμως πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας να ζυγίζουμε αλλά και να επαγρυπνούμε ώστε να μην αφήνουμε τις κάθε ειδών εξουσίες να περιορίζουν ανεπίτρεπτα τις ατομικές και συνταγματικές μας ελευθερίες. Στο πεδίο της οικονομίας διαβλέπω συγκρούσεις. Θα συγκρουστούν οι παράγοντες των μέσων παραγωγής (από αγροτική έως βιομηχανική παραγωγή) με το τραπεζικό σύστημα και τους τραπεζίτες. Δεν θα ανεχτούν οι πρώτοι να παράγουν και οι δεύτεροι να συνεχίσουν να παρασιτιούν στις πλάτες της παραγωγής, όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει και να δημιουργούν και να σωρεύουν πλούτο μέσα από τις ληστρικές νομιμοποιημένες μεθόδους των τραπεζών και των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ο βαθμός της ανεργίας, η δυνατότητα των λαικών μαζών να ζουν αξιοπρεπώς, θα είναι επίσης ένας παράγοντας σύγκρουσης. Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές αλλαγές και συγκρούσεις.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Επιθυμώ, σκέφτομαι και σχεδιάζω να επανέλθω σε αυτά που μέχρι τώρα μου έδιναν χαρά και με καθόριζαν ως προσωπικότητα, κάτω βέβαια από τον κλοιό των μέτρων ασφαλείας για την υγεία, τόσο της δικής μου όσο και των συνανθρώπων μου, κοιτάζοντας και αναμένοντας την εξεύρεση κατάλληλου φαρμάκου ή παρασκευή εμβολίου που θα μας λυτρώσει από τον υπάρχοντα φόβο και αγωνία. Τέλος δεν πιστέυω ούτε στα «τσιπάκια»που δήθεν θα μας εμφυτεύσουν ούτε στις ανοησίες των 5G ή άλλες τέτοιες παραπλήσιες θεωρίες. Απλά ως δικηγόρος, νομικός και ενεργός πολίτης, όπως προανέφερα, θα χω το νου μου και το μυαλό μου σε οποιαδήποτε ενέργεια της εξουσίας θα μπορούσε να προκαλέσει, χωρίς σοβαρή και επιστημονικά αξιόπιστη αιτιολογία, περιορισμό των ατομικών και συνταγματικών μου ελευθεριών.