ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ: “Πραότητα και Πάθος. Είναι ευλογία να μπορείς να μεταδίδεις αυτό που νιώθεις…”

Ο Μουσικός ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Επαγγελματικά, που σας πετυχαίνουμε; Με πετυχαίνετε καθηγητή στο Μουσικό Σχολείο Σερρών. Ασχολούμαι επίσης με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, έχοντας ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα.

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μου επαφή με την μουσική ξεκίνησε στα 7 μου έτη, στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας. Χαρακτηριστικά θυμάμαι την πρώτη μου συμμετοχή με την Φιλαρμονική στη λιτανεία του «Πρωτοκύριακου» που γίνεται προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς έσωσε το νησί από την επιδημία της πανώλης. Ήμουν 12 ετών τότε. Ένιωθα δέος που μαζί με 150 άλλους μουσικούς, τιμούσαμε τον πολιούχο μας.

Με ποιον μουσικό ονειρεύεστε να βρεθείτε επί σκηνής; Θαυμάζω ιδιαίτερα τον Albrecht Mayer (Άλμπρεχτ Μάιερ), ομποΐστα στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, για την δεξιοτεχνία, τον ήχο, την μελωδικότητα, τον επαγγελματισμό και την αξιοπρεπή παρουσία του στη σκηνή, καθώς και για τον τρόπο που επικοινωνεί με τους υπόλοιπους μουσικούς και το κοινό του. Οπότε θα ήταν τιμή και όνειρο μου να είναι ένας από τους μουσικούς που θα βρεθώ επί σκηνής.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές θετικές ή αρνητικές; Η ενασχόληση μου με τη μουσική ξεκίνησε από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας. Σε πρώτη φάση με θεωρητικά μαθήματα και έπειτα από έναν χρόνο ξεκίνησα την εκμάθηση του όμποε. Πραγματοποίησα, ως πρώτο όμποε, μια πληθώρα συναυλιών με την Μπάντα και τη Συμφωνική Ορχήστρα της φιλαρμονικής.
Μία βαθιά επιρροή δέχτηκα από τον Δημήτρη Κάφυρη τον επί 10 και χρόνια μαέστρο μου, ο οποίος μου έμαθε ότι: “Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν γίνεσαι μουσικός”. Η επιρροή αυτή με έκανε να συνεχίσω τη μουσική μου σταδιοδρομία, όχι μόνο σας ομποΐστας αλλά και στον κλάδο της εκπαίδευσης, στον οποίο υπηρετώ τα τελευταία 5 χρόνια ως καθηγητής όμποε στο Μουσικό Σχολείο Σερρών.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Με τρομάζει ο τρόπος που μπορεί να διαχειριστεί κάποιος την επιτυχία ή την αποτυχία. Αν τόσο η επιτυχία, όσο και η αποτυχία δίνουν το έναυσμα να μην τα παρατήσεις, δεν έχω να φοβηθώ κάτι.

Κλείνοντας τα μάτια, ποιες είναι οι πρώτες 3 στιγμές που σας έρχονται από την εκπαιδευτική σας πορεία; • Η πρώτη φορά που μπήκα σαν καθηγητής στην αίθουσα διδασκαλίας και δίδαξα όμποε σε έναν μαθητή μου. Αυτό το συναίσθημα, το να μεταδίδεις τη γνώση, σε γεμίζει πληρότητα (2015)
• Μία στιγμή που δεν θα ξεχάσω ήταν η ευχαρίστηση που ένιωσα κοιτώντας τα πρόσωπα των παιδιών που σε μία εκπαιδευτική εκδρομή και συγκεκριμένα στη Ρώμη, συνοδευόμενα από εμένα, επισπευτήκαμε το Conservatorio της Ρώμης “Santa Cecilia” (2017)
• Ακόμη, στο τέλος του Κονσέρτου Μαρτσέλο της Ευρωπαϊκής Συναυλίας στο Μουσικό Σχολείο Σερρών (2018) στην οποία έπαιζα ως σολίστας, ανέβηκαν οι μαθητές μου επί σκηνής και με αγκάλιασαν, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος χειροκροτούσε. Ένιωσα ότι είναι ευλογία να είσαι δάσκαλος.

Ποια η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας σας μέχρι σήμερα; Υπήρξα το πρώτο όμποε στη Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συναυλία που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μαέστρο τον Zbigniew Preisner (Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ). Η μαγική αυτή στιγμή που παίζαμε τα κομμάτια του Preisner και το γεγονός πως ήταν απέναντι μας και μας διεύθυνε, είναι κάτι που έχει επηρεάσει θετικά τόσο την επαγγελματική μου πορεία, όσο και την πραότητά μου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΗ Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 18 Ιουλίου 1989. Σε ηλικία 7 ετών πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στην Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας και 2 χρόνια αργότερα ξεκίνησε μαθήματα στο Όμποε με πρώτο δάσκαλο τον Θεμιστοκλή Μάλλιο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Όμποε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με δάσκαλο τον Σπυρίδωνα Κοντό και συνέχισε στο Ωδείο Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη με καθηγητή τον Δημήτριο Καλπαξίδη όπου και τον Ιούνιο του 2013 πήρε και το δίπλωμά του με «Άριστα» κατά πλειοψηφία με βαθμό 9,5. Από το 2008 είναι φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην εκτέλεση του Όμποε (σολιστική ερμηνεία) και καθηγητή τον Σπυρίδωνα Κοντό και τον Ιούνιο του 2014 ανακηρύχτηκε πτυχιούχος με βαθμό «Άριστα» 8,7. Από το 2005 σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά με καθηγητή τον Αναστάσιο Καζιάνη στο Ωδείο Κερκύρας απ’ όπου και απέκτησε πτυχίο Αρμονίας με «Άριστα».
Το 2006 συμμετείχε στο διαγωνισμό των Πανελληνίων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων όπου και κέρδισε το 2ο Βραβείο (1ο δεν δόθηκε). Σε όλη του την φοιτητική διάρκεια ήταν το Πρώτο Όμποε στην Συμφωνική Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη, με την οποία έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα όπως την Κέρκυρα, την Καβάλα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κλπ. Επίσης, συμμετέχει σε διάφορα σύνολα Μουσικής Δωματίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με τα οποία δίνει ακόμα τακτικότατα συναυλίες στην Ιόνιο Ακαδημία. Επιπλέον, συνεργάζεται τακτικά με την Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Κερκύρας. Το 2008 έπαιζε Όμποε στην Όπερα για Νέους Μουσικούς «La Cambiale Di Matrimonio» του G. Rossini, με μαέστρους τον Άλκη Μπαλτά – Αναστάσιο Στρίκο με παραστάσεις σε Ελλάδα – Ιταλία. Με την Μπάντα και την Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας έχει παίξει σε συναυλίες στην Ελλάδα – Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), Κεφαλονιά, Κατερίνη, Πάτρα, Πύλο, Λευκάδα, Πάτρα, Ολυμπία 2004 – 2005 (για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας) όπως και στο εξωτερικό – στο Strode Park της Αγγλίας στα πλαίσια του προγράμματος της Ανταλλαγής Μουσικών.
Το Φεβρουάριο του 2010 συμμετείχε σε συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. και τον Σεπτέμβριο του 2010 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Πάτμου ως Πρώτο Όμποε με την Αγγλική Ορχήστρα «I Maestri» με την οποία την ίδια περίοδο έδωσε συναυλίες σε Δελφούς και Λουτράκι. Τον Δεκέμβριο του 2013 έπαιξε στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, όπου και είναι έκτακτος συνεργάτης. Είναι βασικό μέλος στην Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης όπου δίνει συναυλίες σε Θεσσαλονίκη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα με αποκορύφωνα την συνεργασία της Ορχήστρας με τον Zbigniew Preisner στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Είναι μέλος του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών Α.Τ.Ε.Ch.Nick. με το οποίο έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα καθώς και στο Εξωτερικό (Γερμανία κλπ).
Πολύ σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση του Όμποε και στην εξέλιξή του στο όργανο αυτό διαδραμάτισαν τα Διεθνή Σεμινάρια το καλοκαίρι του 2007 και του 2008 στην Κέρκυρα με καθηγητές τον Thomas Indermuhle και τον Σπυρίδωνα Κοντό. Έχει εκπληρώσει τις Στρατιωτικές του υποχρεώσεις υπηρετώντας στην Στρατιωτική Μουσική Αθηνών, ΑΣΔΥΣ.
Από το 2003 έως σήμερα είναι το Πρώτο Όμποε στην Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας ενώ από το 2008 κατέλαβε την αντίστοιχη θέση στην Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής εταιρείας Κερκύρας με Αρχιμουσικούς στην Μπάντα τον Δημήτριο Κάφυρη και έπειτα τον Σπυρίδωνα Προσωπάρη και στην Συμφωνική Ορχήστρα τον Άλκη Μπαλτά. Από το 2015 έως και σήμερα κατέχει την θέση του Πρώτου Όμποε στη Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Καμπάνη Σαμαρά.
Τις χρονιές 2015 – 2020 διορίστηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στην τάξη του όμποε στο Μουσικό Σχολείο Σερρών. Επίσης τις χρονιές 2016 – 2020 εργάστηκε σαν Καθηγητής του όμποε και στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας.