Τα «Αργύρια»

Στη μεγάλη θρησκευτική γιορτή των «Αργυρίων» γιορτάζεται με λαμπρότητα ο πολιούχος και προστάτης του οικισμού Άγιος Αργύριος ο Επανομίτης ο Νεομάρτυρας. Τα «Αργύρια» διαρκούν από τις 5 ως τις 19 Μαΐου και θα περιλαμβάνουν πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων (θρησκευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές), μουσικοχορευτικά δρώμενα, αγώνες και παιχνίδια, λούνα παρκ για τους μικρούς επισκέπτες, υπαίθρια αγορά, αλλά και μια έκθεση που έχει διαδραματίσει το δικό της ρόλο, στο πέρασμα των χρόνων, στην ανάπτυξη του επαγγελματικού ενδιαφέροντος και της εμπορικής κίνησης.

Έτσι, βράδυ της Τρίτης 7 Μαΐου στο Νέο Πάρκο Επανομής ακούστηκαν «Ήχοι Θαλασσινοί» σε ένα νησιωτικό- κρητικό γλέντι με το Γιάννη Προϊστάκη και την ορχήστρα του με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Κρητικής Παράδοσης «Ξαστεριά» Θέρμης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Επιβατών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επανομής και το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Μηχανιώνας.
Για μια ακόμη χρονιά, η χορευτική ομάδα της «Ξαστεριάς» Θέρμης συμμετείχε το Σάββατο 18 Μαΐου, στηρίζοντας με μεγάλη επιτυχία, την 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας που διοργανώνει δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ).

Η φετινή διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης υποστηρίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την πανεπιστημιακή κοινότητα, διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, το Υπουργείο Πολιτισμού, προξενεία, αλλόφωνες κοινότητες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος SLYMS (κοινωνιο-πολιτισμική μάθηση για τους νέους σε κοινωνίες με κινητικότητα). Η 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας κάθε χρόνο υλοποιείται με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 φορέων και με περισσότερες από 217 ποικίλες δράσεις, όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, πολυγλωσσικά και διαπολιτισμικά εργαστήρια, στρογγυλές τράπεζες, την κουζίνα των λαών, Καφέ Πολυγλωσσίας, εικαστικές εκθέσεις και προβολές.

Σύμφωνα με την επιστημονική συνεργάτιδα της 7ης Γιορτής Πολυγλωσσίας, Αργυρώ Μουμτζίδου, το έργο αυτό είναι αφιερωμένο στις γλώσσες που προκύπτουν ως κώδικες βαθιάς επικοινωνίας Είναι η εσωτερική πολυγλωσσία του ανθρώπου, οι ψυχικές του γλώσσες ή οι εμπειρίες που δημιουργούν μέσα του ολόκληρα αφηγήματα. Αυτήν την προσωπική, ατομική και κοινωνική πολυγλωσσία θέλουμε να αναδείξουμε θετικά ως μια διαδικασία.

Η Γιορτή Πολυγλωσσίας της Θεσσαλονίκης είναι μια ήπια κοινωνική παρέμβαση, η οποία από συμβολισμός αρχίζει να γίνεται βίωμα της πόλης με χαρακτηριστικά που διέθετε πάντα η Θεσσαλονίκη.

Αγκαλιάζουμε τις κοινότητες, είμαστε διαφορετικοί, αλλά ουσιαστικά στους δρόμους, στα σχολεία μας και στις πλατείες πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια».
Από το Δ.Σ.