Πώς μπορώ να γίνω καλύτερος γονιός; 

“Το Βιβλίο του Νέου Γονέα”

«Δε νιώθω έτοιμη να γίνω μάνα. Δε νιώθω έτοιμος να γίνω πατέρας. Δε νιώθουμε έτοιμοι να γίνουμε γονείς…».

Αν αισθάνεστε έτσι, τότε πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο.

Η παιδαγωγός με ειδίκευση στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες συγγραφέας μας Μαρία Μακρή συγκέντρωσε στο “Βιβλίο του Νέου Γονέα”, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας, όλες εκείνες τις πολύτιμες συμβουλές και την εμπειρία ζωής που θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε έτοιμοι για τη μεγάλη περιπέτεια της ανατροφής του μικρού παιδιού μας.

Στο βιβλίο της προσεγγίζει με επιστημονικό αλλά και απλό τρόπο ζητήματα, όπως τα στάδια της ανάπτυξης του μωρού, την αξία της παρατήρησης για τον νέο γονέα αλλά και την υπακοή και θέσπιση κανόνων για το παιδί, ενώ προτείνει και τρόπους αντιμετώπισης των ξεσπασμάτων θυμού. 

Γύρω μας όλα αλλάζουν! Η επιστήμη και η τεχνολογία διαγράφουν τη δική τους εξελικτική διαδρομή στον χρόνο επηρεάζοντας και αλλάζοντας τον κόσμο, την κοινωνία, εμάς τους ίδιους. Οι ιδεολογίες αμφιταλαντεύονται, οι οικονομίες μεταβάλλουν τη δυναμική τους, οι άνθρω- ποι εξελίσσονται, ακόμα και η Γη επηρεάζεται. Με τέτοια δεδομένα είναι αναμφίβολα σίγουρο πως ο τρόπος με τον οποίο θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, οφείλει να είναι διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσαμε εμείς από τους γονείς μας. Αλλά δεν είναι πολύ εύκολο να απαλλαγούμε εντελώς από τα δεσμά των παιδικών μας χρόνων. Κι όμως, αν έχουμε θέληση μπορούμε να τα καταφέρουμε σε έναν μεγάλο βαθμό. Η προσπάθειά μας αυτή, χρειάζεται μελέτη, όρεξη κι επιμονή, κι αυτό διότι είναι αρκετά δύσκολο να αποδυναμώσουμε αντιλήψεις και συμπεριφορές που έχουν παγιωθεί στο μυαλό και την ψυχή μας. Κι εδώ βρίσκεται το πιο απαιτητικό έργο του γονέα, το πιο ζόρικο μονοπάτι.

Εύχομαι αυτό το βιβλίο να σας προικίσει με αρκετά εφόδια, τα οποία χρειάζεστε ώστε να μεγαλώσετε υγιή παιδιά και υγιείς προσωπικότητες. Δεν θα πω να μεγαλώσετε τα παιδιά που επιθυμείτε, γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που αναλύεται σε αυτό το βιβλίο. Στόχος είναι –και βάζω και τον εαυτό μου μέσα– να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να βρουν τα παιδιά μας τον δρόμο τους και να χαράξουν τη δική τους διαδρομή στο ταξίδι της ζωής. Εμείς οι παρατηρητές, οι σύμβουλοι, οι καθοδηγητές, οι συνοδοιπόροι πρέπει να στεκόμαστε δίπλα τους διακριτικά και να παρεμβαίνουμε απαλά και αθόρυβα μόνο όταν χρειάζεται. Ευελπιστώ να ωφεληθείτε από τη μελέτη αυτού του βιβλίου και να αντι- μετωπίσετε τον γονεϊκό σας ρόλο σαν μια πρόκληση που θα σας κάνει καλύτερους ανθρώπους, γιατί έχουμε όλοι περιθώριο να γίνουμε καλύτεροι, να εξελιχθούμε, να προοδεύσουμε…

Η Μαρία Α. Μακρή γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθη- νών, απ’ όπου αποφοίτησε το 2011 με Άριστα. Πρόσφατα, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Παιδαγωγική μέσω Καινοτόμων Τεχνολογιών και Βιοϊατρικών Προσεγγίσεων» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στο οποίο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Από το 2011 έως σήμερα εργάζεται ως δασκάλα σε δημοτικά σχολεία. Έχει παρακολουθήσει συνέδρια και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει κάνει αρκετές εισηγήσεις. Αγαπάει το διάβασμα, τις μελέτες και τη διδασκαλία τόσο σε μικρά παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Αυτή είναι η πρώτη της συγγραφική δουλειά και αποσκοπεί στην ενίσχυση της εσωτερικής δυναμικής της οικογένειας λαμβάνοντας υπόψη τις παιδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Αφορμή του έργου αυτού, είναι τα δύο μικρά παιδιά της.