Ο Αλέξανδρος Αθανασίου στο γυάλινο κόσμο, στον κήπο του απογευματινού Ήλιου με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ «Τι χρώμα έχει η Ελπίδα. . ?»

Έμπνευση & Επιμέλεια: Χρύσα Μπαρζόκα www.facebook.com/chris.alevra

Όλο το Μάρτιο από την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στον Κήπο Του Απογευματινού Ήλιου & στον Κήπο Της Άμμου. Στο γυάλινο χώρο από το Λευκό Πύργο προς το Μέγαρο Μουσικής και αμέσως μετά το Makedonia Palace.

Μπορείτε να δείτε την κάθε οπτική του σήμερα στο χώρο, όπως και το έργο να παίρνει τη μορφή σας μέσα στο έργο του καλλιτέχνη ή & το αντίστροφο. Μια γλυκύτατη πρόταση για να γίνει η βόλτα πιο απολαυστική για όλους, μικρούς και μεγάλους με εύκολη πρόσβαση στην ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ γνωστών σύγχρονων εικαστικών που αποκαλύπτουν «ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΕΧΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ. . ?»

«ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΕΧΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ. . ?»: Η εικαστική έκθεση λειτουργεί στημένη ανάποδα δηλαδή στραμμένη προς τη βιτρίνα σε δημόσια θέα στην πιο όμορφη βόλτα της Θεσσαλονίκης και είναι ανοιχτή 24 ώρες κάθε μέρα για όλο το Μάρτιο…

Ποιος είναι ο τίτλος του έργου σας με το οποίο συμμετέχετε και σε τι αναφέρεται; Τι χρώμα θα δίναμε στην Ελπίδα; Ή τι χρώμα δίνουμε στην Ειρήνη: Είναι ένα ερώτημα που συνήθως υποβάλλουν οι ψυχολόγοι, για να σκιαγραφήσουμε την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων. Για παράδειγμα, τον πόλεμο τον φαντάζονται οι περισσότεροι – και εγώ – με μαύρα/γκρι χρώματα. Την Ειρήνη όμως; Την εσωτερική ειρήνη, οι ανατολικές «σχολές» την αποδίδουν με το Πορτοκαλί χρώμα. Την ειρήνη όμως, ως τέλος του πολέμου και ως τρόπο ζωής, μπορείς να τη δεις μόνο μέσα από το πρίσμα της Αγάπης και με ό,τι «χρώματα» την χρωματίζει η αγάπη, όπως και την ελπίδα. Γιαυτό απέρριψα την πρώτη μου σκέψη, να εκθέσω έναν πρόσφατο πίνακά μου με έντονα πορτοκαλί χρώματα -ενός δειλινού στο Θερμαϊκό- και επέλεξα το συγκεκριμένο πίνακά μου του 2020, που αποτυπώνει μια αγκαλιά δύο μικρών παιδιών, με απελπισμένο ύφος, αποτυπώνει όμως το δίδυμο «προσδοκία- αγάπη», μια εικόνα από έναν προηγούμενο μεγάλο πόλεμο. Γιατί ο πόλεμος έχει για θύματα κυρίως τα παιδιά και το μέλλον τους, ενώ η Ειρήνη πρέπει να ανήκει σε αυτά, που δικαιούνται να μεγαλώνουν μέσα της και με ασφάλεια και αγάπη, ενώ κανείς δεν πρέπει να τους τα στερεί! Πάντα ελπίζουμε. Επέλεξα λοιπόν την εικόνα «Παιδί/ απόγνωση/ αγκαλιά/ αγάπη» που εκθέτω με τον τίτλο «Εικόνα από άλλον πόλεμο».

Μπορεί η Τέχνη να συμβάλει στην παιδεία κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι διάδοχοί μας στην ανθρωπότητα να δημιουργούν περισσότερο δίχως να καταστρέφουν; Η τάση για δημιουργία είναι πρωταρχικό στοιχείο, ορμέμφυτο του ανθρώπου- αλλά και πολλών ζώων. Η τάση για καταστροφή είναι συνήθως «διαστροφή», παρέκλυση από την τάξη του ανθρώπου. Η τέχνη εκπαιδεύει και ηρεμεί τον ψυχισμό μας, μας κάνει (η τουλάχιστον, πρέπει να μας κάνει) πιο ευγενείς – γι’ αυτό και πιστεύω, αλλά και υπηρετώ την «όμορφη τέχνη»

Αν ζωγραφίζατε την ειρήνη τι χρώμα και σχήμα θα της δίνατε; Τη ζωγράφισα πολλές φορές με τα χρώματα ενός ήρεμου, όμορφου πρωινού σκηνικού με Ανατολή του ήλιου, ή μια γαλήνιας Δύσης, με τα όμορφα πορτοκαλί χρώματα που παίρνει ο γαλάζιος ουρανός.

Ποιο είναι το χρώμα της δικής σας Ελπίδας; Εγώ πιστεύω στο τρίπτυχο «Πίστις, Ελπίς και Αγάπη – μείζων δε τούτων η Αγάπη» όπως έχει γράψει και ο Απ. Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του.
Άρα για μένα η Ελπίδα περνά μέσα από την Αγάπη και παίρνει τα χρώματά της.

Έχετε αποκτήσει κοινό το οποίο σας ακολουθεί σε κάθε εμφάνιση νέας σας δουλειάς. Τι πιστεύετε ότι κέρδισε το βλέμμα των θεατών σας; Ναι και είναι πολύ συγκινητικό. Μου δείχνουν την αγάπη τους και τους επιστρέφω το σεβασμό μου. Μου εκφράζουν την έγκρισή τους, το θαυμασμό τους, στα έντονα, όμορφα ακρυλικά χρώματα, που παρασκευάζω μόνος μου, με παραδοσιακούς τρόπους και τα χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά στους πίνακές μου. Τους ευχαριστώ ειλικρινά!

Πώς αντέδρασαν οι ανυποψίαστοι περαστικοί στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης όταν ξαφνικά αντίκρυσαν μια εικαστική έκθεση μπροστά στη βόλτα τους και μάλιστα στη διάθεσή τους ανοιχτή όλες τις ώρες; Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, μια πολύ όμορφη νότα στην καθημερινότητά μας, μια αξιόλογη πρωτοβουλία, μια αξιέπαινη καινοτομία! Εύγε στους συντελεστές, στην Επίμονη Τέχνη, στην Chris Barjoka και στους υπεύθυνους του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Αλέξανδρος Αθανασίου υπήρξε καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης/ Μάρκετινγκ και Καινοτομίας και στέλεχος πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών.
Σήμερα δηλώνει ζωγράφος και ποιητής / της τέχνης εραστής!
Ζει στη Θεσσαλονίκη.

Η Αντιδήμαρχος πολιτισμού
του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, η οποία στήριξε τη δράση της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ και ο Σταύρος Καλαφάτης Υφυπουργός Εσωτερικών εγκαινίασαν την εικαστική έκθεση στη Νέα παραλία μαζί με την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα
Επίσκεψη του Ιστορικού Τέχνης & Συγγραφέα Μάνου Στεφανίδη με την ομάδα
της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κώστας Γκιουλέκας
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με μέλη
της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr