ΜΑΡΙΑ ΧΑΛΚΙΑ: “Αυτή η κρίση μπορεί να γίνει μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του πολιτισμού στη χώρα μας”

Η Art Director – Εικαστικός ΜΑΡΙΑ ΧΑΛΚΙΑ “ανακρίνεται” από τη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr για τον Κορονοϊό, την Καραντίνα και την Κανονικότητα.

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Η επόμενη μέρα, μετά απ’ αυτή της παύσης, θα είναι μέσα σε πόλεις πιο καθαρές, πιο αργές, με ατμόσφαιρα πολύ καλύτερη. Με μουδιασμένους ανθρώπους-ζόμπι που θα πρέπει, μετά τον τόσο βομβαρδισμό τρόμου και φόβου, να βρουν τις ισορροπίες τους, να βρουν την ορμή και την όρεξη να κάνουν όλα όσα άφησαν αναγκαστικά απραγματοποίητα.
Το άγχος, η ταχύτητα μετατράπηκαν σε αργές στιγμές, εβδομάδες, ελπίζω όχι, μήνες. Όλοι σκεφτήκαμε περισσότερο, διαβάσαμε περισσότερο, ακούσαμε και παίξαμε μουσική περισσότερο, συζητήσαμε περισσότερο, μείναμε μόνοι περισσότερο και αντέξαμε τη μοναξιά μας. Ήρθαμε αντιμέτωποι με κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό. Συναισθανθήκαμε περισσότερο, πονέσαμε περισσότερο. Αποστασιοποιηθήκαμε για λίγο. Αλλάξαμε σίγουρα.
Εκτιμήσαμε τις αυτονόητες βόλτες στην υπέροχη παραλία μας, στους πεζόδρομους της πόλης, στην αγορά. Μια συνάντηση με φίλους σ’ ένα μπαρ, μια συναυλία, μια εικαστική έκθεση, ξαφνικά γίναν όλα τόσο μα τόσο σημαντικά. Τα αυτονόητα καθημερινά απέκτησαν υπεραξία.
Είναι λοιπόν ευκαιρία, εκτιμώντας περισσότερο, μετά από τον εγκλεισμό αυτό, τον δημόσιο χώρο μας, να προσπαθήσουμε να τον βελτιώσουμε και να δούμε με άλλη οπτική, πιο ώριμη, το μέλλον της πόλης και της κοινωνίας μας.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Η λήψη των μέτρων που επιβλήθηκαν επηρέασε πολλαπλά τόσο τους φορείς του πολιτισμού, όσο και τους επαγγελματίες-δημιουργούς. Όλα τα πολιτιστικά δρώμενα διακόπηκαν αιφνίδια. Το πρώτο πράγμα που βάλλεται όταν η οικονομία πλήττεται, δυστυχώς, είναι η τέχνη. Μέσω του διαδίκτυου γίνονται προσπάθειες δημιουργίας καλλιτεχνικών events. Επίσης, τα μεγάλα μουσεία και κάποιες βιβλιοθήκες πραγματοποιούν εικονικές περιηγήσεις, με μεγάλη επισκεψιμότητα αυτό τον καιρό. Νέα πρότυπα προώθησης της τέχνης έρχονται στο προσκήνιο. Κι αυτή η κρίση νομίζω μεγιστοποιεί τις δυνατότητες του διαδίκτυου για επικοινωνία και μέσα από την τέχνη.
Με χαρά μου διαβάζω κάποια αναπτυξιακά μέτρα και δράσεις που σχεδιάζονται εν καιρώ πανδημίας για την ενίσχυση της πολιτιστικής αγοράς.
Αυτή η κρίση μπορεί να γίνει και μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης, ενίσχυσης κι εκσυγχρονισμού του πολιτισμού στη χώρα μας.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Σίγουρα η Ελλάδα είναι ο πιο ασφαλής κι όμορφος προορισμός διακοπών. Σαφώς θα πληγεί και ο τομέας του τουρισμού φέτος, το βαθμό δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, γι’ αυτό κι εμείς καλούμαστε να δείξουμε υπευθυνότητα κι αλληλεγγύη και να επιλέξουμε εναλλακτικούς προορισμούς εντός της Ελλάδας.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Νομίζω ότι μετά το χτύπημα των δίδυμων πύργων πριν από 20 χρόνια άλλαξε για πάντα και καθοριστικά η καθημερινότητα μας. Αυτή η πανδημία δημιουργεί μια νέα τάξη πραγμάτων. Τώρα ξεκινά και μας είναι εντελώς άγνωστη. Σαφώς θ΄ αλλάξει κι άλλο τον τρόπο που ζούμε, που μετακινούμαστε, που επικοινωνούμε, που αντιλαμβανόμαστε. Είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής. Η ελεύθερη βούληση βάλλεται από παντού. Με τόσους ανέργους, με τη δρομολογημένη κατάργηση της μεσαίας τάξης, με τη συσσώρευση του πλούτου σε πολύ λίγους και με τόσο φόβο να πλανάται και ν΄ απειλεί δεν είναι δυνατό τίποτε να μείνει ίδιο. Δεν υπάρχει επιστροφή.
Εμείς ως Έλληνες αυτό πρέπει να το διαχειριστούμε όπως ξέρουμε ανά τους αιώνες και να προσαρμοστούμε στη νέα εποχή. Να εκσυγχρονιστούμε και οι νέες συνθήκες που βιώνουμε να μας κάνουν πιο ουσιαστικούς, πιο δημιουργικούς, πιο συνεργάσιμους, πιο ευρηματικούς, πιο μαχητικούς και πιο υπεύθυνους ανθρώπους.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Πολλή πολλή δημιουργία πάνω στο θέμα Ελευθερία και Σεβασμός στην Ανθρώπινη Βούληση.
Επαφή με τη φύση, το βουνό και τη θάλασσα, τη γη, το χώμα. Θα σκάψω, θα φυτέψω, θα ξαπλώσω στο χορτάρι, θα περπατήσω πολύ στην ακροθαλασσιά, θα κολυμπήσω, θα ταξιδέψω. Αυτά είναι οι προτεραιότητες μου κι ένα μεγάλο πάρτι για να γιορτάσω με τους φίλους μου το δώρο της συνέχισης της ζωής.