Χρονοπούλου Ευαγγελία: “Η μουσική δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια γιατί είναι ανάγκη όλων μας”

“…Από τον Απρίλιο του 2016 έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι μαέστρος στην Φιλαρμονική του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Είναι μια Φιλαρμονική που στηρίζεται στους κατοίκους της πόλης του Λεωνιδίου”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Θεωρώ πως οι περισσότεροι μουσικοί όταν γυρνάμε πίσω στον χρόνο θυμόμαστε με συγκίνηση ως πρώτες μουσικές αναμνήσεις τις πρώτες παραστάσεις που δίναμε στα ωδεία όπου μαθαίναμε μουσική.

Ποιον μουσικο θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου να μελετάει παρτιτούρες από μεγάλους μας συνθέτες όπως του Χατζιδάκη, του Θεοδωράκη, του Λοίζου και άλλων μεγάλων. Ίσως η μουσική που ακούγαμε να είναι αυτή που μας έκανε να ασχοληθούμε μαζι της. Χρωστάμε την ασχολία μας σε αυτή σε όλους τους μεγάλους μας μουσικούς, τραγουδιστές και συνθέτες. Θαυμάζω πολύ την ορχηστρική μουσική και την σύνθεση μουσικής για επένδυση ταινιών άρα ξεχωρίζω την Ευανθία Ρεμπούτσικα, τον Βαγγελη Παπαθανασίου, τον Σταμάτη Σπανουδάκη και τον Μίνωα Ματσά.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές στο πιάνο. Είχα την τύχη ο διευθυντής του ωδείου και δάσκαλός μου σε αυτό να είναι μαέστρος στην Μπαντα της Φιλαρμονικής της Τρίπολης. Έτσι με προέτρεψε να μάθω και κάποιο πνευστό μουσικό όργανο και να ενταχτώ σε αυτή. Διάλεξα το σαξόφωνο άλτο ενώ παράλληλα έκανα πιάνο και θεωρητικά μαθήματα στο ωδείο. Με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι θέλω να ασχοληθώ πιο σοβαρά με αυτό που είχα αγαπήσει. Έτσι και με την ορθή καθοδήγηση των δασκάλων μου επέλεξα να συνεχίσω τις σπουδές μου στη μουσική για να μπορέσω να ασχοληθώ και εγώ με την διεύθυνση μια μπάντας φιλαρμονικής. Είναι αυτό που λένε ότι αν κάτι το θέλεις πολύ θα το καταφέρεις! Ίσως στάθηκα τυχερή, ίσως έγιναν οι σωστές επιλογές την κατάλληλη στιγμή. Από τον Απρίλιο του 2016 έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι μαέστρος στην Φιλαρμονική του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Είναι μια Φιλαρμονική που στηρίζεται στους κατοίκους της πόλης του Λεωνιδίου. Έχουμε μαθητές πολλά νέα παιδιά και προσπαθούμε όλοι μας για το καλύτερο. Επίσης, από το 2018 διδάσκω και στην Φιλαρμονική του Δήμου Μεγαλόπολης όπου και εκεί έχουμε μαθητές νέα παιδιά.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Τα talent show έχουν μπει στη ζωή μας πολλά χρόνια. Έχουν βγει και έχουμε ακούσει αρκετά ταλέντα από αυτά. Ίσως αυτό που με ενοχλεί είναι οι λάθος στόχοι. Είναι πολύ όμορφο να θες να παρουσιάσεις αυτό που είσαι αλλά πάρα πολύ άσχημο να θές μόνο να γίνεις αναγνωρίσιμος.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Όπως είναι γνωστό σε όλους μας από την αρχαιότητα η μουσική είχε πρωτεύοντα ρόλο στην διαπαιδαγώγηση και διάπλαση του χαρακτήρα των νέων. Η μουσική δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια γιατί είναι ανάγκη όλων μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης παρατηρούμε όλο και λιγότερους νέους να ασχολούνται με τις τέχνες . Έχουν αλλάξει οι προτεραιόητες της κονωνίας και η μουσική έγινε πολυτέλεια για λίγους. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επέλεξα να διδάξω σε δομές μουσικής όπου τα παιδιά και οι οικογένειές τους δεν επιβαρύνονται οικονομικά. Χαίρομαι που βλέπω πως αρκετοί Δήμοι έχουν στραφεί με επιτυχία στην μουσική παιδεία των νέων του κάθε τόπου.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Φυσικά και υπάρχουν. Υπάρχουν αξιόλογοι μουσικοί που διαπρέπουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Δεν μου αρέσει να κάνω σχέδια και κυρίως μακροπρόθεσμα. Ίσως λόγω της ανασφάλειας των ημερών που ζούμε να φοβόμαστε και να ονειρευτούμε. Όμως σίγουρα δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι πρέπει να κάνουμε όλοι βήματα προόδου και να εξελισσόμαστε.

Βιογραφικό. Χρονοπούλου Ευαγγελία Ε-mail [email protected]

Εκπαίδευση και Σπουδές

Πτυχίο Αρμονίας
Πτυχίο Ενοργάνωσης – Διεύθυνσης
Πτυχίο ΑΕΙ από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο τμημα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών

Προϋπηρεσία

• Αρχιμουσικός στην Φιλαρμονική του Δήμου Νότιας Κυνουρίας από 4/2016 έως σήμερα.

• Μαθήματα Μουσικής στην Φιλαρμονική Μεγαλόπολης ’’ ΣΑΛΠΙΓΞ’’ από 2/2018 έως σήμερα.
• Εκτελεστής Σαξοφώνου Άλτο στη Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης από το 2009.

• Υπεύθυνη της Χορωδίας του Νομικού Προσώπου Τρίπολης από 10/2016 έως 7/2017.

• Συμμετοχή σε διάφορα φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό με κορυφαίες στιγμές την συνεργασία σε μια σειρά συναυλιών με τον κορυφαίο μαέστρο Αντρέα Πυλαρινό. Καθώς επίσης και την επιλογή μου στην τιμητική εκδήλωση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τεγέας με αφορμή την βράβευσή του στο πρώτο βραβείο ως “Special Commendation 2016” αλλά και το φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Παραλίμνι της Κύπρου το 2007.
• Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών το Μάιο του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Επιγραμματικά:
Με την Φιλαρμονική του Δ. Ν. Κυνουρίας έχουμε πραγματοποιήσει συναυλίες :
1) Σε συνεργασία με τον Εμπορικό σύλλογο Ν.Κυνουρίας
2) Στο φεστιβάλ Μελιτζαζζ
3) Στο φεστιβάλ Μελιτζάνας
4) Στο Δημοτικό Σχολείο Λεωνιδίου
5) Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα.

Λιτανείες σε όλες τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές
Παρελάσεις- Καταθέσεις στεφανιών και απόδοση τιμών σε όλες τις εθνικές εορτές.
Έχω λάβει μέρος σε διάφορα αφιερώματα με την Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης ως μουσικός, όπως :
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμντζή
Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο
Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκη
Συναυλίες διαφόρων ρεπερτορίων αλλά και συμμετοχή σε διάφορα φεστιβάλ .
Με την Φιλαρμονική του Δ. Μεγαλόπολης
Συμμετοχή σε δίαφορες συναυλίες σε διεύθυνση αλλά και ενορχήστρωση
Καλοκαιρίνες συναυλίες
Χριστουγεννιάτικες συναυλίες
Επίσης, σε διάφορες λιτανίες

Από το 2019 είμαι μέλος του συλλόγου Αρχιμουσικών – Διευθυντων Ελλάδος κάτι που απαιτεί για την εγγραφή του σε αυτό Προυπηρεσία και τυπικά προσόντα .
Διατηρώ βιβλία εσόδων – εξόδων ως επαγγελματίας μουσικός και συγκεκριμένα για υπηρεσίες μουσικής ορχήστρας με έδρα την Τρίπολη Αρκαδίας.