Αλεξάνδρα Μεντώρος: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ… μία πόλη φάντασμα που δεν έχουμε συνηθίσει, με το κέντρο της… να είναι “νεκρό”

Νέα Υόρκη πριν την Πανδημία

Η Διευθύντρια και Ραδιοφωνική Παραγωγός του Ασπίδα Ραδιο στη Νέα Υόρκη, Αλεξάνδρα Μεντώρος, “ανακρίνεται” από τη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr για τον Κορονοϊό, την Καραντίνα και την Κανονικότητα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: “…Κάθε μέρα πεθαίνουν παραπάνω απο 400 άτομα, αναμεσά τους γιατροί, νοσοκόμοι, αστυνόμοι, πυροσβέστες και πολλοί άλλοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή”

Το Άγαλμα της Ελευθερίας

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Ας ξεκινήσω με το τι είναι ο κορονοϊός που όλοι πια λίγο πολυ γνωρίζουμε. Είναι ένας ιος που προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού και πνευμονία. Η αντιμετωπισή του είναι πολύ δύσκολη γιατί ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα απαραίτητα φάρμακα. Η καραντίνα κατά την γνώμη μου ήταν ένας μονόδρομος για να σταματήσουμε αυτό το θηρίο που μας απειλεί σε παγκόσμιο επίπεδο διότι ο κορονοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα απο άνθρωπο σε άνθρωπο. Ετσι με βάση την επιστήμη σταματήσανε πολλές λειτουργίες σε κάθε χώρα. Για κανένα μας δεν είναι εύκολη αυτή η κατάσταση αλλά δεν υπάρχει άλλη επίλογη όταν βλέπεις μόνο στην Νέα Υόρκη να κατοικούν 18.804.000 άτομα και να έχουν το ιό 150.473 άτομα και έως τώρα να εχουν πεθάνει 16.646, νουμερα τα οποία μένουν στο μυαλό. Σαν κάτοικος της Νεας Υόρκης μπορώ να σου πώ οτι πάρθηκαν πολλά μετρα απο τον Κυβερνήτη Αντρίου Κουόμο. Πρίν μας έρθει το κύμα της πανδημίας είδαμε να χτίζονται πολλά νοσοκομεία. Οταν λέω χτίζονται δεν εννοώ κτίρια αλλά χώροι διαμορφωμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό για να δεχτούν ανθρώπους με τον ιό. Είδαμε να ανοίγουν πρόχειρα κέντρα για να πραγματοποιούν τεστ για τον ιό. Δεν θα ξεχάσω την στιγμή που ήρθε το πλοίο νοσοκομείο το οποίο ως τωρα δε χρειάστηκε γιατί επαρκούσαν τα νοσοκομεία της πόλης. Αυτό που είναι πολύ τρομακτικό για την χώρα που μένω είναι τα φορτηγά ψυγεία που υπάρχουν απ’ έξω απο καθε νοσοκομείο.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας

Ωστόσο αυτό που συγκλονίζει όλους, είναι ανθρώποι να πεθαίνουν στα νοσοκομεία και να μην μπορούν να μιλήσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα δεν αναφερομαι μόνο στους άστεγους που μπορει να είχαν τον ιο αλλα γιατρούς, νοσοκόμους, οδηγούς ασθενοφώρων, παιδιά και γενικά ανθρώπους κάθε ηλικίας που δεν μπόρεσαν να πουν ένα αντίο στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Συγκλωνίζουν τα μηνύματα που γράφουν οι νοσοκόμες και οι γιατροί που ακούνε τους ασθενείς τους να λένε αντίο στα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσω διαδυκτύου ή γραπτών μηνυμάτων. Πραγματικά ζούμε τραγικές αλλά και τρομακτικές στιγμές με σωρούς ανθρώπων που δεν έχουν οικογένειες να θάβονται όλοι μαζί σε ένα εγκαταλελειμένο νησάκι Χαρτ (Hart) της Νεας Υόρκης. Ποτέ μου δεν περιμένα να δω τέτοιες στιγμές στη ζωή μου. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να δούμε τα πραγματα με αισιοδοξία, αυτό όμως είναι αδύνατο. Έτσι βλέπω την επόμενη μέρα πολυ διαφορετική διότι θα είμαστε όλοι μας πολύ επιφυλακτικοί, να φοβόμαστε να μην πεθάνουμε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτή η κατάσταση θα μας έχει μάθει μεν να είμαστε πιο καθαροί αλλά θα είμαστε ποιο “μιγιάγκιχτοι” ας μου επιτραπεί η έκφραση. Θα φοβόμαστε την κάθε μας κίνηση, θα αποφεύγουμε τις χειραψίες, τις αγκαλιές και τα φιλιά. Ενώ θα κοιτάμε τους ανθρώπους με μισό μάτι. Πιστεύω ότι τα αντισηπτικά, οι μάσκες και τα γάντια θα μας έχουν γίνει συνήθεια και τρόπο ζωής, ενώ δε θα λείπουν από την καθημερινότητά μας.

Κλειστά μαγαζιά στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός και κορονοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Εδώ μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ένα χτύπημα που μοιάζει σαν ένας αόρατος πόλεμος που απείλησε και απειλεί όλο τον πλανήτη. Βέβαια υπάρχει και κάτι θετικό. Μάθαμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο το διαδίκτυο και πιο πολυ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σκέψου ότι αν δεν είχαμε αυτή την πολυτέλεια τότε θα έλεγα ότι η πανδημία ειναι ένα χτύπημα για τον πολιτισμό αλλά στην περίπτωση μας δεν ισχύει. Το λέω αυτό γιατι έχουμε πολλές ευκαιρίες μέσα από το Facebook, Instagram, Twitter, Skype, Zoom, YouTube και άλλα μέσα να παρουσιάσουμε τον πολιτισμό της κάθε χώρας. Ακόμα έχουμε την δυνατότητα να βρούμε φίλους και να διασκεδάσουμε μέσα απο το σπίτι μας. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τοτε ο πολιτισμός της κάθε χώρας θα χανόταν.

Κλειστά μαγαζιά στη Νέα Υόρκη

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Δεν μπορώ να μιλήσω με σιγουριά για την αύξηση του τουρισμού. Θα σου πω δυο πράγματα και για τις δύο χώρες. Ας ξεκινήσω με την πανέμορφη πατρίδα μας την Ελλαδα που είχε έναν πολυ καλο τουρισμό. Τώρα η πανδημία έχει κάνει μια τεράστια πληγή σε αυτό τον τομέα. Πιστεύω θα περάσει αρκετός καιρός που θα ανθίσει ο Τουρισμός και πάλι, παρόλο που υπάρχει αυτή η θετική εξέλιξη. Όσο αναφορά τώρα την Νέα Υόρκη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά γιατί ακόμα δεν υπάρχει η θετική εξέλιξη. Βλέπουμε μια πόλη φάντασμα που δεν έχουμε συνηθίσει με το κέντρο της Νέας Υόρκης να είναι νεκρό. Κάθε μέρα να πεθαίνουν παραπάνω απο 400 άτομα ανεμεσά τους γιατροι, νοσοκόμοι, αστυνόμοι, πυροσβέστες και πολλοί άλλοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Δεν βλέπουμε πιά ανθρώπους να επισκέφτονται την χώρα διότι υπάρχει η απαγόρευση των πτήσεων. Βεβαια και η μεγάλη ανεργία που πλήτει όλων τον πλανήτη έχει περιορίσει αρκετά τα ταξίδια. Και εδώ θα επανέλθει κάποια στιγμή ο Τουρισμός αλλά θα χρειαστεί πολύ χρόνος. Ακόμα και να νικήσουμε αυτό το θηρίο της πανδημίας θα υπάρχει ο φόβος να επισκεφτείς μια χώρα και να διασκεδάσεις πηγαίνοντας σε εστιατόρια, μαγαζιά, μουσεία, θέατρα, συναυλίες και αλλα δίοτι ο κόσμος δεν θα έχει την οικονομική άνεση όπως είχε πρίν γιατι με την πανδημία χάθηκαν πολλές δουλειές σε πολλους τομείς. Μόνο στην Αμερική οι άνεργοι έφτασαν τα 25 εκατομμύρια.

Φορτηγά ψυγεία – Νοσοκομείο

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Η καραντίνα κατά την γνώμη μου είναι ένα υποχρεωτικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είδα ότι στην Ελλάδα πάρθηκαν αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας η οποία βοήθησε πολύ στη μείωση των κρουσμάτων. Να σου πω ότι εδώ στην Νέα Υόρκη υπάρχει η καραντίνα και ο περιορισμός μετακινήσεων. Βλέπω πολλά ποστ στην τηλεόραση που προειδοποιούν τον κόσμο ή αν θες καλύτερα παροτρύνουν τον κόσμο να μείνουν μέσα στο σπίτι για την δική τους ασφάλεια και των αγαπημένων τους προσώπων.

Χαρτ Νησί – Νεκροταφείο
Χαρτ Νησί – Νεκροταφείο

Παρατήρησα ότι η οικονομία έχει πληγεί και στις δύο χώρες με το χρηματιστήριο να πέφτει με γρήγορους ρυθμούς προς τα κάτω σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί πολλά μαγαζιά λόγω της πανδημίας έχουν κλείσει όπως για παράδειγμα τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα με τα ρούχα, εργοστάσια και άλλα. Αυτά που έμειναν ανοιχτά ήταν τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ. Αυτό έφερε πολλούς ανθρώπους σε αδιέξοδο τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον ψυχολογικό τομέα γιατι πολλοί άνθρώποι έχασαν τις δουλειές τους. Όλο αυτό έφερε μια αλλαγή στην καθημερινότητα μας διότι δεν κάνουμε πια πράγματα όπως κάναμε πριν, δηλαδή οικογενειακές συγκεντρώσεις, βόλτες, ψώνια, να πηγαίνουμε στην εκκλησία, στα θέατρα, στις συναυλίες, στα εστιατόρια και σε πάρα πολλά άλλα μέρη.

Ποια τα σχέδια σας για την επόμενη ημέρα της “κανονικότητας”; Η επόμενη ημέρα που η πανδημία θα έχει φύγει… στην πραγματικότητα ο ίος ακόμα θα υπάρχει. Τα σχέδια τα δικά μου και τις οικογενειάς μου θα είναι πολύ διαφορετικά γιατί θα επικρατεί ο φόβος. Δεν θα υπάρχει η σιγουρία ότι θα έχει εξαφανίστεί εντελώς ο ιος απο την ζωή μας και έτσι θα είμαστε πιο προσεκτικοί με ό,τι και αν κάνουμε στο μέλλον. Τι εννοώ με αυτο; Ότι ακόμα και να ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρχει ο φόβος για να στείλεις το παιδί σου. Ακόμα και να ανοίξουν ολα θα υπάρχει αν θες η ανασφάλεια για τις μετακινήσεις, τα ψώνια σου σε διάφορα μαγαζιά αλλα και την διασκέδαση με το να πας σε ενα εστιατόριο, να δεις εναν καλλιτέχνη, να περιποιηθείς τον εαυτό σου ακόμα και να πας για καφέ με κάποιον φίλο σου. Θα μπορουσα να πω ότι το μελλόν μας είναι αβέβαιο όπως και τα σχέδια μας διοτι σύμφωνα με τους επιστήμονες περιμένουμε το φθινόπωρο ενα μεγαλύτερο κύμα πανδημίας με τον κορονοιό και την απλή γρίπη να μας απειλούν προκαλώντας απο τωρα ένα μεγάλο πανικό για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Αρα για τι σχέδια να μιλήσουμε αφου θα υπάρξουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα;

Αλεξάνδρα Μεντώρος
Διευθυντής/Ραδιοφωνική Παραγωγός Ασπίδα Ραδιο, Ν. Υόρκη

http://tun.in/sfrKF

http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=2868

http://www.fmradiofree.com/aspida-radio

https://www.fmflix.net/aspida-radio/

http://keepone.net/radio/aspida-radio-k83855

https://onlineradiobox.com/us/aspida/?cs=us.aspida

https://mytuner-radio.com/radio/aspida-radio-449493/

https://lixty.com/en/radio/country-us/aspida-radio-625304…

https://online-radio.eu/radio/3395-aspida-radio

Μη ξεχάσετε να κανετε Subscribe (εγγραφή) στο καναλι μας.
http://bit.ly/2H6Y5X2