Σάββας Αμανατίδης: “Τα τελευταία 22 χρόνια στο ατελιέ μου δουλεύω με αγάπη, προσπαθώντας να ανακαλύψω την αισθητική μέσα από εμένα”

“Θέλω πάνω απ’ όλα να είμαι καλά, και να ταξιδεύω στην αναζήτηση νέων πραγμάτων, αγκαλιάζοντας την αισθητική και την ομορφιά, που σε οδηγούν σε νέους κόσμους.!”

Το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr σε συνεργασία με την mta-art στηρίζει τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες με τη συνέντευξή τους.

Αυτή την εποχή που ο πλανήτης δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα αποφασίσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα. Να δείξουμε τρόπους πλανητικής ενσυναίσθησης. Ενωθήκαμε ζωγράφοι για να αντισταθούμε, να εμποδίσουμε την ανθρώπινη αλαζονεία να κατακτήσει τον κόσμο και να στείλουμε αισιόδοξα μηνύματα μέσα από την τέχνη μας. Την ερμηνεία από τη μεριά των ζωγράφων, θα τη δείτε στις 19 του Δεκέμβρη, στον πολυχώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου MTA-ART (Ιωνίας 39, Νέα Σμύρνη). Ένα προσωπικό στοίχημα του καθενός, με τον κόσμο των συναισθημάτων.
Διάρκεια έκθεσης: 19 – 26 Δεκέμβρη 2020
Ώρες λειτουργίας: 10:00 πμ – 8:00 μμ

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Από μικρό παιδί, ζωγραφίζοντας πάνω σε χασαποχαρτο, άρχισα να μπαίνω σε αυτόν τον όμορφο κόσμο της τέχνης. Μαθαίνοντας ελεύθερο σχέδιο και προοπτική, ξεκίνησα το ταξίδι μου στην αναζήτηση των πραγμάτων, και των χρωμάτων. Τα τελευταία 22 χρόνια στο ατελιέ μου δουλεύω με αγάπη, προσπαθώντας να ανακαλύψω την αισθητική μέσα από μένα.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσεται τα έργα σας; Ο ιμπρεσιονισμός και η ζωγραφική χωρίς καλούπια, με μαγνήτιζε από παλιά. Παρόλα αυτά προσπαθώ να υιοθετήσω το δικό μου στυλ, σεβόμενος πάντα την ιστορία και τα πρωτόκολλα του παγκόσμιου καλλιτεχνικού πολιτισμού.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Αντλώ πάντα δύναμη και εμπνέομαι από τη φύση, και τα όμορφα πράγματα γύρω μου… Ακόμα θα έλεγα και από τα άσχημα κρατώντας πάντα μέσα μου, αυτά με την λιγότερη αρνητική όψη, η οποία και αυτή χρωματίζεται!

Υπάρχουν προσωπικότητες οι άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Υπάρχει ένα υπέροχο ανά τους αιώνες παγκόσμιο καλλιτεχνικό Πάνθεον, που άφησε το στίγμα του στα γενόμενα της τέχνης. Όσο αφορά τη ζωγραφικη, έχουν κεντρίσει τις γραμμές μου ο Περικλής Πανταζής, και ο CLAUDE MONET, που προσωπικά θεωρώ ότι είναι οι εκπρόσωποι ενός ρεύματος και στυλ, που άλλαξε στα μισά του 19 ου αιώνα τη σκέψη , και έβαλε χρώμα στη ζωγραφική.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Έχω διερευνητικά στο πίσω μέρος του μυαλού μου, να προσεγγίσω ζωγραφικά πάντα με απόλυτο σεβασμό και προσγειωμένο πνεύμα, κάποια κομμάτια από τον ανεξάντλητο αρχαιοελληνικό πολιτισμό, και να τα αποδώσω με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπενθυμίζουν την ταυτότητά μας και την πορεία μέσα στους αιώνες. Ο πολιτισμός ανήκει στην Ελλάδα, την χώρα από την οποία ξεκίνησε!!

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα, και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Ο Έλληνας έχει, και εκφράζει την τέχνη και πιστεύω ότι επηρεάζεται από αυτήν. Είμαστε μην ξεχνάμε το φως του πολιτισμού και του πνεύματος, και ο καθένας μας παράγει τέχνη με τον τρόπο του σε όλα τα επίπεδα, και τους τομείς της ζωής του. Κακά τα ψέματα…. Είμαστε χαρούμενος και αξιόλογος λαός!!!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θέλω πάνω από όλα να είμαι καλά, και να ταξιδεύω στην αναζήτηση νέων πραγμάτων, αγκαλιάζοντας την αισθητική και την ομορφιά, που σε οδηγούν σε νέους κόσμους.!

Σύντομο βιογραφικό του Σάββα Αμανατίδη.

Ημερομηνία γέννησης 8 11 του 1969 στη Θεσσαλονίκη. Είναι Ελεύθερος επαγγελματίας, υπάλληλος υπηρεσιών ασφαλείας, υγειονομικός υπάλληλος και ζωγράφος.
Σπουδές απόφοιτος λυκείου.
Παντρεμένος τόπος διαμονής Θεσσαλονίκη.