“Γιώργος Σεφέρης, Αλμπέρ Καμύ” Παράλληλοι by Rembrandt and The Cat

“Γιώργος Σεφέρης, Αλμπέρ Καμύ: Παράλληλοι”

Εισήγηση σε δύο μέρη με την κριτικό λογοτεχνίας Μαίρη Καιρίδη

Δευτέρα 14 και Δευτέρα 21 Μαρτίου

Πολιτιστική διαδικτυακή πλατφόρμα Rembrandt and The Cat

Λαμβάνοντας ως πρότυπο το σημαντικό για τα ελληνικά γράμματα δοκίμιο του Γιώργου Σεφέρη «Κ.Π.Καβάφης, Θ.Σ. Έλιοτ: Παράλληλοι» (Δοκιμές Α΄ τόμος), επιχειρούμε να διαβάσουμε κι εμείς «παράλληλα» το έργο δύο κορυφαίων λογοτεχνών του περασμένου αιώνα, του Γιώργου Σεφέρη και του Αλμπέρ Καμύ. Γεννημένοι το 1900 και 1913 αντίστοιχα σε μεσογειακές πόλεις, στην Σμύρνη και στο Μοντοβί της Αλγερίας, στην περιφέρεια της Ευρώπης, ο ποιητής Σεφέρης και ο πεζογράφος Καμύ βίωσαν από πρώτο χέρι τις ταραχώδεις πολιτικές αλλαγές στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Οι δύο μεσόγειοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πρώτη τους πατρίδα• στο έργο τους συχνά βρίσκουμε αναφορές στην εμπειρία της «εξορίας» που τους επιφύλασσαν οι πόλεις στις οποίες έζησαν.

Στην εισήγηση μας, φιλοδοξούμε να ερευνήσουμε την σχέση δύο ανθρώπων των γραμμάτων που υπήρξαν σύγχρονοι – έχοντας δεκατρία χρόνια διαφορά, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ανήκουν στην ίδια γενιά – και μέτοχοι μιας κοινής γαλλικής λογοτεχνικής παιδείας και μίας ευρύτερα ευρωπαϊκής πνευματικής παράδοσης. Παρότι κινούμενοι σε συναφείς χώρους, με πλήθος κοινών γνωστών, ο Σεφέρης κι ο Καμύ φαίνεται να μην συναντήθηκαν ποτέ ούτε στην πραγματικότητα ούτε και στα γραπτά τους. Αναδεικνύουμε τρεις άξονες που διατρέχουν το έργο των δύο λογοτεχνών και που θεωρούμε ότι συγκεντρώνουν τα στοιχεία που νομιμοποιούν κι ακόμη ενθαρρύνουν την συσχέτισή τους. Επιγραμματικά, επικεντρωνόμαστε α) στην σχέση των δύο λογοτεχνών με την ευρύτερη ευρωπαϊκή παράδοση: από τους αρχαίους Έλληνες τραγωδούς έως τους Γάλλους λογοτέχνες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, β) στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται το τοπίο στο έργο τους και τις φιλοσοφικές και πολιτικές προεκτάσεις αυτής της θεματικής σε μία κρίσιμη ιστορική στιγμή και γ) τέλος, στεκόμαστε σε μία μόνιμη ηθική διάσταση στο έργο τους, χάρη στην οποία, θεωρούμε, οι δύο συγγραφείς παραμένουν απόλυτα – κι αγαπητά – πρόσωπα αναφοράς μέχρι σήμερα.

Εμπνευσμένη από την ελευθερία και το προσωπικό ύφος ενός δοκιμίου, αυτή η εισήγηση δεν έχει αξιώσεις τόσο μίας ακαδημαϊκής μελέτης όσο μίας προσωπικής – δημιουργικής κι έγκυρης – ανάγνωσης. Είναι επίσης μία αφορμή για περιδιάβαση στις σχέσεις της γαλλικής με την ελληνική λογοτεχνία, σχέση η οποία μας διαμορφώνει μέχρι σήμερα. Την ανάγνωση των κειμένων συμπληρώνουν πραγματολογικά στοιχεία που βρίσκουμε στην αλληλογραφία, στα τετράδια και τις βιογραφίες τους. Θέτοντας τους δύο εμβληματικούς συγγραφείς σε σχέση παραλληλίας, λαμβάνουμε την ευκαιρία να τους διαβάσουμε ξανά και να τους κάνουμε δικούς μας μέσα στα σημερινά συμφραζόμενα.

Πλατφόρμα Zoom / ώρα: 19:00/ συμμετοχή: 15 ευρώ

κρατήσεις: [email protected]

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας  Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)