Ο Βησσαρίων Γκεκόπουλος συμμετέχει στη διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στο Θεό!”

KINDER IN GEFAHR” Ich werde alles zu Gott sagen!
Ομαδική Διαδικτυακή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών μέσω της “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία.

https://www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

https://www.facebook.com/konsfarmartatelier

«Έχε τον νού σου στο παιδί! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί… Υπάρχει Ελπίδα!!!»

Η διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στον Θεό!” η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σκοπό έχει μέσω της εικόνας ν’ αφυπνίσει συνειδήσεις! Γιατί η εικόνα είναι ένας τρόπος αφύπνισης, συγκινεί τους ανθρώπους, τους οδηγεί σε πράξεις αλληλεγγύης – ακόμη και στην πολιτική.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια 31 εικαστικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους μέσω της τέχνης τους, με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) του κόσμου που αγωνίζονται για την προστασία και υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρουσιάζοντας έργα που καταδεικνύουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών μέσα από αυτή την διαδικτυακή διαδραστική έκθεση που παρουσιάζει η “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία. Η έκθεση σήμερα 12 Μαρτίου 2022 παρουσιάζει τα έργα και την προσωπικότητα του εικαστικού δημιουργού ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ ΓΚΕΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διοργάνωση, επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,
Συντονίστρια Αυστρίας για την Παγκόσμια Οργάνωση WRITERS CAPITAL FOUNDATION και Μέλος του Γραφείου Πολιτιστικής Δικτύωσης της Κάτω Αυστρίας KULTUR VERNETZUNG NÖ

ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΓΚΕΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Βησσαρίων Γκεκοπουλος ο καλλιτέχνης με την στρατιωτική πειθαρχία που δεν διστάζει να πειραματιστεί με τις διάφορες τεχνικές και να αναμείξει στον χρωστήρα του λάδια, ακρυλικά, μολύβια, παστέλ, ξυλομπογιές και υδροχρώματα για τα έργα του, αν και όπως διαπιστώνουμε λατρεύει να δουλεύει με τα παστέλ. Στην ζωγραφική του παραγωγή κυριαρχούν τα φυσικά τοπία με αφαιρετική διάθεση ενώ τα χρώματα επιβάλλονται στις φόρμες του με τα πράσινα και τα πορτοκαλί να παίρνουν προβάδισμα έναντι των άλλων. Παράλληλα τα πορτρέτα του και οι ανθρώπινες φιγούρες, συναισθηματικά φορτισμένες ξεφεύγουν από την ψυχρή τους φωτογραφική απεικόνιση και ακροβατούν μεταξύ γήινης και μεταφυσικής διάστασης αλλά πάντοτε κλεισμένες σε κάποιο αόρατο γεωμετρικό σχήμα. Ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης συλλαμβάνει και μεταδίδει έξώκοσμα μηνύματα στην πραγματικότητα. Στα έργα του το προσχέδιο είναι σχέδιο, ενώ το σχεδιάγραμμα μεταφράζει το εμπειρικό δεδομένο σε διανοητικό γεγονός

Κωνσταντίνα Φαρμάκη
Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/ Εικαστικός

4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ ΓΚΕΚΟΠΟΥΛΟ

Ποιος ήταν ο λόγος που ασχοληθήκατε με τη ζωγραφική; Μια κλίση προς τη ζωγραφική από μικρό παιδάκι, ο,τι έβλεπα και με εντυπωσίαζε ήθελα να το αποτυπώνω. Αργότερα, μια εξωτερίκευση του εσωτερικού εαυτού με αυτόν τον τρόπο. Οι τέχνες είναι συγκοινωνούντα δοχεία και πιστεύω ότι υπάρχει συνηθως και μια μεταφυσική διάσταση.

Η έμπνευση, το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά κάνουν ένα καλλιτέχνη επιτυχημένο; Πρέπει να συνυπάρχουν και τα τρία για πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Πιστεύετε ότι τα έργα πρέπει να μεταφέρουν μηνύματα; Ίσως κάποτε πρέπει, αλλά κυρίως να ειναι μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική αποτύπωση του εσωτερικού κόσμου του καλλιτέχνη.

Ποια η γνώμη σας για τις τέχνες στην χώρα σας; Έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει; Δεν νομίζω ότι εχουν την αναγνώριση που τους αξιζει. Αυτό νομίζω οφείλεται στην παιδεία αλλά κυρίως και στη μη προβολή τους από τα μέσα μαζικης ενημέρωσης. Κυριως προβαλουν προϊόντα τέχνης πολύ κακής ποιοτητας (σινεμά, σήριαλ, θεατρικές παραστάσεις κλπ και μάλιστα τα έχουν υποκαταστήσει με τα λεγόμενα πρωιναδικα, μεσημεριανά, και ειδήσεις με αναφορές σε εγκλήματα και λιβανισμα στην καθε κυβερνηση, δηλαδή χειραγωγημένα πιθανον με χρήματα).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βησσαρίων Γκεκόπουλος γεννήθηκε και κατοικεί στη Βέροια.
Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και σήμερα είναι ταξίαρχος ε.α.
Από το δημοτικό σχολείο του άρεσε και συνήθιζε να ζωγραφίζει σκίτσα.
Αν και είχε την κλίση για τη ζωγραφική, όμως κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής
του σταδιοδρομίας σπανίως ασχολήθηκε. Μετά την αποστρατεία του, ζωγραφίζει
χωρίς να έχει ένα ιδιαίτερο στυλ ζωγραφικής, αλλά είναι πολυποίκιλος στην έκφρασή του.
Ζωγραφίζει σχεδόν όλα τα είδη : Υδατογραφία, ελαιογραφία, ακρυλικά, παστέλ κ.α.
Έχει προτίμηση ιδιαίτερα στην αφαιρετική – ατμοσφαιρική απεικόνιση και στα έντονα
χρώματα τα οποία προσαρμόζει αν και αντίθετα πολλές φορές.
Όπως λέει και ο ίδιος : “μπορούμε να σκεφτούμε για μια στιγμή πώς θα ήταν
η ζωή μας χωρίς χρώματα ? “

Εγκαίνια: 05 Μαρτίου 2022 ώρα 16:00 Διάρκεια έκθεσης: από 05.03. – 20.03.2022
Ώρες επισκέψεων:
καθημερινά και καθ’ όλο το 24ωρο
Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr