Αχιλλέας Ιωαννίδης: “Επιθυμώ να δημιουργήσω ένα έργο όπου μέσα από αυτό να αγγίξω τις ψυχές όσων περισσότερων ανθρώπων μπορώ…”

“Στην Ελλάδα σήμερα είναι αποδεκτή η στερούμενη καθε νοήματος “συστημική” τέχνη. Οτιδήποτε άλλο, αποτελεί κίνδυνο, ακόμη και αυτόν της αφύπνησης…”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Ξεκίνησα να ασχολούμαι συστηματικα με την τέχνη το έτος 2000, όταν ανοιξα στη Θεσσαλονίκη εργαστήρι τέχνης και διακόσμησης.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Όλοι οι ανθρωποι γεννιούνται δυνάμει καλλιτέχνες, από εκεί και πέρα άλλοι γίνονται και άλλοι δεν γίνονται.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Στο ζωγραφικό κομματι είμαι πιό κοντα στο ψυχεδελικό και πνευματικό μέρος του Κόσμου, ενώ στο κατασκευαστικό βασίζομαι σε αρχαίες τεχνικές σχεδιασμού και δημιουργίας ψηφιδωτών προσαρμοσμένες στη σύγχρονη αισθητική.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Την έμπνευσή μου αντλώ από τις προσωπικές μου εμπειρίες και βιώματα και από την Αρχαία Θηλυκή Αρχή.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Ναι και από τις εννέα Μούσες.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να δημιουργήσω ένα έργο που μέσα από αυτό να αγγίξω τις ψυχές όσων περισσότερων ανθρώπων μπορώ.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Στην Ελλάδα σήμερα είναι αποδεκτή η στερούμενη καθε νοήματος “συστημική” τέχνη. Οτιδήποτε άλλο, αποτελεί κίνδυνο, ακόμη και αυτόν της αφύπνησης. Όσο για τον ρόλο της στο δημόσιο χώρο εξυπηρετεί σκοπούς εκτός της Τέχνης οι οποίοι είναι προπαγανδιστικοί και εξυπηρετούν μόνον την συσκότιση της Αλήθειας.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχοντας ήδη δραστηριοποιηθεί σε διαφορες πόλεις της Ελλαδας και του εξωτερικού στο χώρο του ψηφιδωτού και της ζωγραφικής στα μελλοντικα μου σχέδια είναι να γίνει ξεκάθαρο ότι μέσω της σελίδας μου https://www.facebook.com/gatekeeperdarkart αναλαμβανω παραγγελίες και μέσω του e-shop #nickolasfinearts.com σύντομα θα μπορείτε να προμηθευτείτε αντίγραφα έργων μου τυπωμένα σε πασης φύσεως υλικα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ – Achilleas Gatekeeper – Αχιλλέας Ιωαννίδης

Ο Achilleas Gatekeeper είναι ζωγράφος, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966.
Παρακολούθησε βασικά μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο εργαστήριο του Θανάση Παπιώτη στη Θεσσαλονίκη στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Κρήτη όπου και έμεινε για οχτώ χρόνια, ενώ παράλληλα μαθήτευσε και συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη-σκηνογράφο Δημοσθένη Χαραλαμπίδη. Εκτός από τη ζωγραφική ασχολήθηκε με την τέχνη του μωσαϊκού/ψηφιδωτού και τις κατασκευές από ξύλο.
Έχει εκτελέσει παραγγελίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Άγιον Όρος, Χαλκιδική), στην Ισπανία (Βαρκελώνη), στην Ολλανδία (Ουτρέχτη, Άμστερνταμ) και στη Νότια Γαλλία, ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και κατασκευών στη Θεσσαλονίκη (δεκαετία 2000ς). Προς το παρόν ζει και εργάζεται στη Κρήτη, όπου συνεχίζει να αναπτύσσει το καλλιτεχνικό του έργο μέσα από συνεχή πειραματισμό με διάφορα υλικά.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε σε καλλιτεχνικό επίπεδο με την Μαρία Πανταζή (Psyence Vedava). Μαζί παγματοποίησαν τρεις εκθέσεις (μία στο Άμστερνταμ στα πλαίσια του ακαδημαϊκού συνεδρίου «Εσωτερισμός και Επιστήμες» και δύο στη Θεσσαλονίκη(από τις οποίες η μία ήταν έκθεση επεξεργασμένης φωτογραφίας σε ξύλο).

Το κύριο ενδιαφέρον του αυτήν την περίοδο επικεντρώνεται στη Συμμετοχική Οραματική Τέχνη, την οποία και προσεγγίζει μέσα από τη ζωγραφική και τον πειραματισμό με την ψηφιακή επεξεργασία των έργων.