Ανδρέας Κατσικούδης: “Η απάντηση είναι τέχνη!”

Ο Ανδρέας Κατσικούδης, φωτογράφος, σκηνοθέτης, τοποθετείται στο polismagazino.gr για τον Πολιτισμό, το φόβο, το lockdown και το άγνωστο αύριο.

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Μας έκλεισαν πάλι μέσα. Ήξεραν που πήγαινε, αλλά δεν πήραν τα σωστά μέτρα έγκαιρα. Εντάξει, τώρα υπομονή. Εμείς τουλάχιστον που ασχολούμαστε με την τέχνη, όλο και κάποια δουλειά έχουμε να κάνουμε σπίτι. Έτσι αντέχουμε. Δουλεύοντας. Γράψιμο, διάβασμα, επεξεργασία, κοινοποίηση παλιότερων δουλειών μας, σχέδια για εκθέσεις και για εκδρομές.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Φοβάμαι όμως ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του πολιτισμού δεν θα αντέξουν. Η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, ποτέ στη σύγχρονη ιστορία δεν τον στήριξε ουσιαστικά. Κάποτε στην Ουτρέχτη μου εξηγούσαν πώς ο δήμος παραχωρεί δωρεάν χώρους σε νέους και νέες για να κάνουν τέχνη… Και τώρα εδώ; Με όλους τους χώρους πολιτισμού κλειστούς; Πόσοι θα αντέξουν; Δίνεται ένα εφάπαξ επίδομα, αλλά σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι δούλευαν ως καλλιτέχνες (είναι εύκολο αυτό στη χώρα της μαύρης εργασίας;).

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Μπορεί όμως να ζήσει κανείς (ειδικά τώρα που ο φόβος και το άγχος μας έχουν ασφυκτικά κυκλώσει) χωρίς τέχνη; Χωρίς ταινίες, θέατρο, μουσική, βιβλία, φωτογραφίες, ζωγραφική κ.ά.; Έχουμε μάθει να τα βρίσκουμε τα περισσότερα δωρεάν, αλλά αν οι καλλιτέχνες της χώρας μας εξαφανιστούν τότε τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο; Η πρότασή μου; Να φυλάξουμε χρήματα όχι μόνο για ρούχα και «διασκέδαση», αλλά και για τέχνη. Όταν κάποτε (όλοι ελπίζουμε σύντομα) τελειώσει αυτός ο εφιάλτης να τρέξουμε να γεμίσουμε θέατρα, κινηματογράφους, συναυλιακούς χώρους, εκθέσεις, βιβλιοπωλεία… τα πάντα που αναπνέουν τέχνη και πολιτισμό. Δεν είναι δώρο αυτό για τους καλλιτέχνες. Είναι δώρο για εμάς!

Twitter: twitter.com/akatsikoudis Facebook: facebook.com/AndreasKatsikoudis YouTube: www.youtube.com/akatsikoudis Blog: akatsikoudis.blogspot.comSite: www.andreaskatsikoudis.com

Οι εκδηλώσεις μας: www.allevents.by/AndreasKatsikoudis