Άννα Παπαγιάννη: “Πάντα χρειάζεται να έχεις έμπνευση για να δημιουργήσεις…”

“Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα αυτή η κατάσταση της απομόνωσης και να ξεκινήσουν νέα πράγματα για μελλοντικές δουλειές και συνεργασίες”

Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Αυτό που από μικρή θέλεις να γίνεις ηθοποιός και να παίξεις στο θέατρο εγώ δεν το είχα. Αντίθετα ήμουν ένα πολύ μαζεμένο και ντροπαλό παιδί. Μου άρεσε να βλέπω παραστάσεις και να διαβάζω θεατρικά έργα πολύ. Με γοήτευσε πολύ ότι μπορούσες να υποδυθείς κάποιον άλλο. Το “κλικ” αν μπορώ να το πω έτσι ήταν όταν είδα πρώτη φορά στην Επίδαυρο 2002 την κυρία Κονιόρδου να πρωταγωνιστεί στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Ένιωσα τόση μεγάλη συγκίνηση γι’ αυτό που είδα που όταν τελείωσε είπα ότι ναι, αυτό θέλω να κάνω, θέλω να μάθω θέατρο, να γίνω ηθοποιός.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Υπάρχουν αρκετοί ηθοποιοί που τους θαυμάζω για το ταλέντο και για το ήθος του, πολύ σημαντικό. Μέσα σε αυτούς βάζω την κυρία Λήδα Πρωτοψάλτη, τον κύριο Γιώργο Μιχαλακόπουλο και τον κύριο Δημήτρη Καταλειφό.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Θα έλεγα και τα δύο, με το κατάλληλο έργο και σκηνοθέτη όλα είναι ένα καινούριο βήμα και μια νέα πρόκληση που με δουλειά, έρευνα και πρόβα σε οδηγούν σε νέες εμπειρίες.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Πιστεύω γίνεσαι. Υπάρχουν πολλά “γεννημένα ταλέντα” που επαναπαύτηκαν και δεν τους πήγε πουθενά όλο αυτό δεν είχαν εξέλιξη έμειναν στάσιμοι στην “φούσκα” και άλλοι που “έγιναν” αλλά είχαν επιμονή, θέληση, πείσμα για να μάθουν και να προσπαθήσουν να “φάνε τα μούτρα τους” να ματαιωθούν να δουλέψουν για αυτό που θέλουν.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Συνεπείς, εργατική, επίμονη, πειθαρχημένη.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Ναι. Πάντα χρειάζεται να έχεις έμπνευση για να δημιουργήσεις αλλιώς είναι κάτι ανιαρό και βαρετό. Παρατηρείς δοκιμάζεις, κάνεις έρευνα πριν ενσαρκώσεις έναν ρόλο. Και αυτό είναι η μαγεία…

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα σχέδια μου δυστυχώς λόγο της καταστάσεις κάνουν μια μικρή παύση και “μένουν σπίτι”. Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα και να ξεκινήσουν νέα πράγματα για μελλοντικές δουλειές και συνεργασίες.

Βιογραφικό.
Σπουδές-Σεμινάρια
Απόφοιτη της Ανώτερης Δραματικής Σχολή Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη καθώς και πλήρης παρακολούθηση 60 μαθημάτων υποκριτικής και θεάτρου στο Θέατρο των Αλλαγών.
Κίνηση και αυτοσχεδιασμός για ηθοποιούς με την Άννα Αθανασιάδη.
Σεμινάριο τραγουδιού και ορθοφωνίας με τον Αλέξανδρο Μποσινάκος.
Σεμινάριο «μουσικοκινητικής ως μέσον έκφρασης και δημιουργίας για παιδιά» καθώς και παιδαγωγική διαδικασία με την ηθοποιό και εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής Κόκκινου Ανθή.
Τρίμηνο σεμινάριο Θεατρικού παιχνιδιού και παντομίμας, το οποίο διοργάνωσε η εκπαιδευτικός Μαίρη Τσαρέα.
Σεμινάριο για τις τεχνικές έκφρασης στον μουσικό αυτοσχεδιασμό προσαρμοσμένο ειδικά για μικτές ομάδες που συμπεριλαμβάνονται και ΑΜΕΑ Εισηγήτριες: Τατιάνα Κουτσούμπα – Μαγδαληνή Δαμανάκη.
«Master Class Υποτροφία» Αρχαίου Δράματος των Μορφών Έκφρασης με θέμα την “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή μετάφραση: Ι. Ν. Γρυπάρη από τον Θωμά Κινδύνη, με βάση στην προσέγγιση και σημειογραφία του Δημήτρη Ροντήρη. Επίσης μουσικοκινητικό Σύστημα Orff και μαθήματα Χοροθεραπείας, Ιερών Χορών από τον Θωμά Κινδύνη.
Πτυχιούχος Ι.Ε.Κ. Συβιτανίδειος τμήμα Δημοσιογραφίας Συντάκτης και Ρεπόρτερ.

Θέατρο
2011 Παράσταση στο Θέατρο Τέχνης Ασωμάτων με το έργο «Σκηνές» σκηνοθεσία Olga George.
2012 Συμμετοχή στο Φεστιβάλ της παγκόσμιας μέρας θεάτρου Βέροιας με την Ομάδα Θηλέων Σύμπραξης «Τα αμερικάνικα πάθη» του Κώστα Κρομμύδα.
2013 Θεατρική παράσταση στο Αρχαίο θέατρο της Μακύνειας στο ρόλο της Δυσδαιμόνας με το έργο «Σαιξπηρικές ανησυχίες» σκηνοθεσία Κώστα Κρομμύδα.
2017 «Ράφτης κυριών» του Ζωρζ Φεϋντώ σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Ρουμελιώτη. Στο θέατρο «Χώρος τέχνης Ασωμάτων»
2018 «The Labyrinth» βασισμένο – βραβευμένη από το κείμενο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες «Το σπίτι του Αστέριου» παράσταση του Ομίλου για την UNESCO. Σκηνοθεσία Μαίρη Τσαρέα. από την Ομάδα Σωματικού Θεάτρου και το Device Theatre Nimertis στο Θέατρο Αλκμήνη.
2018 Φεστιβάλ ” Πρωτοπορείν 2018″ «The Labyrinth» στο Θέατρο Παραμυθίας.
2018 «Bourbon με χάπια» βασισμένη στο σενάριο “Play it again, Sam” του Woody Allen σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Ρουμελιώτη. Στο θέατρο «Χώρος τέχνης Ασωμάτων»
2019 «FRIEND THERAPY» βασισμένο στο σενάριο “THE ODD COUPLE” του Neil Simon σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Ρουμελιώτη. Στο θέατρο «Χώρος τέχνης Ασωμάτων»

Κινηματογράφος

2014 «ΠΑΝδηΜΙΑ» ταινία του Δημήτρη Πιατά.
2014 «Ein Sommer in Griechenland Ελληνογερμανική ταινία του Tomas Kirdof «» σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαβασιλείου.
2015«Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός» remake της ταινίας σε σκηνοθεσία του Στράτου Μαρκίδη.

Τηλεόραση

2014 «Οι Συμμαθητές» σειρά του ANT1 σενάριο Βίκυ Αλεξοπούλου και σκηνοθεσία Βασίλης Θωμόπουλος, Πάνος Κούτρας.
2014 «10η Εντολή» σειρά του Alpha 4ης σεζόν επεισόδιο “Θυμός” σκηνοθεσία Χρήστος Γεωργίου σενάριο Παναγιώτης Ιωσηφέλης.
2015 «Τρίχες» σειρά του ANT1 σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου.
2015 «Εθνική Ελλάδος» σειρά του MEGA σενάριο Γιώργος Καπουτζίδης και σκηνοθεσία Αντώνη Αγγελόπουλου.