Βαγγέλης Καζαντζής: “Επιρροές και έμπνευση για εμένα, αποτελούν τα βιώματά μου, ο κοινωνικός περίγυρος, η παρακμή και η αδικία γύρω μας, η φύση και οι καλλιτέχνες που ακούω”

“…Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι μία….όταν ένα μελαγχολικό απογευματόβραδο, κάθεσαι αμέριμνος χαζεύοντας στον υπολογιστή σου και ξαφνικά έρχεται ένα «αληθινό» μήνυμα, από κάποιον άγνωστο άνθρωπο, που σε συγχαίρει και σ’ ευχαριστεί για τη συγκίνηση που του πρόσφερε το τραγούδι σου”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Αυτό που με στιγμάτισε έντονα, ήταν όταν ξαφνικά γύρω στα εννέα μου είδα για πρώτη φορά έκπληκτος τον πατέρα μου να παίζει μια παλιά φυσαρμόνικα που μόλις είχε «ξεθάψει» από κάπου, χωρίς μέχρι τότε να γνωρίζω ότι είχε κάποια σχέση με τη μουσική. Από τότε η φυσαρμόνικα πέρασε σε μένα, όπου έκπληκτος διαπίστωσα ότι μπορούσα να βγάζω τραγούδια με μια σχετική ευκολία. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τη μουσική.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Με τον μουσικό-τραγουδιστή που θα ήθελα να βρεθώ επί σκηνής, είναι ο Θάνος Ανεστόπουλος, για τον οποίο είχα γράψει τραγούδι, αλλά δυστυχώς έφυγε από τη ζωή και δεν μπόρεσε να εκπληρωθεί ποτέ αυτή η επιθυμία μου…

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Η ενασχόληση μου με τη μουσική με καθόρισε σαν άνθρωπο. Καταρχήν, ήταν η εφηβική μου διέξοδος και από μικρός βρήκα αυτό που με «γεμίζει», τον «σκοπό» μου. Ασχολούμαι πολύπλευρα μαζί της, ψάχνομαι με διάφορα ήδη μουσικής με συνέπεια να καταπιάνομαι και με πολλά όργανα, από Ανατολίτικα μιας «άλλης» εποχής, μέχρι σύγχρονα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά Δυτικά όργανα. Ξεκίνησα σε συγκροτήματα ροκ και ακραίας ροκ μουσικής, σαν ηλεκτρικός κιθαρίστας, αλλά στην πορεία πιάστηκα με τις εγχώριες μουσικές και τις παραδοσιακές κυρίως της Ανατολής. Βασικό μου όργανο πλέον εκτός από τις κιθάρες, είναι το σάζι. Έχω κυκλοφορήσει τρεις δίσκους, στους οποίους συμμετείχαν αξιόλογοι και καταξιωμένοι τραγουδιστές και μουσικοί. Παράλληλα, έχω γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας τη μουσική μου. Επίσης, το σημαντικότερο είναι ότι επιβιώνω από τη μουσική, κυρίως με την ιδιότητα του αναπληρωτή καθηγητή στο σάζι, σε Μουσικά Σχολεία. Επιρροές και έμπνευση για μένα, αποτελούν τα βιώματά μου, ο κοινωνικός περίγυρος, η παρακμή και η αδικία γύρω μας, η φύση και οι καλλιτέχνες που ακούω.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Στα πλαίσια της μουσικής, νομίζω ότι αυτοί οι όροι είναι πολύ σχετικοί. Αν μιλήσουμε σύμφωνα με το κριτήριο «της αποδοχής από το κοινό», η επιτυχία φυσικά και δε με τρομάζει, αφού αυτό είναι το ζητούμενο του κάθε καλλιτέχνη. Από την άλλη, ξέρω πως ο δρόμος που διαλέγω δεν είναι ούτε ο πιο σύντομος, ούτε ο πιο εύκολος. Είμαι άνθρωπος που κινούμαι σε χαλαρούς ρυθμούς, γράφω και κάνω αυτά που νιώθω, χωρίς να μπαίνω στη διαδικασία να ασχολούμαι με «πιαριλίκια» και γενικότερα με καταστάσεις που με πιέζουν για την προώθηση-δικτύωση της μουσικής μου. Για το θέμα της «αποτυχίας», έτσι κι αλλιώς τα πράγματα σ ‘αυτή τη χώρα είναι δύσκολα εδώ και χρόνια και ξέρω πως μουσικές πέρα από τις “mainstream”, δεν έχουν και την καλύτερη «τύχη». Οπότε, συνεχίζω κάνω αυτό που με γεμίζει, ψάχνομαι, πειραματίζομαι συνεχώς, νιώθω καλά με τον εαυτό μου και είμαι χαρούμενος με την «προσωπική» επιτυχία. Εν κατακλείδι, η μεγαλύτερη επιτυχία είναι μία….όταν ένα μελαγχολικό απογευματόβραδο, κάθεσαι αμέριμνος χαζεύοντας στον υπολογιστή σου και ξαφνικά έρχεται ένα «αληθινό» μήνυμα, από κάποιον άγνωστο άνθρωπο, που σε συγχαίρει και σ’ ευχαριστεί για τη συγκίνηση που του πρόσφερε το τραγούδι σου. Είμαι πανευτυχής, γιατί ανά διαστήματα έρχονται αρκετά απ’ αυτά τα μηνύματα!

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Είμαι αντίθετος με τα talent show. Δεν ταιριάζουν στη δική μου ιδιοσυγκρασία. Είναι «συστημικά» και αυτό που δίνουν στους συμμετέχοντες είναι απλά μια εφήμερη δημοσιότητα, μια ψεύτικη φούσκα και τίποτα άλλο.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Στα άπιαστα όνειρά μου θα ήθελα να συνεργαστώ με τον Neil Young. Ο οποίος πέρα από το μουσικό του έργο, μου φαίνεται πάνω απ’ όλα ότι είναι πολύ ωραίος άνθρωπος

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Τουλάχιστον, από την προσωπική μου εμπειρία, θεωρώ πως δεν υπάρχουν σοβαροί μάνατζερ σ’ αυτή τη χώρα. Καλός μάνατζερ δεν είναι αυτός που θα πάρει έναν ήδη φτασμένο καλλιτέχνη και θα συνεχίσει να τον «τρέχει», αλλά αυτός που θα αναλάβει ένα «μικρό» καλλιτέχνη και θα τον κάνει «μεγάλο». Αυτό το πράγμα δεν το ‘χω δει να συμβαίνει σε κανέναν.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Να βγω για live…όταν θα «μας ξανά επιτραπεί» να παίξουμε ζωντανά μουσική στο κοινό. Προς το παρόν ασχολούμαι με ηχογραφήσεις για την επόμενη δουλειά και παράλληλα δουλεύω άλλα δυο – τρία νέα πρότζεκτ.

Φωτογράφος: Δημήτρης Τρωγαδής

Βιογραφικό σημείωμα Ο Βαγγέλης Καζαντζής έκανε αισθητή την παρουσία του το 2010 στην ελληνική δισκογραφία με την έκδοση του δίσκου «Της γης το μυστικό», σε δική του μουσική, σε στίχους του Γιώργου Γκώνια και με τις συμμετοχές του Ψαραντώνη, του Απόστολου Ρίζου και της Μαρίνας Δακανάλη.
Ακολούθησαν επιτυχημένες ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές στην επαρχία και την Αθήνα και σημαντικές συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Χαρούλης, ο Χρήστος Θηβαίος, η Γιώτα Νέγκα, η Λιζέτα Καλημέρη, τα Υπόγεια Ρεύματα, η Μαρίνα Δακανάλη, ο Φώτης Σιώτας και άλλοι.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λαμία, από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική, ήταν μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λαμίας και παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονης και κλασσικής κιθάρας, κάνοντας παράλληλα ανώτερα θεωρητικά και βυζαντινή μουσική. Είναι πτυχιούχος του Τ.Ε.Φ.Α.Α με διπλωματική πάνω στην Μουσικοκινητική Αγωγή, καθώς και του Τμήματος Λαΐκής και Παραδοσιακής Μουσικής (Τ.Λ.Π.Μ), με ειδικότητα στο σάζι.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με διάφορα «παραδοσιακά» και «ανατολίτικα» όργανα, με τα οποία συνθέτει και ενορχηστρώνει τα τραγούδια του, επιδιώκοντας να φωτίσει με σημερινό άκουσμα τις δυνατότητες των μοναδικών αυτών οργάνων.
Με αυτή τη ζέση για τη μουσική και τη σύνθεση, επανέρχεται το 2014 με νέο δίσκο το «Έξω απ’τα μέτρα» (ΜINOS ΕΜΙ), με 13 τραγούδια στα οποία υπογράφει τη μουσική και σε ένα τους στίχους, ερμηνεύει τα επτά και έχει συνταξιδιώτες στα υπόλοιπα, τους Γιάννη Χαρούλη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γρηγόρη Κλιούμη από τα «Υπόγεια Ρεύματα», Κωνσταντή Πιστιόλη και Μαρίνα Δακανάλη, ενώ για τους στίχους των τραγουδιών του συνεργάζεται με τους Βασίλη Μανέλα, Ασκληπιάδα Κυριάκου, Γιώργο Γκώνια και Μιχάλη Μπουρμπούλη.
Από το 2014 έχει παρουσιάσει τα τραγούδια του σε πολλά φεστιβάλ και μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα, με βασική συνοδοιπόρο του ως και το ’15, την Φωτεινή Βελεσιώτου.
Το 2016-18, παράλληλα με τις ζωντανές εμφανίσεις, τον βρίσκει στο στούντιο που ηχογραφεί την νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Το μεταξύ μας διάστημα», σε στίχους Βασίλη Μανέλα και με τις συμμετοχές των: Αργύρη Μπακιρτζή, Χρήστο Θηβαίο και Γιάγκο Χαιρέτη, η οποία κυκλοφόρησε από την Μonopol records στο Βερολίνο, τον Μάιο του ’19.