Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά: “Εύχομαι όταν με το καλό ως χώρα βγούμε από αυτή την περιπέτεια, να είμαστε όλοι σοφότεροι, πιο ευαισθητοποιημένοι, πιο μετρημένοι, καλλιεργημένοι, εκπαιδευμένοι, προνοητικοί, υπεύθυνοι και ευγνώμονες για όλο το πακέτο που λέγεται ΖΩΗ”

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) κα. Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά τοποθετείται με τις “to the point” απαντήσεις της, για τον Κορονοϊό, την καραντίνα και την κανονικότητα.

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Ούτε καραντίνα, ούτε εγκλεισμός, ούτε απεγκλωβισμός. Περιοριστικά και προληπτικά μέτρα με επιτήρηση ναι, διότι είναι αυτονόητο ότι μπροστά σε μεγάλους κινδύνους αλλάζουμε ρουτίνα ζωής προκειμένου να επιβιώσουμε. Τίποτα δεν είναι δεδομένο πουθενά και για κανέναν. Αυτό το γνωρίζουμε από γεννήσεως κόσμου.

Ζούμε σε μια υπερσύγχρονη εποχή που βρίθει πληροφοριών, τεχνολογικών επιτευγμάτων, γνώσης και πρόσβασης σε πηγές έρευνας και ενημέρωσης. Οφείλουμε να έχουμε αντίληψη του τί γίνεται γύρω μας. Είναι καθήκον μας να ακούμε σωστά, να διαβάζουμε ορθά και να αφουγκραζόμαστε με υπευθυνότητα τα μηνύματα που λαμβάνουμε. Είναι απαραίτητο να είμαστε ώριμοι και να κατανοούμε τόσο τις φυσικές, όσο και τις ασύμμετρες απειλές και να αντιδρούμε όπως πρέπει. Να προνοούμε, να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, να φροντίζουμε για το καλό το δικό μας, των συνανθρώπων μας, της χώρας και του πλανήτη μας. Είμαστε δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Είμαστε μια αλυσίδα όλοι μεταξύ μας, ένα εύθραυστο ντόμινο. Κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή επηρεάζει το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η ανθρωπότητα έχει ζήσει αμέτρητες μορφές πολέμου. Σήμερα βιώνουμε έναν βιολογικό πόλεμο. Κάθε πόλεμος είναι ένα παιχνίδι συμφερόντων και επιβίωσης. Η Ελλάδα μας έδρασε εγκαίρως με υπευθυνότητα και σβέλτα αντανακλαστικά. Χάριν της άρτιας και εύστοχης κρατικής πολιτικής και διαχείρισης, αποφύγαμε τα χειρότερα και σώσαμε ψυχές που είναι αδύνατο να μετρηθούν. Για να αποφευχθεί η ραγδαία διασπορά του ιού, προστατευόμαστε και προστατεύουμε τους γύρω μας μένοντας σπίτια μας για ένα μικρό χρονικό διάστημα ικανό για να ελεγχθεί ο κύκλος της πανδημίας στη χώρα μας. Μας προφυλάγουν και μας πληρώνουν. Το σύστημα νοιάζεται για εμάς, μικρούς και μεγάλους και μας φροντίζει.

Εύχομαι όταν με το καλό ως χώρα βγούμε από αυτή την περιπέτεια, να είμαστε όλοι σοφότεροι, πιο ευαισθητοποιημένοι, πιο μετρημένοι, καλλιεργημένοι, εκπαιδευμένοι, προνοητικοί, υπεύθυνοι και ευγνώμονες για όλο το πακέτο που λέγεται ζωή, ζωή σε μια σύγχρονη οργανωμένη κοινωνία, ζωή στον πλανήτη γη.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Ας δούμε όλοι μας αυτή την τρομερή συγκυρία ως την απόλυτη ευκαιρία του πλανήτη μας σε μια εποχή όπου η μόλυνση και ο φρενήρης ρυθμός της καθημερινότητας χτυπούσε κόκκινο. Προσωπικά βγήκα έξω ελάχιστες φορές αυτό το διάστημα για τα απολύτως απαραίτητα. Κάνοντας την ίδια διαδρομή που έκανα εδώ και χρόνια, ήταν η πρώτη φορά που κοίταξα σε βάθος τη γειτονιά μου, παρατηρούσα τη φύση γύρω μου, άκουγα τους ήχους που ταξίδευαν πέρα δώθε, τα μαχαιροπήρουνα των γειτόνων στο τραπέζι. Ποτέ ξανά δεν είδα την πόλη μου τόσο όμορφη, τόσο καθαρή, τόσο τακτοποιημένη. Πρώτη φορά ένιωσα αυτό που μας αρέσει να ονομάζουμε «ποιότητα ζωής». Ο αέρας έμπαινε πεντακάθαρος στα πνευμόνια μου και δυσκολευόμουν να τον δεχτώ, βήχας με προλάβαινε και μια λαχτάρα να αναπνεύσω ακόμα πιο βαθιά. Ο πλανήτης μας κέρδισε χρόνια ζωής μέσα από αυτή την παγκόσμια «στάση».

Ναι, είμαστε μέσα στο δικό μας σπίτι, όπως κι αν είναι αυτό. Αυτογνωσία έχουμε, ξέρουμε ποιοι είμαστε κι αν δεν το γνωρίζουμε ιδού το μάθημα «απλώνουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει το κρεββάτι μας». Κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, έχουμε τον χρόνο πλέον, όχι για να δούμε την όποια γοητεία μας, αλλά για να θωρήσουμε το ποιοί πραγματικά είμαστε. Να ξεσκεπάσουμε τα ορθά και τα στραβά μας. Ναι, μας λείπουν όλοι αυτοί που παλαιότερα θεωρούνταν δεδομένοι. Ναι, είμαστε επί εικοσιτετράωρου βάσεως με την οικογένειά μας και μας δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλο, να συγκινηθούμε, να σκαλίσουμε αναμνήσεις, να αγαπηθούμε, να γίνουμε παιδιά ξανά, να γευματίσουμε όλοι μαζί το μεσημέρι όπως έκαναν κάποτε οι δικοί μας, να βάλουμε φρένο στην υπερβολική και ανούσια σπατάλη χρόνου και χρήματος, να διαβάσουμε βιβλία, να απολαύσουμε μουσική. Είμαστε ολομόναχοι και ιδού λοιπόν μπροστά μας η πρόκληση να γίνουμε πιο εφευρετικοί και δημιουργικοί.

Πράγματι, χάριν αυτής της πανδημίας, ζήσαμε κάτι πρωτοφανές στη χώρα μας. Η ψηφιακή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού έδωσε λύσεις σε αμέτρητα σημαντικά στοιχεία της καθημερινής λειτουργίας του κράτους και των πολιτών, αλλά και κινητοποίησε επιτυχώς τους συνανθρώπους μας να αποκτήσουν άνεση με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και ιδιαίτερα αυτής της οπτικοακουστικής επικοινωνίας. Οι τεχνολογικά αναλφάβητοι ξαφνικά μειώθηκαν διότι αναγκαστικά άρχισαν να το παλεύουν προκειμένου να βρουν διέξοδο, απασχόληση και να επικοινωνήσουν με φίλους και γνωστούς. Η τεχνολογία μας φέρνει πιο κοντά, μας εξυπηρετεί, μας ταξιδεύει, μας ενημερώνει, μας διαπαιδαγωγεί και μας μορφώνει. Μα, τι άλλο παρά πηγή πολιτισμού είναι αυτό που ζούμε!

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Ο Τουρισμός ως παγκόσμιο προϊόν και υπηρεσία θα πρέπει να έχει μεγάλη μεταστροφή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και ελπίζω μέσα από τη συγκυρία αυτή να αυτοιανθεί. Εδώ και χρόνια η χώρα μας είναι ένας αφιλόξενος και πανάκριβος προορισμός για εμάς τους ίδιους. Είναι μια υπηρεσία στην οποία απασχολούνται κυρίως ξένα εργατικά χέρια και η οποία απευθύνεται σε πολίτες του εξωτερικού. Είναι ένα προϊόν που επανειλημμένα του έχουν γίνει συστάσεις για συμμόρφωση, και η συμμόρφωση έρχεται μέσα από τη γνώση και η γνώση γίνεται μάθημα μέσα από το πάθημα.

Καιρός είναι ο Έλληνας καταναλωτής να κερδίσει τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που του αξίζει. Καιρός είναι να απασχοληθούν τα Ελληνόπουλα των τουριστικών επαγγελμάτων εντός της χώρας μας.

Κατ’ επέκταση πέραν του τουρισμού, μέσα από την πανδημία αυτή και το κλείσιμο των συνόρων, καθώς και την στάση των μετακινήσεων εξωτερικού, ας δούμε πώς θα στηρίξουμε την εντοπιότητα, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας. Επιλέγουμε Ελληνικά προϊόντα, στηρίζουμε την Ελλάδα μας!

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Τα έκτακτα περιοριστικά και προληπτικά μέτρα με επιτήρηση είναι μια υπεύθυνη στάση ζωής σε μια ειδική παγκόσμια συγκυρία, με περιορισμένη χρονική διάρκεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανθρώπινη υγεία, υγιεινή, ασφάλεια και ομαλή λειτουργία της χώρας μας, δίχως φαινόμενα πανικού και κατάρρευσης. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε τον θάνατο και θριαμβεύει η ζωή.

Όπως κάθε επαγγελματίας – επιχειρηματίας ελέγχει την επιχείρησή του για την κερδοφόρα λειτουργία της, όπως ο δάσκαλος ελέγχει την ομαλή λειτουργία της τάξης του, όπως οι νοικοκύρηδες ελέγχουν της ισορροπία και τη ασφάλεια του σπιτικού τους, έτσι και οι υπεύθυνες κυβερνήσεις, τα επιμελώς οργανωμένα κράτη, αλλά και το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης μεταξύ των διεθνών φορέων οφείλουν να αξιοποιούν τρόπους και μέσα προκειμένου να διασφαλίσουν την φυσιολογική ανάπτυξη και υγιή εξέλιξη του πλανήτη μας και των ανθρώπων που τον κατοικούν ώστε να υπάρχει αρμονία και ο κύκλος της ζωής να μην διαταράσσεται.

Σε μια παγκόσμια ιστορία γεμάτη δίκαιους και άδικους πολέμους, ευχή όλων μας είναι να γλιτώνει η ανθρωπότητα από τα χέρια επιτήδειων, καιροσκόπων και αρρωστημένων εγκεφάλων. Μακάρι τα σκάρτα στοιχεία να αποβάλλονται από το ίδιο το σύστημα. Είθε η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία να επικρατούν.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Είμαι μια επιστήμονας, επαγγελματίας, σύζυγος, μητέρα, άνθρωπος και πολίτης του σύγχρονου κόσμου μας. Είμαι μια μαθήτρια που παίρνει καθημερινά το μάθημά της από τη ζωή και εξελίσσεται. Εύχομαι να έχω υγεία και δύναμη να συνεχίζω να αγωνίζομαι σε όλα τα επίπεδα της ζωής μου με σεβασμό, ευγνωμοσύνη και αξιοπρέπεια. Να είμαι χρήσιμη στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο. Να προσφέρω στην οικογένειά μου και να χαίρομαι καθημερινά και να χαμογελώ με απλές και δημιουργικές νότες ευτυχίας και ομορφιάς.

Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, είναι η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.. Ειδικεύτηκε στον τομέα «Σύγχρονα Γράμματα» στο Πανεπιστήμιο Avignon της Γαλλίας, και στην «Αγγλική Λογοτεχνία» στο DEI College. Πρόσθετα είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Ψηφιακά ΜΜΕ» στον τομέα ‘Πολιτισμός και Επικοινωνία’ του Πανεπιστημίου Sussex της Μεγάλης Βρετανίας. Ομιλεί πολύ καλά την Αγγλική, τη Γαλλική, την Ιταλική και καλά τη Βουλγαρική γλώσσα. Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τη σειρά Κινηματογραφικών Σεμιναρίων της ΧΑΝΘ υπό τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο. Εργάστηκε επί μια δεκαετία ως εισηγήτρια πλήθους σεμιναρίων αξιόλογων Εκπαιδευτικών Φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει αρθρογραφήσει σε γνωστά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Διετέλεσε επί 9 έτη υψηλόβαθμο στέλεχος τμήματος επικοινωνίας μεγάλου ιδιωτικού οργανισμού, με εξειδίκευση στις εκστρατείες επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι η συγγραφέας των λογοτεχνικών βιβλίων «Λόγια Γυμνά» (εκδόσεις Θερμαϊκός), «Λόγια Αρσενικά» (εκδόσεις Πνοή) και της ποιητικής της συλλογής «Οσία» από τις εκδόσεις Αρχύτας. Για το λογοτεχνικό της έργο έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μουσών του έγκριτου λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος» (2019). Ασχολείται ενεργά με θέματα Επικοινωνίας, Προώθησης και Διαφύλαξης Αισθητικής Κουλτούρας και Πολιτισμού μέσα από την παραγωγή και διαχείριση ψηφιακών μέσων καθώς και την επιμέλεια εκδηλώσεων πολιτισμού όσο και εκδόσεων λογοτεχνίας. Επιμελείται και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ: Πορτρέτα στο Χρόνο» στον διεθνή ψηφιακό ραδιοφωνικό σταθμό Radio1d, καθώς και την ομώνυμη στήλη στο portal www.radio1d.gr. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης ΕΔΗΠΗΤ.

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ)

Hellenic Cypriot Cultural Association (HCCA) Web: www.cultural-association.org E-mail: [email protected]