Δημήτρης Σιγανός: “Η δουλειά μας είναι δημιουργία. Άρα δημιουργία χωρίς έμπνευση… δεν μπορεί να υπάρξει”

“…Η μαγεία του θεάτρου που σε φέρνει σε άμμεση επαφή με το κοινό έρχεται σε αντιπαράθεση με την μαγεία της στιγμής που απαθανατίζεται στο φακό”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να παρακολουθώ παλιό ελληνικό κινηματογράφο και να μαγεύομαι από αυτόν. Στην πορεία πήρα άλλες κατευθύνσεις, αλλά πάντα το κουβαλούσα μέσα μου. Οπότε η απόφαση αυτή είναι μια σχέση ζωής.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Υπάρχουν αρκετοί έλληνες και ξένοι ηθοποιοί που θαυμάζω. Όμως δύο είναι αυτοί που με στιγμάτισαν με τον τρόπο ερμηνείας τους. Ο Μάρλον Μπάντο και ο αξεπέραστος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Δύσκολη ερώτηση. Δέν είναι εύκολο να διαχωρίσεις δύο μεγάλες τέχνες. Η μαγεία του θεάτρου που σε φέρνει σε άμμεση επαφή με το κοινό έρχεται σε αντιπαράθεση με την μαγεία της στιγμής που απαθανατίζεται στο φακό. Επομένως δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι απο τα δύο.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Να μπορείς να κάνεις δουλειές που σου αρέσουν και σε εκφράζουν και που θα μπορούν να έχουν διάρκεια στο πέρασμα του χρόνου.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Νομίζω οτι γεννιέται. Ο καλιτέχνης από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του βρίσκεται σε έναν συνεχή αγώνα να βρίσκει τρόπους να εκφράζει την δημιουργικότητα του.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Η λέξη χαρά είναι αυτή που σίγουρα με εκφράζει. Η αναζήτηση της χαράς είναι αυτό που δίνει νόημα, ανοίγει ορίζοντες στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Η δουλειά μας είναι δημιουργία. Αρα δημιουργία χωρίς έμπνευση δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν μπορείς να γίνεις δημιουργικός σε κάτι που δεν σε εμπνέει.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Δεν μπορώ να δώσω κάποιο χαρακτηρισμό για τον εαυτό μου, αλλά μπορώ να πω ότι είμαι σαν ένα παιδί που συνεχώς αναζητεί το παιχνίδι και τον ενθουσιασμό.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να επιβιώσουμε όλοι απο αυτήν την πανδημία και να συνεχίσω να ονειρεύομαι αλλά και να ερμηνεύω ρολους.

Βιογραφικό σημείωμα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεραπετρα της Κρήτης.
Σπούδασε οικονομικά στο Ι.ΙΕΚ Πυθαγόρα στην Θεσσαλονίκη.
Έχει πτυχίο στο ακορντεόν.
Φοίτησε στην δραμματικη Σχολη του Γιώργου Αρμενη ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στην παιδική παράσταση Μόγλης σε σκηνοθεσια Φωτεινής Μπαξεβανη στο εθνικό θέατρο. Η πιο προσφατη θεατρική του εμφάνιση ήταν στο έργο Η αδερφή μου του Σταύρου Ζουμπουλάκη σε σκηνοθεσια του Περικλή Μουστακη.

Κινηματογραφικά έχει συμμετάσχει σε ταινίες όπως “Η κόρη του Ρέμπραντ” σκηνοθεσία Νίκος Παναγιοτόπουλος live better του Βασίλη Κεχαγία Bachelor 2 σκηνοθεσία Γιάννης Παπαδάκος SMAC σκηνοθεσία Ηλίας Δημητρίου.
Τηλεοπτικά “Η μικρή τυμπανίστρια”, σκην. ParkChan-Wook, BBC
Αγριες Μέλισσες Αντ1. Στην ταινία εξορία. Σκηνοθεσια Βασίλης Μαζωμενος.
Τον έχουμε δει και σε αρκετές διαφημίσεις.