Σταύρος Μοσχόπουλος (Φωτογράφος): “Η καραντίνα μου έδωσε την ευκαιρία να εκτίμησω ορισμένες ελευθερίες… που τις θεωρούσαμε ως δεδομένες…”

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Ενα χαος… ενα κομφουζιο απο ανθρωπους που θα ψαχνουν να ξαναβρουν μια ζωη που ειχαν βαλει σε PAUSE…. Η αρχη μια πολιτικης ζωης γεματης απο κατηγοριες απο τα διαφορα κομματα εναντιων της κυβερνησης και ενα παγωμα οικονομικο για πολυ καιρο… ενα χαος…. γενικα.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Μια τεραστια ευκαιρια γιατι εφερε τον πολιτισμο πιο κοντα στα πληθη μεσω των μεσων μαζικης επικοινωνιας / Ιντερνετ. Ανθρωποι που δεν ειχαν την δυνατοτητα να δουν ενα μπαλετο η μια εκθεση τεχνης η μια περιηγηση σε ενα μουσειο λογω οικονομικων δυσκολιων η αποστασεων ξαφνικα ανακαλυψαν ενα κοσμο διαφορετικο, γεματο πολιτισμικες εκδηλωσεις και εικονες.  Ελπιζω αυτη η διαδρομη ανακαλυψης να συνεχιστει και απο τα κεντρα πολιτισμου και απο τους νυν εγκλειστους ανθρωπους….

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή πληγεί; Βασικα στην αρχη θα πληγει σε μεγαλο βαθμο διοτι χωρες που ειναι κατ’ εξοχην η πηγη του τουρισμου μας θα εχουν ακομα μετρα εναντια στα ταξιδια. Ηδη η σαιζον εχει καταποντιστει λογω της πανδημιας.  Η χωρα μας με ολη την θετικη εξελιξη και παγκοσμια δημοσιοτητα δεν ειναι ετοιμη και δεν πρεπει να δεχτει ενα δευτερευον κυμα μολυνσεων απο απορισκεπτους τουριστες.  Η Ελλαδα μπορει ομως να μην χασει αυτη την θετικη εικονα (οπως αφησε να χαθει ολη η θετικη εικονα μετα τους Ολυμπιακους αγωνες) και να κανει μια δυναμικη καμπανια για του χρονου.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Οχι…. η «καραντίνα» ειναι απλα ενα απο τα οπλα εναντια σε μια αγνωστη απειλη…. Ο Ελληνας δεν θα δεχτει ελεγχο ευκολα και δεν θα υποκυψει σε ελεγχο της ζωης του.  Ο ελεγχος της οικονομιας δυστυχως ειναι ενα παιχνιδι διεθνων παιχτων οπου η Ελλαδα εχει μηδαμινη δυναμη… αναγκαστικα θα πρεπει να ακολουθησει τα διαταγματα της Γερμανοκρατουμενης Ευρωπαικης Ενωσης.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Να συνεχισω την προσωπικη μου ελευθερια…. να ξαναταξιδεψω στα μερη που θελω και ονειρευομαι, να βρεθω με φιλους που θελω… Η καραντινα μου εδωσε την ευκαιρια να εκτιμησω ορισμενες ελευθεριες που τις θεωρουσαμε ως δεδομενες… ξαφνικα, με την καραντινα, μια βολτα ως την παραλια με τα ποδια εγινε πολυτελεια…. Απο την μερα της κανονικοτητας θα δεχομαι το δωρο της ελευθεριας ως δωρο ζωης.