Κώστας Πιέτας: “Πρόκληση είναι, να κάνω κάποια έργα που να αγγίζουν τη μεγάλη γλυπτική. Να αγγίζουν τα έργα μου, τις ψυχές των ανθρώπων”

“Στα κοντινά μελλοντικά σχέδια μου είναι η υλοποίηση κάποιων έργων σε δημόσιους χώρους. Επίσης να πραγματοποιήσω κάποιες ακόμα εκθέσεις σε χώρους που θεωρώ σημαντικούς, αλλά να επεκτείνω την τέχνη μου και εκτός Ελλάδας.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη γλυπτική; Απο τα εφηβικά μου χρόνια, ήμουν συγκλονισμένος με την ιδέα του μετασχηματισμού απλών τμημάτων του μετάλλου σε περίπλοκα σχήματα. Αποφάσισα να κάνω αυτή την ιδέα πραγματικότητα στον καιρό της οικονομικής κρίσης, χρησιμοποιώντας παλιά μέταλλα που πάνε για πέταμα μέρη των κινητήρων και πολλά άλλα μέταλλα. Έχω μετατρέψει μια απλή σκέψη στην προσωπική μου αντίληψη της τέχνης.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Art metal,  Εγώ το βλέπω ως γλυπτική απο σκραπ, γρανάζια, βίδες, μπουλόνια κτλ χρησιμοποιημένα, σμιλεμένα απο το χρόνο μέταλλα.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Τα ζώα είναι σίγουρα μια απο της αδυναμίες μου και για αυτό πολλά απο τα έργα μου έχουν θέμα τα ζώα. Βέβαια ο άνθρωπος είναι και αυτός, όπως, και το κάθε τι που δραστηριοποιείται, είναι έμπνευση, όπως και χρηστικά έργα της ζωής μας.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Σίγουρα ο Πικάσο, Εγγονόπουλος, Γεωργόπουλος. Αλλά και συγγραφείς, Καζαντζάκης,  Καβάφης, και πολλοί ακόμα.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Πρόκληση είναι, να κάνω κάποια έργα που να αγγίζουν  τη μεγάλη γλυπτική. Να αγγίζουν τα έργα μου, τις ψυχές των ανθρώπων.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Χμμ, καλή ερώτηση, είναι αρκούντως αποδεκτή, βέβαια δεν διδάσκεται ούτε προωθείται όσο θα έπρεπε. Η τέχνη είναι πολιτισμός και αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της στο δημόσιο χώρο. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι, αφού αυτός την εκμεταλλέυεται όπως τον βολεύει.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στα κοντινά μελλοντικά σχέδιά μου είναι η υλοποίηση κάποιων έργων σε δημόσιους χώρους. Επίσης να πραγματοποιήσω κάποιες ακόμα εκθέσεις σε χώρους που θεωρώ σημαντικούς, αλλά να επεκτείνω την τέχνη μου και εκτός Ελλάδας.