Αυχενική διαφάνεια: Ο απαραίτητος προγεννητικός έλεγχος με απόλυτη ασφάλεια

Η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες φάσεις στη ζωή ενός ζευγαριού, αλλά δεν παύει να χαρακτηρίζεται και από πολύ άγχος για την πορεία της και την υγεία του εμβρύου.

Με την τεράστια πρόοδο, όμως, τόσο της Ιατρικής όσο και της Μαιευτικής δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Πλέον, υπάρχουν οι κατάλληλες εξετάσεις για να παρακολουθείς την πορεία της εγκυμοσύνης, αλλά και να διαπιστώνονται τυχόν χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο.

Αυχενική διαφάνεια: Ο προγεννητικός έλεγχος που πρέπει να κάνεις

Η αυχενική διαφάνεια αποτελεί ένα από τα βασικά στάδια ελέγχου της κατάστασης του εμβρύου. Η συγκεκριμένη υπερηχογραφική εξέταση πραγματοποιείται ώστε να διαπιστωθεί αν είναι στατιστικά πιθανή κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, με το σύνδρομο DOWN (τρισωμία 21) να αποτελεί την πιο συνήθη.

Πότε και πώς γίνεται;

Ο προγεννητικός αυτός έλεγχος προγραμματίζεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου της κύησης και συγκεκριμένα μεταξύ της 11ης και 13ης εβδομάδας, ώστε ο ιστός να είναι ημιδιαφανής ακόμα και τα αποτελέσματα των δοκιμών να είναι σαφή.

Η εξέταση είναι υπερηχογραφική και γίνεται διακοιλιακά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ή διακολπικά. Επιπλέον, γίνεται λήψη αίματος από την έγκυο ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί εξέταση και κάποιων ειδικών ορμονών. Ο ενδεχόμενος κίνδυνος χρωμοσωμικών ανωμαλιών θα προκύψει από τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων και των δύο εξετάσεων.

Πότε θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα;

Αναφορικά, τέλος, με το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ ελέγχου και αποτελεσμάτων, πρέπει να γνωρίζεις πως για να είναι ασφαλή τα συμπεράσματα θα πρέπει να περιμένεις σίγουρα μία ημέρα, ώστε να είναι έτοιμα και τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ελέγχου της αυχενικής διαφάνειας ο γιατρός μπορεί να σου δώσει μία πρώτη εικόνα για τα ευρήματα και την κατάσταση του εμβρύου.

Κλείσε σήμερα το ραντεβού σου για τον πολύ απλό και γρήγορο προγεννητικό έλεγχο της αυχενικής διαφάνειας (διαρκεί το πολύ 30’), ώστε να έχεις στα χέρια σου -σε μία μόνο ημέρα- ασφαλή ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία της κύησης και την κατάσταση του εμβρύου. Ενημερώσου για το κόστος της εξέτασης και τις λοιπές λεπτομέρειες και πραγματοποίησε άμεσα το απαραίτητο υπερηχογράφημα με τη χρήση 3d υπερηχογραφίας.