Ψωμιάδου Δώρα: “Η ανθρώπινη επαφή δεν υποκαθίσταται, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα”

Ψωμιάδου Δώρα

Σύμβουλος
Δ’ Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης
Συντονιστής Επιτροπής Πολιτισμού

Ζούμε σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα ζει σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Ριζικές αλλαγές παγκοσμίως ενδέχεται να επιφέρουν στα επόμενα χρόνια οι επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19, με τη βοήθεια της πρόοδου της τεχνολογίας, εν μέσω της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης! Με απλά λόγια, αν κατά την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας επικρατήσει το χειρότερο σενάριο, θα υπάρξουν επαναλαμβανόμενα μέτρα περιορισμού ή ελέγχου της κυκλοφορίας.

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού» θα φέρει οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που θα πρέπει όλοι μαζί να βρούμε τις λύσεις.
Είμαι από την φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος. Θέλω να πιστεύω ότι ως κοινωνία, ως Έλληνες είμαστε νικητές με όσες λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από τον Covid-19. Εκτιμώ ότι ο κόσμος έδειξε μεγάλη υπευθυνότητα στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για κοινωνική απομόνωση. Πέτυχε τον στόχο της πρώτης φάσης, την μείωση της μεταδοτικότητας του ιού.
Πιστεύω ότι όλα θα ομαλοποιηθούν σταδιακά. Σιγά σιγά θα επανέρθει η κανονικότητα στη ζωή μας. Στόχος μας, όμως, θα πρέπει να συνεχίσει να είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και κυρίως των ηλικιωμένων.
Κερδίσαμε χρόνο τώρα, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή το φάρμακο για να καταπολεμηθεί ο ιός από την παγκόσμια ιατρική επιστημονική κοινότητα. Η επόμενη κίνηση ως κράτος είναι να προετοιμαστούμε έγκαιρα και κατάλληλα για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το σύστημα τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει εκτός από τον κορωνοϊό και τον ιό της γρίπης και θα πρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία.
Θεωρώ ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ κ.λπ. Με λίγα λόγια αναδιάταξη του Συστήματος Υγείας και των Υπηρεσιών της.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Οι συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα είναι εμφανείς και δυσάρεστες. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα είναι η στήριξη του πολιτισμού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Αύξηση των κονδυλίων στον προϋπολογισμό του Κράτους για τη στήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, όχι μόνον για την αντιμετώπιση του τώρα, αλλά, και για την επόμενη μέρα της κρίσης.
Σκοπός της επόμενης ημέρας είναι η δημιουργία βιώσιμου πολιτιστικού και δημιουργικού περιβάλλοντος. Η στρατηγική μας πρέπει να υπερβαίνει τις σημερινές ανάγκες. Η υιοθέτηση κατάλληλων μέσων και η ανάπτυξη νέων μεθόδων επικοινωνίας είναι πλέον επιβεβλημένη.
Η εισαγωγή της τεχνολογίας του διαδικτύου είναι ήδη γεγονός. Η προσαρμογή και ο σχεδιασμός του, πρέπει να εξυπηρετούν στο σύνολό του τις ανάγκες του πολιτισμού στη χώρα μας. Είναι ένας τρόπος, ή μια μέθοδος εάν θέλετε, να ενισχυθούν όλα τα πολιτιστικά προϊόντα.
Στόχευση, η διατήρηση και η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όλες οι μορφές τέχνης, αλλά και συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ τους.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Γνωρίζουμε όλοι μας ότι θα πληγεί φέτος ο Τουρισμός μας. Το ποσοστό αν και δεν είμαι ειδικός φαντάζομαι θα είναι μεγάλο. Παρ’ όλα αυτά, εμείς ως χώρα, πρέπει να προγραμματίσουμε την επόμενη χρονιά.
Το ότι τα μέτρα που λάβαμε για την εξάπλωση της πανδημίας ήταν εξαιρετικά θετικά είναι ένα συν. Από την άλλη όμως να μην παραβλέπουμε ότι άλλες χώρες όπου οι πολίτες τους θα ήταν υποψήφιοι τουρίστες στην χώρα μας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα λόγο της πανδημίας.
Μέσα απ’ όλη αυτή την κρίση, η Ελλάδα έχει δείξει ικανότητα, υπευθυνότητα, εγρήγορση και ότι είναι μια χώρα ασφαλής. Είναι ο λόγος που πρέπει να δουλέψουμε ώστε αυτή η θετική εξέλιξη στην Ελλάδα να συνεχιστεί μέχρι και το επόμενο έτος. Οι πολίτες των άλλων χωρών να νιώσουν ότι θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην χώρα μας λόγο του Covid-19, ώστε, να επιλέξουν χωρίς δεύτερη σκέψη την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.
Θα πρέπει να το επικοινωνήσουμε και να προβάλλουμε την Ελλάδα μας ως έναν ασφαλή προορισμό. Πιστεύω ότι στο μέλλον, ο Τουρισμός της χώρας μας, θα αυξηθεί, γιατί θα θεωρείται ο πιο Ασφαλής Προορισμός για τουρισμό.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Στην εποχή μας, δεν είναι δυνατόν να μην επηρεάζονται όλοι οι κλάδοι της οικονομίας από ένα γεγονός όπως είναι αυτή η πανδημία του COVID-19.
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, άπαντες γνωρίζουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για όλους τους κλάδους της οικονομίας. Από την άλλη υπάρχει και μία θετική εξέλιξη η οποία είναι η επιτάχυνση που είδαμε στο χώρο της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών. Ξαφνικά οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν τα εργαλεία για τηλεδιασκέψεις και συνεργασία εξ αποστάσεως που είχαν στη διάθεση τους αλλά δεν χρησιμοποιούσαν.
Το ελληνικό Δημόσιο, αναγκάστηκε ουσιαστικά να στραφεί στις ψηφιακές τεχνολογίες. Οι εξελίξεις στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου είναι ταχύτατες Τα υπουργικά συμβούλια γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης, τα δημοτικά συμβούλια σε πολλούς δήμους της χώρας πραγματοποιούνται OnLine, οι προμήθειες γίνονται εξαιρετικά γρήγορα με OnLine διαγωνισμούς. Το gov.gr, λειτούργησε δύο μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Το gov.gr εξελίσσεται σημαντικά όσο περνούν οι μήνες και οι πολίτες θα το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο, κατανοώντας πόσο διευκολύνει την καθημερινότητά μας η συγκεκριμένη πύλη. Ένα κράτος που θα είναι σε μεγάλο βαθμό ψηφιοποιημένο και οι πολίτες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν συναλλαγές μέσα σε ελάχιστα λεπτά από το σπίτι τους, μέσω υπολογιστή ή smartphones.
Δημιουργείται ένα νέο γίγνεσθαι, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στην αγορά παγκοσμίως.
Η νέα αυτή κατάσταση δεν θα αφήσει κανέναν αλώβητο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πρέπει να αφεθούμε στην δύναμη της αδράνειας και της φθοράς.
Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν αιφνιδιαστικά να μεταφερθούν OnLine. Από κέντρα εκπαίδευσης, λογιστικά και ασφαλιστικά γραφεία μέχρι και γυμναστήρια.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Η διατήρηση της υγείας μας είναι το ποιο σημαντικό σχέδιο όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η κανονικότητα όπως την εννοούσαμε πριν την κρίση δεν νομίζω ότι θα είναι ίδια. Η πανδημία του ιού την επόμενη ημέρα τα αλλάζει όλα.
Αλλάζει την νοοτροπία μας, αλλάζει τον τρόπο ζωής μας. Προσαρμοζόμαστε με τις ανάγκες της εποχής και αυτό μέρα με την μέρα. Αυτό όμως που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η θέληση για ζωή, να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και την οικογένεια μας, τους φίλους μας, την πατρίδα μας. Η ζωή συνεχίζεται είτε με τον κορωνοϊό είτε χωρίς αυτόν. Η ανθρώπινη επαφή δεν υποκαθίσταται, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.