Κύκλος Μονοπρόσωπων Διάλογων: Ακριθάκης Αλέξης (1939-1994)

Ο τιμώμενος δημιουργός των σημερινών μονοπρόσωπων διαλόγων είναι ο Αλέξης Ακριθάκης.

Γεννημένος στην Αθήνα, εγκαινίασε την καλλιτεχνική του καριέρα στην Θεσσαλονίκη το 1963, στην γκαλερί της Άννας Βέλτσου. Τα έργα του τα είχε φέρει από το Παρίσι στην προσπάθεια του να έρθει σε επαφή για πρώτη φορά στην καλλιτεχνική του ζωή με το μεγάλο κοινό. Ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία που οι φιλότεχνοι συμπατριώτες μας της έδωσαν την αξία που της έπρεπε προβλέποντας την αλματώδη μελλοντική εξέλιξη του νεαρού τότε δημιουργού.

Θα προσπαθήσω στα επόμενα λεπτά να μορφοποιήσω το προφίλ του Αλέξη Ακριθάκη.

Απρόσμενο, αυθόρμητο, τραγικό και πηγαίο του έργο του Αλέξη, περνά μέσα από διαφορετικούς, ασυμβίβαστους δρόμους, και συνιστά, στη σύγκλιση τους, μια πρωτογενή και ερευνητική καλλιτεχνική πράξη.
Ως δημιουργός έρχεται στην τέχνη αυτοδίδακτος και γνώστης πρώτα της ζωής και του δρόμου και μετα των μουσείων και της ζωγραφικής.

Η κατοχή η Αντίσταση, ο Εμφύλιος σφραγίζουν μεν την ζωή του ωριμάζουν το ταλέντο του και αποδεσμεύουν πρωτόγνωρες φόρμες έκφρασης. Η σχέση του με την ποίηση εμπνέει τα πρώτα βήματα του στην Αθήνα και τον καθιερώνει με το περιβόητο ή διαβόητο τσίκι-τσίκι.
Νεαρός στο Παρίσι γνωρίζει από κοντά την περιπέτεια του Υπαρξισμού και στην Αθήνα συμβάλει ενεργά στην ανανέωση της καλλιτεχνικής ζωής των πρώτων χρόνων το «60» με το περιοδικό πάλι.

…γράφω ένα παραμύθι το 1966 μέσα από μια μηχανή σπορ αυτοκινήτου, μέσα από νάιτ κλαμπ, μέσα από μουσικές γιε-γιε, μέσα από την μόδα Κουρέζ. Ένα παραμύθι που αρχίζει από την πλατεία Κολωνακίου και φθάνει ως τις αντίστοιχες πλατείες όλου του κόσμου. Το κάθε έργο έχει την δική του ιστορία, το δικό του κλίμα, είναι ένα άλλο παραμύθι, όσο και αν τα μεταξύ τους σημεία είναι ακριβώς τα ίδια. Όταν τελειώνει ένα έργο είμαι άδειος…

Παντελής Τσάτσης, Art Director-Founder

ART – THESSALONIKI INTERNATIONAL CONTEMPORARY ART FAIR
www.art-thessaloniki.gr  /  [email protected]
Egnatias str 154, PO 54636, Thessaloniki, Greece
tel. 0030.2310.257552, 0030.2310.291117
0030.6946.907.708 (Tsatsis)