Στάθης Νικολαϊδης “Κωνσταντινούπολη Θυμάμαι και Γεύομαι”

Εκδόσεις ΔΕΡΕ / DERE Publications
Κουμαριάς 1, 153 44 Γέρακας Αττικής
Τ. 210 600 5910 http://www.ekdoseisdere.com

Τίτλος: Κωνσταντινούπολη: Θυμάμαι και Γεύομαι
Συγγραφέας: Στάθης Νικολαϊδης
ISBN 978-618-85366-1-6
Τιμή με ΦΠΑ (€) 15.00 Σελίδες 304

Ένα πρωτότυπο βιβλίο (2η έκδοση).
Ένα μαγικό ταξίδι στις αναμνήσεις του συγγραφέα, από την νεαρή του ηλικία στην Κωνσταντινούπολη. Ένα ταξίδι στα νερά του Βοσπόρου με οδηγό το συναίσθημα˙ γεμάτο εικόνες, αρώματα και γεύσεις από τη
Βασιλεύουσα. Ζάππειο Παρθεναγωγείο, Μεγάλη του Γένους Σχολή και Πριγκηπόννησα, συνθέτουν τη μεγαλοπρεπή σκηνή στην οποία ηχούν δυνατά οι φωνές του «σαλεπιτζή», του «γιαουρτζή», του «μποζατζή».
Η λατρεμένη φιγούρα της αρχόντισσας, Κωνσταντινουπολίτισσας μητέρας, δεσπόζει υπερήφανη πάνω από το πάντα πληθωρικό γιορτινό τραπέζι. Ένα βιβλίο πρωτότυπο, που δεν σας προσκαλεί απλά να γυρίσετε τις σελίδες της νοσταλγίας, αλλά σας προτρέπει ταυτόχρονα να δώσετε κι εσείς –με το δικό σας μεράκι- μια συνέχεια στην τόσο πλούσια Πολίτικη μαγειρική παράδοση.


Με μεγάλη επιτυχία κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο μου με τίτλο “Κωνσταντινούπουλη Θυμάμα & Γεύομαι” από τις Εκδόσεις ΔΕΡΕ. Παραγγελίες για το βιβλίο στα τηλέφωνα 210/6005910 – 6948/286261
με δωρεάν έξοδα αποστολής.
Κατά την παραγγελία μπορεί να ζητηθεί αφιέρωση του συγγραφέα.

Ο ΣΤΑΘΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Μιλάει τούρκικα αγγλικά και γαλλικά.
Ασχολήθηκε με τον Τουρισμό και μετά τον κέρδισε η υποκριτική Τέχνη. Τελείωσε το Ωδείο Αθηνών.
Πήρε μέρος σε πάρα πολλές επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συμμετείχε σε πάνω από 60 τηλεοπτικές σειρές, με τελευταία το «Κόκκινο Ποτάμι». Επίσης ασχολήθηκε με σκηνοθεσία διεύθυνση παραγωγής και με διεύθυνση σκηνής.
Παράλληλα ασχολείται με την μαγειρική και το γράψιμο. Το 2018 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο από τις Εκδόσεις Πνοή με τίτλο «Γιατί ?».

ΚΡΙΤΙΚΗ της Φιλολόγου ΘΕΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΘΥΜΑΜΑΙ & ΓΕΥΟΜΑΙ
ΣΤΑΘΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ – ΕΚΔΌΣΕΙΣ ΔΕΡΕ

Η άποψή μου
“Η μαγειρική είναι τέχνη. Κάποιοι γεννιούνται με ταλέντο για να υπηρετήσουν τη μαγειρική κι άλλοι γίνονται μάγειρες, αποκομίζοντας πείρα με το πέρασμα του χρόνου. Είναι απαραίτητο όμως πέραν των βασικών γνώσεων που θα πρέπει να έχουν, να αγαπούν τη μαγειρική.”

Τελειώνοντας το βιβλίο του κ. Στάθη Νικολαΐδη με τίτλο
” Κωνσταντινούπολη Θυμάμαι & Γεύομαι ” το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να σας πω είναι ήταν ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο εικόνες, υπέροχες γεύσεις και δυνατά συναισθήματα.
Ο συγγραφέας θυμάται τα παιδικά κι εφηβικά βιώματά του στην Πόλη και τα μεταφέρει στο χαρτί. Έμπνευσή του, η μητέρα του, η οποία λάτρευε τη μαγειρική και σε κάθε παρασκευή της ήθελε να βάζει τη δική της σφραγίδα, πράγμα που κατάφερνε είτε προσθέτοντας είτε αφαιρώντας υλικά.
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πολύ πρωτότυπο, πράγμα που ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται αμέσως. Το πρώτο μισό του βιβλίου περιλαμβάνει την προσωπική ιστορία του συγγραφέα, ιστορία που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη και την καρδιά του. Το δεύτερο μισό του βιβλίου περιλαμβάνει εναν μικρό θησαυρό -τις πρωτότυπες συνταγές της μητέρας του, προσαρμοσμένες από τον ίδιο, στη σημερινή κουζίνα.
Η ιστορία που μας διηγείται ο συγγραφέας ξεκινά το 1959 και φτάνει μέχρι το 1974, τη χρόνια που ο ίδιος φτάνει στον Πειραιά.
Ένα από τα πράγματα που χαρακτήριζαν την Κωνσταντινούπολη τότε ήταν η πολυπολιτισμικότητά της. Όλοι αυτοί οι πληθυσμοί που συνυπήρχαν την εποχή εκείνη άφησαν το στίγμα τους στην πολίτικη κουζίνα.
Σε κάθε σπίτι της Πόλης, η μαγειρική αποτελούσε την κυρία ασχολία της νοικοκυράς και σε συνδυασμό με το γεγονός ο,τι θεωρούταν ένας από τους βασικούς τρόπους κοινωνικής αναγνώρισης, έκαναν τη μαγειρική την καλύτερη δημιουργική δραστηριότητα.
Στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου ζωντανεύει όλη η αθωότητα, όλη η αγνότητα και όλη η αφέλεια της τότε ζωής. Και αυτά τα στοιχεία καταφέρνουν από μόνα τους να γοητεύσουν τον αναγνώστη, καθώς είναι στοιχεία δυσεύρετα στην σημερινή εποχή.
Ο συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει ολοζώντανες εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Η Αγιά Σοφιά, η Μεγάλη του Γένους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ορθώνονται με όλη την λαμπρότητά τους.
Ο αναγνώστης παρευρίσκεται νοερά σε οικογενειακές μαζώξεις. Βλέπει με το νου του τα κατάφορτα με φαγητά τραπέζια. Οσμίζεται όλες θεσπέσιες μυρωδιές και γεύεται μοναδικής γεύσης εδέσματα.
Ομολογώ πως το συγκεκριμένο βιβλίο με εξέπληξε πολύ ευχάριστα. Απόλαυσα το ταξίδι στο παρελθόν και έμαθα πολλά πράγματα για διάφορα υλικά. Το πιο σημαντικό όμως -για μένα- είναι ότι γέννησε μέσα μου την επιθυμία να δημιουργήσω και να γευτώ τις γεύσεις της πολίτικης κουζίνας, μιας κουζίνας που είναι γνωστή για τις υπέροχες γεύσεις της.
Θα κλείσω με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα, ικανά να σας μεταδώσουν την αγάπη των Κωνσταντινουπολιτων για τη μαγειρική τέχνη.
” Ο λαός συνηθίζει να λέει 《τρως για να ζήσεις 》 οι Κωνσταντινουπολίτες, σαν μερακλήδες του καλού φαγητού, πολλές φορές έλεγαν 《ζεις για να τρως 》”
Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα!!