Σας παρουσιάζουμε την Ομάδα Γέφυρα, το έργο Υβόννη και το ρόλο του Κυπριανού

Παρουσίαση Στέλιος Καλαθάς

Η ομάδα ΓΕΦΥΡΑ και οι στόχοι της

Η Ελένη Δαφνή κι εγώ μαζί με φίλους και καλούς συνεργάτες δημιουργήσαμε το 2012 την Θεατρική Ομάδα Γέφυρα. Αφορμή το αντιπολεμικό έργο του Ίρβινγκ Σόου “Θάψτε τους νεκρούς”. Έκτοτε, ακολούθησαν πολυάριθμες παραστάσεις, με κοινό παρονομαστή τον στόχο και το όραμα που μας διακατείχε!
Οι συνεργάτες μπορεί να άλλαξαν, αυτή όμως η αρχική σκέψη μας καθοδηγεί μέχρι και σήμερα. Θέλουμε να λέμε ιστορίες που μας αγγίζουν, ιστορίες που λύνουν ένα ένα τα σχοινιά αφήνοντας την μαριονέτα του ρόλου ελεύθερη! Ο βασικός στόχος· να κρατάμε σε κάθε συνεργασία καινούργια ή παλιά την βασική έννοια της Ομάδας! Θέλουμε να λειτουργούμε σαν ομάδα, αλληλοεπιδρώντας ο ένας με τον άλλον, γεφυρώνοντας ιδέες, απόψεις και συναισθήματα. Είναι τόσο σημαντικό σε μια περίοδο αχαλίνωτου εγωισμού οι άνθρωποι να συμπλέουν, να αφουγκράζονται και να νοιάζονται ο ένας τον άλλο.

Το έργο ΥΒΟΝΝΗ, του Βίτολντ Γκομπρόβιτς σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γιγιντή

Μας απασχολούσε αρκετό καιρό η έννοια του “φυσιολογικού”. Τί ορίζεται “φυσιολογικό” και τί “ξένο”, “ανώμαλο”, “διαφορετικό”; Πώς γίνεται η εθνικότητα, η φυλή, το φύλο, η γλώσσα, οι θρησκευτικές, πολιτικές και σεξουαλικές πεποιθήσεις να περιθωριοποιούν ανθρώπους και κοινωνικά σύνολα; και γιατί εναντιωνόμαστε με τόση βία σε αυτό που δεν αναγνωρίζουμε σαν ίσο; Διαφέρουν τόσο πολύ από μας αυτοί, οι “ξένοι”; Ο Γκομπρόβιτς με τον σουρεαλιστικό τρόπο γραφής του στην “Υβόννη” καυτηριάζει τον παραλογισμό της εποχής, τον παραλογισμό της κανονικότητας. Η Υβόννη υπήρξε από την αρχή για την ομάδα ΓΕΦΥΡΑ μια εναρκτήριος σκέψη προκειμένου ν’ανέβει το συγκεκριμένο έργο. Ό,τιδήποτε ξένο, είναι και διαφορετικό, και ό,τι διαφέρει…μας ξενίζει! Η Υβόννη έρχεται για να ξενίσει ένα περιβάλλον, ένα σύστημα και κατ’ επέκταση μια κοινωνία που αρνείται να την από-δεχτεί και να την εν-τάξει! Πόσο έτοιμοι είμαστε τελικά να δεχτούμε μια πρόκληση αλλά και ένα δεδομένο που μας είναι τόσο οικείο αλλά συνάμα… τόσο ξένο; Κάπου μεταξύ τέννις και μπρίτζ λοιπόν, ο πρίγκηπας Φίλιππος καλείται να αντιμετωπίσει τον εαυτό του. Να δει βαθιά μέσα του και να επιλέξει: Αλήθεια ή ψέμα; Μία κωμικοτραγική ιστορία στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Υβόννη. Ενας χαρακτήρας που εισβάλλει στο παλάτι και μέσα από την αδράνεια και τη σιωπή της, προκαλεί και διεγείρει τα πρωτόγονα ένστικτα μίσους και οργής όσων την αντικρίζουν. Απλά και μόνο επειδή υπάρχει! O Πρίγκιπας, ένας νέος με αντισυμβατική συμπεριφορά, αποφασίζει από καπρίτσιο και αντιδραστική διάθεση να την παντρευτεί. Ο γάμος αυτός δημιουργεί έντονες αναταραχές στο παλάτι. Ο παραλογισμός και η βλακεία αυξάνονται συνεχώς. Πάνω της καθρεφτίζονται οι πιο ενδόμυχες πτυχές τους και βγαίνουν στην επιφάνεια τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά τους.

Τι δύναμη έχει η σιωπή;

Μία αναγωγή ολόκληρου του κοινωνικού ιστού που αποβάλλει διακαώς ό,τι δεν είναι αναγνωρίσιμο κάτω από τα δικά του πρίσματα, χλευάζει και υποτιμά ό,τι δεν καταλαβαίνει και αρέσκεται να το αντιμετωπίζει ως ”διαφορετικό”, απλά για να δικαιολογεί τον φόβο του απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Απέχουν τελικά τόσο από μας όσοι μας φαίνονται ξένοι; Τι ακριβώς μας ενοχλεί; Τίθεται εν τέλει, το σύγχρονο και πανανθρώπινο ερώτημα: Από το ένα μέχρι το δέκα, πόσο πιο γελοίοι μπορούμε να γίνουμε;

O ρόλος του Κυπριανού στην Υβόννη.

Ο ρόλος που υποδύομαι στη παράσταση είναι αυτός του Κυπριανού,ο πιστός ακόλουθος του Βασιλιά, καταλυτικής σημασίας, καθώς είναι αυτός που θα έχει τη φαεινή ιδέα εξόντωσης της Υβόννης, έτσι ώστε να ακολουθήσει μια ανατροπή γεγονότων και καταστάσεων. Όλοι οι ρόλοι στο έργο, όπως και ο δικός μου είναι κωμικοτραγικοί και παράλογοι, σύμφωνοι πάντα με τον σουρεαλιστικό τρόπο γραφής του Γκομπρόβιτς.

Πληροφορίες παράστασης.

Θέατρο Μπάγκειον Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα Στάση Μετρό/ΗΣΑΠ Ομόνοια τηλ. κρατήσεων: 6937383530 – 6941407597

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00.

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.