Ο Σωτήρης Μαμουτόπουλος συμμετέχει στην έκθεση ζωγραφικής στην ArteVisione με τίτλο “Μη ζώην μετ’ αμουσίας”

Η αίθουσα τέχνης Artevisione παρουσιάζει την έκθεση MH ΖΩΗΝ ΜΕΤ’ ΑΜΟΥΣΙΑΣ, φράση από τον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη, (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: Να μην ζεις χωρίς τις Μούσες) σε επιμέλεια της Ms Ιστορικού της Τέχνης ΕΚΠΑ και μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη.

Εγκαίνια: 9 Μαρτίου 2022, 6-10 μμ

Είκοσι εννέα σύγχρονοι εικαστικοί πραγματεύονται θέματα από το πεδίο των καλών τεχνών, της λογοτεχνίας, της αστρονομίας, της μουσικής, της ορχηστρικής τέχνης, που διαφεντεύεται από τις Εννέα Μούσες, σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν τα ζοφερά σημεία της σύγχρονης πραγματικότητας, να λυτρωθούν από την “οδύνη της ύπαρξης”, κατά την ηθική φιλοσοφία των Νίτσε και Σοπενχάουερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο τεκμηρίωσης. Ars longa, vita brevis (η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς)!

Επιμέλεια: Ε. Θ. Καϊράκη, Ms Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, Μέλος της ΕΕΙΤ https://www.facebook.com/kairaki

“Ουρανία 30”
Μικτή τεχνική (Αλπακάς, ξύλο, χάντρες)
Διαστάσεις: 35X35X5

Τι σας ώθησε να συμμετάσχετε στην έκθεση; Ένα κάλεσμα σε συμμετοχή μιας έκθεσης είναι πάντα μια πρόκληση. Μ’ αρέσει να μπαίνω στη διαδικασία να ερεθίσω την έμπνευση βάση θέματος. Η έννοια της μούσας έμπνευσης ως υπαίτιας κάθε πνευματικής δημιουργίας, πέρα από την αρχαιοελληνική θεώρηση που της προσδίδεται και θεολογικό κύρος ή τη φιλοσοφική προσέγγιση της, νιώθω πως σαν καλλιτέχνης υπάρχει και στο dna μου.

“Ουράνιες κατευθύνσεις”
Μικτή τεχνική (Αλπακάς, ξύλο, χάντρες)
Διαστάσεις: 35X35X5

Πώς αντιλαμβάνεστε την ώσμωση των τεχνών; Με μια ρομαντική διάθεση. Με τον ίδιο φυσικό τρόπο που συνυπήρχαν όλες μαζί οι μούσες και προέκυψε η πρώτη ώσμωση των τεχνών, έτσι συνεχίζεται και στον καιρό μας και φαντάζομαι και στους επόμενους.

“Επιλεκτικές συγγένειες “
Μονοτυπία (Μικτή τεχνική, ακρυλικό )
Διαστάσεις : 50Χ50

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Το πεδίο άντλησης που μπορεί ένας καλλιτέχνης να εμπνευστεί, είναι ευρύ και ανεξάντλητο. Η φαντασία του καθενός μας έχει τα δικά της προσωπικά όρια. Για εμένα είναι η φύση, ο άνθρωπος, το αστικό τοπίο. Μεμονωμένες εικόνες που προκάλεσαν ή αναστάτωσαν τις αισθήσεις. Ερεθίσματα ή αισθήματα που αποτέλεσαν την αιτία μιας καλλιτεχνικής αντίδρασης.

“Σφραγίδα”
Μικτή τεχνική Διαστάσεις: 28Χ33

Ars longa, vita brevis. Πώς αντιλαμβάνεστε ως εικαστικός τη φράση; Κάθε τέχνη είναι ξεχωριστή οντότητα, αλλά μπορεί να είναι και αλληλένδετη με τις υπόλοιπες. Σκεφτείτε τη ζωή με την απουσία κάποιας από αυτές. Η άπειρη μεγαλοσύνη της τέχνης, μόνο με σεβασμό μπορεί να αποδεχτεί. Χρειάζεται διαρκής πνευματική εγρήγορση, ανησυχία, επαγρύπνηση για να δημιουργήσεις. Η τέχνη, εννοημένη και ως επιστήμη, είναι γνώση. Η γνώση είναι άπειρη, εν αντιθέσει με την θνητότητα και το πεπερασμένο που αντιπροσωπεύουμε ο καθένας μας. Ο βίος και η πολιτεία του καθενός μας έχει το φινάλε του, η τέχνη συνεχίζει. Βάσει αυτής της αρχαίας θεώρησης που αντιμετωπίζει την τέχνη ως επιστήμη, θέλησα να ασχοληθώ με τη μούσα Ουρανία. Η Ουρανία, η ανήκουσα ή η αναφερόμενη στον Ουρανό, ήταν ιδεατή ανθρωπόμορφη θεά, εφευρέτης και προστάτιδα της Αστρονομίας, η μούσα που προέτρεπε τους ανθρώπους προς εξερεύνηση των μυστηρίων του κόσμου.

Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον; Συνεχίζω να αναζητώ έμπνευση και να πράττω, χωρίς συνειδητά σχέδια. Μου αρκεί η επιθυμία.

“Σύγκρουση” 2016
Σύρμα γαλβανιζέ, οικοδομικό, πλέγμα  περιφράξεως και πηλός.
Διαστάσεις: 47×29×6

Βιογραφικό: Ο Σωτήρης Μαμουτόπουλος, γεννήθηκε στη Βέροια, σπούδασε γραφιστική, ασχολήθηκε με το σχεδιασμό καταστήματος και βιτρίνας και ακολούθησε το web design. Με έμφυτη την επιθυμία της δημιουργίας κατασκευάζει, πλάθει και αναδομεί.. αισθήσεις και υλικά, το μύθο και την πραγματικότητα, την εικόνα και το σχήμα. Εχει πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις.

www.facebook.com/ArteVisione.GALLERY/ Διεύθυνση: ArteVisione,
Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη 12:00-16:00, Τρίτη & Πέμπτη 16:00-20:30, Παρασκευή 16:00-20:00
Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr