Σαρακηνού Ήρα: “Η τέχνη είναι ελευθερία έκφρασης, δημιουργία και ένα ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού μας μοναδικό”

Ήρα Σαρακηνού Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Ομαδική Αναλύτρια

Πόσο επηρεάζει τα παιδιά η νέα τεχνολογία; Η νέα τεχνολογία (κινητά, υπολογιστές, tablets κλπ) αποτελεί αναμφισβήτητα μια πηγή γνώσης, ενημέρωσης, επικοινωνίας (e-mail,skype), ακόμα και διασκέδασης για τα παιδιά που γνωρίζουν να κατεβάζουν διαδικτυακά παιχνίδια. Άλλωστε ζούμε στην εποχή του διαδικτύου και της πληροφόρησης. Μέσα από την αλληλεπίδραση τους με την οθόνη αλλά και τα ερεθίσματα που έχουν, τα παιδιά μπορούν ν’ αναπτύξουν δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να εξελίξουν τις γνώσεις τους, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, να ενισχύσουν τη μνήμη τους, να αυξήσουν τη παρατηρητικότητα τους, ακόμα και να ανεβάσουν την αυτοπεποίθηση τους!

Η χρήση όμως της τεχνολογίας πρέπει να ναι οριοθετημένη και όχι να εξυπηρετεί στην «ησυχία» που χρειάζονται κάποιοι γονείς κάποιες ώρες τη μέρα…επιτρέποντας στα παιδιά να ναι κολλημένα στις οθόνες τους χωρίς κανένα μέτρο.

Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να αντικαταστήσει άλλες καθημερινές πολύ σημαντικές δραστηριότητες των παιδιών όπως για παράδειγμα το πολύτιμο χρόνο που περνάνε με τους γονείς τους τη συναναστροφή και το παιχνίδι με τους φίλους τους, τη βόλτα τους στη φύση, τη σωματική τους άσκηση σε κάποιο χώρο εκγύμνασης, τον ύπνο τους κλπ. Κι’ αυτό, γιατί η υπερέκθεση στη τεχνολογία μπορεί να τα απομονώσει κοινωνικά, να δυσχεράνει τις σχέσεις τους ακόμα και με την οικογένεια τους, να μειώσει την απόδοση τους στο σχολείο, να τα κάνει να χάσουν την αίσθηση του χρόνου και της πραγματικότητας, να έχουν απόσπαση προσοχής, ν’ αποκτήσουν διατροφικές διαταραχές, εθισμό ακόμα και κατάθλιψη.
Συνεπώς, η σωστή χρήση της τεχνολογίας, με κανόνες και χρονικά όρια είναι αναγκαία στην εποχή μας γιατί τα παιδιά διευρύνουν τις γνώσεις τους και αναπτύσσουν δεξιότητες. Η κατάχρηση της όμως μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία και τη ψυχική ισορροπία των παιδιών, γι’ αυτό και οι γονείς είναι καλό να ενημερώνονται και να μη ξεχνούν ότι αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους ακόμη και σ’ ότι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας.

Παιδιά και τέχνη. Πώς τα ωφελεί; Οι διάφορες μορφές της τέχνης όπως είναι η ζωγραφική, η μουσική, το θέατρο, ο χορός κλπ, μπορεί ν’ αποτελεί για μικρούς και μεγάλους εκτόνωση και διασκέδαση, ταυτόχρονα όμως καλλιεργεί και ταξιδεύει τη ψυχή και το πνεύμα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να μάθουν κάποιο μουσικό όργανο ή να ασχοληθούν με το χορό από πολύ μικρή ηλικία, ούτε ότι απ ’τα πρώτα πράγματα που τους αγοράζουν είναι μολύβια και χρώματα. Πόσο συχνά βλέπουμε μωράκια μηνών να μουντζουρώνουνε χαρτιά ή να βουτάνε τα χέρια τους μέσα σε μπογιές και να πειραματίζονται όπου βρούν; Πόσο συχνά τα βλέπουμε να κουνάνε το σώμα τους στο άκουσμα μιας μελωδίας και να έχουν μάλιστα και την αγαπημένη τους!
Μιλάμε συχνά στα παιδιά για δημιουργικότητα και φαντασία και για την ικανοποίηση που θα πάρουν αν ολοκληρώσουν μια ζωγραφιά μόνοι τους.

Η ζωγραφική για παράδειγμα ωθεί τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, την έμπνευση τους, το ταλέντο τους, να καλλιεργήσουν την αισθητική τους. Η ζωγραφική και ο χορός και άλλες τέχνες τα βοηθά να συγκεντρώνονται, να εκφράζονται συναισθηματικά, να βελτιώνονται, να καταλαβαίνουν τις σωματικές και κινητικές τους δυνατότητες.

Ο χορός τα βοηθά να πειθαρχούν, να χουν κίνητρο διότι απαιτεί πολλές ώρες εξάσκησης και σωματικής κόπωσης.

Τέλος η τέχνη τους ενισχύει τον ομαδικό εαυτό δηλ να συνυπάρχουν σε μια ομάδα και να συνεργάζονται όπως πχ στο θέατρο, σ’ ένα χορευτικό ή σ’ ένα μουσικό δρώμενο που συμμετέχουν ομαδικά.

Η τέχνη είναι ελευθερία έκφρασης, δημιουργία και ένα ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού μας μοναδικό!