Ο νομός Σερρών

Ο νομός Σερρών είναι ένας από τους 13 Νομούς της Μακεδονίας. Καταλαμβάνει το Ανατολικό της τμήμα και απλώνεται από το Στρυμονικό κόλπο, που βρίσκεται στη νότια πλευρά του, μέχρι τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο βορρά. Ανατολικά συνορεύει με τους νομούς Δράμας και Καβάλας και δυτικά με τους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Ανήκει στους πεδινότερους νομούς της χώρας. Δυτικά περικλείεται από τις οροσειρές Κερκίνης, Βερτίσκου, Κερδυλίων και ανατολικά από τις οροσειρές Ορβήλου, Μενοικίου και Παγγαίου. Το νομό διασχίζει ο ποταμός Στρυμόνας, που πηγάζει από τη Βουλγαρία και εκβάλλει στο Στρυμονικό κόλπο (Ορφανού). Κυριότερος παραπόταμός του είναι ο Αγγίτης, στο ανατολικό τμήμα του νομού.
Ο νομός Σερρών κατοικήθηκε από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια από διάφορους πληθυσμούς. Εκτός από τους αυτόχθονες, άλλοι γνωστοί πληθυσμοί που είχαν εγκατασταθεί εδώ ήταν οι Φρύγες, οι Στρυμόνιοι, οι Παίονες και στους ιστορικούς χρόνους διάφορες θρακικές φυλές, όπως ήταν οι Οδόμαντες, οι Βισάλτες, οι Σιντοί και οι Ηδωνοί, οι οποίοι έδωσαν και το όνομά τους στις περιοχές όπου κατοίκησαν.

Οι επισκέπτες του νομού μπορούν να περάσουν ευχάριστες στιγμές στον Άγιο Ιωάννη, προάστιο του Δήμου Σερρών, στη κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, όπου βρίσκει κανείς ότι χρειάζεται για να περάσει ευχάριστα, στο Λαϊλιά με την πλούσια δασική του βλάστηση και το σύγχρονο χιονοδρομικό του κέντρο, στη λίμνη Κερκίνη με το περίφημο τεχνητό φράγμα άρδευσης της πεδιάδας των Σερρών, τον πλούσιο υδροβιότοπο και το φρέσκο ψάρι, στα άνω Πορόϊα με το δροσερό βουνίσιο κλίμα το καλοκαίρι και την φρέσκια πέστροφα, στην Αλιστράτη όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το σπάνιο σε ομορφιά σπήλαιο, που είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Στο νομό υπάρχουν αξιόλογοι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι τους οποίους μπορεί να γνωρίσει ο επισκέπτης. Αυτοί είναι: η πόλη των Σερρών, η περιοχή της Αμφίπολης, η ιερά μονή Ιωάννου του Προδρόμου, η ιερά μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, με σπάνιες αγιογραφίες, τα οχυρά του Μεταξά κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων στην οροσειρά Μπέλες. Εδώ βρίσκεται και η τοποθεσία Κλειδί, όπου ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος εξολόθρευσε το στρατό των Βουλγάρων το 1014.

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά

Στο βουνό Βροντού, στη βόρεια πλευρά της κορυφής Αλή Μπαμπά, σε υψόμετρο 1600-1850 μ. βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά. Πρόκειται για ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο που αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους των Σερρών αλλά και για τους επισκέπτες της περιοχής.
Απέχει μόλις 27 χιλ. από την πόλη των Σερρών και 105 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1978 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σερρών και κάθε χρόνο προσελκύει πλήθος κόσμου, ενώ δεν είναι τυχαίο που στο συγκεκριμένο χιονοδρομικό διοργανώνονται κάθε χρόνο πανελλήνιοι αγώνες κατάβασης και δρόμου αντοχής, περιφερειακά πρωταθλήματα και άλλοι χιονοδρομικοί αγώνες.
Το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά διαθέτει μια βασική πίστα μήκους 1000 μ. και πλάτους 60 μ., η οποία εξυπηρετείται από έναν συρόμενο αναβατήρα ο οποίος μπορεί να μεταφέρει συνολικά 700 άτομα. Το μήκος του αναβατήρα είναι 1050 μ. Για τους αρχάριους υπάρχει και ένας μικρότερος αναβατήρας μήκους 200 μ. Στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργούν καταστήματα ενοικιάσεων ειδών σκι, καντίνα, γραφείο πληροφόρησης και Σταθμός Πρώτων Βοηθειών.
Στην ευρύτερη περιοχή έχουν δημιουργηθεί υποδομές από ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, αλλά και επιχειρήσεις που αφορούν την άθληση και την ψυχαγωγία και είναι έτοιμες να υποδεχτούν και τον πιο απαιτητικό πελάτη. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί Παρασκευή με Κυριακή και όλες τις αργίες.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του χιονοδρομικού.

Λίμνη Κερκίνη

Μόλις 40 χιλ. από την πόλη των Σερρών και 100 από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η λίμνη Κερκίνη, ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση Ramsar και είναι ένας από τους δέκα υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας της Ελλάδας.
Η Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του νομού. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από το Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα.
Σήμερα η λίμνη Κερκίνη είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έργο το οποίο έδωσε ζωή σε πληθώρα πτηνών και θηλαστικών και αποτελεί πλέον πηγή ζωής τόσο για την πανίδα της περιοχής όσο και για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ξενώνες και ξενοδοχεία με τις πιο σύγχρονες ανέσεις (τζάκι, υδρομασάζ, εσωτερικές κι εξωτερικές πισίνες) καθώς και παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικά εδέσματα. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις για τοξοβολία και paintball, ενώ μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ποδηλασία, ακόμη και ιππασία στα διάφορα μονοπάτια της περιοχής. Κάντε μια περιήγηση στη λίμνη Κερκίνη με τις χαρακτηριστικές βάρκες της λίμνης, τις λεγόμενες «Πλάβες» και φωτογραφήστε πρωτοφανή πουλιά που ζουν ως προστατευόμενα είδη.

Σπήλαιο της Αλιστράτης
Το σπήλαιο της Αλιστράτης έγινε γνωστό το 1975 στη Σπηλαιολογική Εταιρία, έπειτα από σχετικό έγγραφο της κοινότητας Αλιστράτης. Το σπήλαιο βρίσκεται στη θέση “Πετρωτό”, 50 χιλ. από τις Σέρρες και αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο, καθώς θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα σπήλαια της Ευρώπης.
Η επιφάνεια του σπηλαίου είναι 25.000 τ.μ. και το μήκος του 3000 μ., ενώ η ηλικία του υπολογίζεται γύρω στα 2.000.000 χρόνια και έχει φυσικό εξαερισμό. Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο κατά το μήνα Μάιο βρέθηκε ύστερα από μετρήσεις σταθερή σχεδόν στους 20 βαθμούς, ενώ η υγρασία του 70 – 75%. Το σπήλαιο διαθέτει πλούσιο διάκοσμο, με μεγάλη ποικιλία από σταλαγμίτες, σταλακτίτες και ελικτίτες.
Σε απόσταση μικρή από το τουριστικά άψογα αξιοποιημένο σπήλαιο βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Ο επισκέπτης, εκτός από τις ομορφιές του ποταμού, μπορεί να θαυμάσει την χλωρίδα και πανίδα η οποία είναι από τις πιο σπάνιες αφού μπορεί να δει αετούς, γεράκια, ερωδιούς, στακτοτσικνιάδες κ.ά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σπήλαιο και την πρόσβαση σ’ αυτό επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του.
Πρόσβαση: Το σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται 50 χλμ. Ν.Α. των Σερρών, 25χλμ. Ν.Δ. της Δράμας και 65 χλμ. Β.Δ. της Καβάλας. Η πρόσβαση στην Αλιστράτη γίνεται από Θεσσαλονίκη μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας και από Καβάλα μέσω Δράμας.

Αρχαία Αμφίπολη

Σε απόσταση 100 χιλ. βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά στη γέφυρα του Στρυμόνα όπου βρίσκεται το εμβληματικό λιοντάρι της, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Αμφίπολης. Πρόκειται για μία σπουδαία πόλη που άκμασε κατά την αρχαιότητα. Ιδρύθηκε το 437 π.Χ. από τους Αθηναίους στη θέση της προγενέστερης πόλης Ηδωνίδας.
Υπήρξε μία αποικία στρατηγικής σημασίας, καθώς το σημείο όπου επιλέχθηκε αποσκοπούσε στον έλεγχο των μεταλλείων του Παγγαίου. Το 422 π.Χ. αποσκίρτησε από την Αθήνα και το 357 π.Χ. κατακτήθηκε από τον βασιλιά των Μακεδόνων, Φίλιππο Β’. Η ακμή της πόλης συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα κατά τη ρωμαϊκή εποχή, χάρη στη διέλευση της Εγνατίας Οδού. Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη, σηματοδοτήθηκε μία νέα περίοδος ακμής για την Αμφίπολη, ως χριστιανικού προσκυνήματος. Αιτία για αυτό στάθηκε η διέλευση του Αποστόλου Παύλου το 50 μ.Χ. Τον 6ο αιώνα μ.Χ. χτίζονται στην πόλη μνημειακοί ναοί στην ακρόπολη, στη θέση των παλιών ιερών. Από τα τέλη του 7ου αιώνα ξεκινά η παρακμή της Αμφίπολης, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν την πόλη για να εγκατασταθούν στην αρχαία πόλη Ηιόνα, τη σημερινή Χρυσούπολη.
Οι ανασκαφές που πραγματοποίησε το 1956 ο έφορος αρχαιοτήτων Καβάλας Δ. Λαζαρίδης, έφεραν στο φως πολλά και αξιοθαύμαστα ευρήματα. Σήμερα ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Αμφιπόλεως εντυπωσιάζεται από τα εναπομείναντα λαμπρά δείγματα ενός σπουδαίου παρελθόντος, ενώ στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μπορεί να δει και να θαυμάσει, υποδειγματικά παρουσιαζόμενα, νομίσματα και επιγραφές καθώς και σπάνια ευρήματα του συνόλου της ιστορικής διαδρομής της αρχαίας πόλης.
Φαράγγι Αγγίτη

Ανάμεσα στο Παγγαίο και το Μενοίκιο όρος, βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, μήκους 15 χιλ. Στα “Στενά Πέτρας” ή “Διώρυγα” όπως αλλιώς ονομάζονταν, βρισκόταν η πύλη του Άδη απ’ όπου ο Πλούτωνας πέρασε την Περσεφόνη στον δικό του κόσμο.
Το φαράγγι δημιουργήθηκε πριν από 1.000.000 χρόνια από βίαιες γεωλογικές ανακατατάξεις με τις οποίες χωρίστηκε η γη στα δύο, αφήνοντας να περάσουν στη θάλασσα τα νερά μιας μεγάλης λίμνης που τότε σκέπαζε τη Δράμα. Το φαράγγι κατά την πορεία του στο χρόνο δημιούργησε πολλές σπηλιές, καμάρες και ανοίγματα με πλούσια φυσική ομορφιά.
Η κοιλάδα περιλαμβάνει πολλές ποικιλίες δάφνης, ιτιές, πλατάνια, αγριόλευκες, αρμυρίκια, ενώ υπάρχουν και πολλές αγριοπέρδικες, αγριοπερίστερα, μπεκάτσες, τρυγόνια και κοτσύφια, καθώς και διάφορα αρπακτικά όπως γεράκια και βραχοκερκινέζια, τα οποία όλα μαζί συμπληρώνουν ένα μαγευτικό τοπίο.
Ο Αγγίτης ποταμός προσφέρεται για rafting, διαθέτοντας δύο διαδρομές, μια 50-70 μ. για τους πιο προχωρημένους και μια πιο ήπια, ιδανική για αρχάριους και παιδιά άνω των 10 ετών. Στην περιοχή υπάρχει εστιατόριο – ψαροταβέρνα που εξυπηρετεί τους επισκέπτες, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και το σπήλαιο της Αλιστράτης, ένα μοναδικό φυσικό δημιούργημα της φύσης.

 

Οχυρό Ρούπελ
Το οχυρό Ρούπελ βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Άγκιστρο και Μπέλες, πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ονόματι “Γραμμή Μεταξά”, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.
Πρόκειται για μια τοποθεσία πραγματικά στρατηγικής σημασίας που ελέγχει απόλυτα την επικοινωνία στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμώνα. Η ελληνική πλευρά οχύρωσε την περιοχή το 1914 με την κατασκευή του φρουρίου, πολύ γνωστό και από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, αφού εκεί δόθηκαν μάχες των Ελλήνων κατά των Γερμανών.
Σήμερα είναι επισκέψιμη μια στοά των οχυρών, ένα μικρό μουσείο, το περίπτερο των επισκεπτών, το παρατηρητήριο και το Ηρώο των πεσόντων. Τα διοράματα κατά μήκος της στοάς με τους θαλάμους αναπαριστούν τις διάφορες στιγμές των Ελλήνων στρατιωτών μέσα στο οχυρό: τον πολυβολητή, τον γιατρό που περιθάλπει έναν τραυματία, το γραφείο του λοχαγού κ.ά. Στο περίπτερο των επισκεπτών εκτίθενται στολές, μετάλλια και φωτογραφίες που απεικονίζουν τις μάχες του 1941. Στο κτίριο “Ήχος και Φως” υπάρχουν οπτικοακουστικά μέσα που παρουσιάζουν τη μάχη στο οχυρό.
Πρόσβαση: Για να φθάσει κανείς στο Ρούπελ ακολουθεί την Εθνική οδό Σερρών-Προμαχώνα. Ένα χιλιόμετρο πριν την ελληνοβουλγαρική μεθόριο υπάρχει διασταύρωση που οδηγεί στο μουσειακό χώρο του Ρούπελ.

Λουτρά Σιδηροκάστρου

Στα βόρεια του νομού Σερρών, 7 χιλ. έξω από την πόλη του Σιδηρόκαστρου βρίσκονται οι ιαματικές πηγές της περιοχής, με ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει άριστες εγκαταστάσεις, παρέχοντας υψηλού επιπέδου φιλοξενία στους επισκέπτες. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών είναι πολλές: βοηθούν στις παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, σπονδυλοαρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, παραμορφωτική αρθρίτιδα, μυαλγία, τενοντίτιδα, ισχιαλγία, οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, αλλά και σε ουρολογικές και γυναικολογικές παθήσεις.
Τα ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου λειτουργούν όλο το χρόνο και δέχονται επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα. Τη θερινή περίοδο οι επισκέπτες είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας και λειτουργούν επιδοτούμενα προγράμματα από ασφαλιστικούς και άλλους δημόσιους φορείς. Κατά τη χειμερινή περίοδο οι επισκέπτες είναι κυρίως νέοι που έρχονται για αναψυχή και αναζωογόνηση. Επισκεφτείτε τα ιαματικά λουτρά του Σιδηρόκαστρου και περιηγηθείτε στα διάφορα μονοπάτια της περιοχής, ενώ μην παραλείψετε και μια επίσκεψη στο οχυρό του Ρούπελ και το Βυζαντινό Κάστρο που βρίσκονται εκεί κοντά.

Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων
Το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Σερρών, και από το 1979 που ιδρύθηκε, έχει πάρει πολλές διακρίσεις και μετάλλια. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο τριών επιπέδων.
Στο υπόγειο έχουν διαμορφωθεί χώροι αποθήκευσης του μουσειακού υλικού, βιβλιοθήκη και μικρή αίθουσα εκδηλώσεων και διδασκαλίας Σαρακατσάνικων χορών και μουσικής. Στα άλλα δύο επίπεδα έγινε προσπάθεια να αναδειχτεί ο Σαρακατσάνικος τρόπος ζωής και η Σαρακατσάνικη τέχνη και παράδοση από την εποχή του μεσοπολέμου και ως το τέλος της δεκαετίας του ‘40, τότε που η κατοχή και ο εμφύλιος είχαν σαν αποτέλεσμα να εξαφανιστούν τα τσελιγκάτα. Η αναπαράσταση του Σαρακατσάνικου σπιτιού, του τυροκομείου και της καλύβας του βοσκού είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου. Άλλα εκθέματα είναι οι Σαρακατσάνικες φορεσιές, τα κεντήματα και τα υφαντά, ο αργαλειός, διάφορα εξαρτήματα της καθημερινής ζωής, τα χαρακτηριστικά κουδούνια για τα ζώα και παραδοσιακά κοσμήματα όπως πόρπες και ασημοζώναρα.
Το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 9.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ. Κάθε χρόνο λόγω συντήρησης του υλικού και άδειας του προσωπικού το μουσείο παραμένει κλειστό το διάστημα 15 Ιουλίου – 20 Αυγούστου. Η γενική είσοδος είναι 1,5 ευρώ. Επίσης, λειτουργεί και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μουσείο επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του.

“Πηγή: taxidologio.gr