Ο Λεόντιος Πετμεζάς στην επιτροπή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού GOLDEN PALLETTE

Ο διακεκριμένος Έλληνας ιστορικός αναλυτής κριτικός τέχνης και λογοτεχνίας και βραβευμένος λογοτέχνης Λεόντιος Πετμεζάς είναι στα ηχηρά ονόματα που θα συγκροτήσουν την κριτική επιτροπή ειδημόνων της τέχνης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού ζωγραφικής αγιογραφίας και μικτών τεχνών GOLDEN PALLETTE που θα διεξαχθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού Θέατρο Αυλαία 2ας Μεραρχίας και Κουντουριώτου 182 στον Πειραιά στις 25 Νοεμβρίου 2023.

Οι απονομές των Βραβείων θα γίνουν στον ίδιο χώρο στις 26 Νοεμβρίου 2023. Συνολικά θα αποδοθούν 22 Βραβεύσεις με κύρος σπάνιας, τεράστιας τιμής και υψηλής διάκρισης.

Η διάταξη του σημαντικού και ξεχωριστού για την τέχνη και την δημιουργία στην χώρα μας διαγωνισμού έχει ως εξής: Οι συμμετοχές των διαγωνιζομένων μπορεί να είναι με 1 ή 2 έργα ελεύθερης θεματολογίας. Βραβεύσεις θα λάβουν 10 έργα ζωγραφικής και αγιογραφίας από την επιτροπή 3 έργα ζωγραφικής και αγιογραφίας από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών ΔΙΩΝΗ, 6 έργα μικτών τεχνών από κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, 3 έργα μικτών τεχνών από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών ΔΙΩΝΗ.

Τα έργα που διαγωνίζονται πρέπει να είναι τα πρωτότυπα.

Η παράδοση τους έχει προθεσμία τουλάχιστον 4 μέρες πριν τον διαγωνισμό στην διεύθυνση: Μιχάλης Μιχαλάκης,Πέτρου Ράλλη 272 Νίκαια, ΤΚ 18453 Τηλέφωνο 6939999900.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ

Ο Λεόντιος Πετμεζάς γεννήθηκε στους Φιλίππους της Μακεδονίας. Είναι λογοτέχνης ιστορικός αναλυτής κριτικός τέχνης, λογοτεχνίας, μουσικής, θεάτρου και κινηματογράφου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε στον τομέα Πολιτισμού θεωρία της επικοινωνίας, αισθητική ιστορία, θεωρία πολιτισμού και τέχνης. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Ίδρυμα Μπότση και στην σχολή του Antenna, θέατρο στο Εθνικό Ωδείο και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης της Μαίρης Τράγκα. Παρακολούθησε μαθήματα ιστορία τέχνης και ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας με τους Μαρίνα Λαμπράκη -Πλάκα, Χρόνη Μπότσογλου, Παύλο Σάμιο, Γιάννη Μόραλη και άλλους στην Ευρώπη και στην Αμερική. Έχει παρουσιάσει την εικαστική εργασία του σε ατομικές και σε ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο. Πίνακές του ανήκουν σε γνωστές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Γράφει λογοτεχνικά, ποιητικά βιβλία και θεατρικά έργα. Επιμελείται και προλογίζει εκθέσεις και εκδόσεις. Συμβάλει στη διοργάνωση φεστιβάλ, συμποσίων συνεδρίων, πολιτιστικών γεγονότων events, happenings, performances και δράσεων για σε συνεργασία με Δήμους, Περιφέρειες Ιδρύματα Πρεσβείες, Μουσεία, Υπουργεία, κέντρα Πολιτισμού. Συχνά είναι ομιλητής και εισηγητής σε πολιτιστικές συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Συμμετέχει σε επιτροπές λογοτεχνικών και εικαστικών διαγωνισμών. Έχει πολύχρονες συνεργασίες με σημαντικούς φορείς πολιτισμού εκδοτικές εταιρίες τηλεοπτικές παραγωγές και θεατρικές επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων με το ART STUDIO EST, τον εικαστικό Θεσμό ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ, την Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA ΡΟΔΟΠΗ τις επιχειρήσεις πωλήσεων έργων τέχνης Γ. Μπόν. Συνεργάζεται ως επιμελητής εκθέσεων με χώρους τέχνης. Δοκίμια, ποιήματα, κριτικές, μελέτες, προσεγγίσεις, αναλύσεις και διατριβές του δημοσιεύονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Κείμενά του έχουν μεταφράσει σε ξένες γλώσσες. Εργάζεται ως κριτικός σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Είναι μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού, Ηλεκτρονικού Τύπου) και της EFJ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων) στις οποίες έχει ενεργή συνδικαλιστική δράση. Έχει βραβευθεί μεταξύ άλλων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών την Περιφέρεια Αττικής, την Ακαδημία Τέχνης και Πολιτισμού, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων, την Unesco Πειραιώς και Νήσων Λέσχες Lions, την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, την Ένωση Αποστράτων Στρατού την Ενωτική Πορεία Συγγραφέων την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επιστημόνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών τον πολιτιστικό σύλλογο Λίνος, τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, την Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης τη Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών την Ένωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Διώνη και από Διεθνείς φορείς όπως το Οσπιταλιερικό Τάγμα του Αγ. Λαζάρου. Έχει βιογραφηθεί σε λεξικά και εγκυκλοπαίδειες. Έχει αποκομίσει εγκωμιαστικές κριτικές από κορυφαίους κριτικούς και ανθρώπους του πνεύματος. Είναι πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος “Ο Απελλής” και επίτιμο μέλος αρκετών επιστημονικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών οργανισμών, συλλόγων, ενώσεων και πολιτιστικών σωματείων. Ασχολείται έντονα με τον εθελοντισμό, τον ακτιβισμό και την προσφορά στον άνθρωπο.

Βιβλία:

«Δεσπόζουσα σκεπτομορφή» (1987), ποίηση ελεύθερου στίχου.

«Ωδές ανθρώπων» (1991), αφαιρετική ποίηση .

«Κολάζ» (1993), ποίηση με παρέμβαση λόγου.

«Διάσταση ζωής» (1996) αντισυμβατική, αντιρησσιακή ποίηση.

«Η αισθητική ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου» (2001). Δοκίμιο με πρόλογο από την Ιωάννα Καρατζαφέρη.

«Στιγμές του χρώματος» (2002). Θεωρητική προσέγγιση στο φωβισμό.

«Μεταίχμιο εικαστικής λύσης» (2003) Θεωρητική προσέγγιση στον ιμπρεσιονισμό.

«Συνειδησιακές ρήσεις» (2008) Ποίηση με πρόλογο από την Άννα Φόνσου.

«Γιάννης Κουτσοχέρας-Ο ηθοπλάστης διανοούμενος της πολιτικής συνείδησης» (2010) Δοκίμιο με πρόλογο από την Σοφία Πετμεζά.

«Αρχείο Συνείδησης» (2011). Ποίηση με πρόλογο από την Άννα Φόνσου.

«Κώστας Ευαγγελάτος Art- Est» (2014), Θεωρητικό κείμενο.

‘’Performance του Κώστα Ευαγγελάτου, Art- Est (1978-2021)’’ (2021) Θεωρητικό και ιστορικό κείμενο.

Συστοιχίες της αυριανής εξορίας (2022) ποίηση.

Θεατρικά έργα:

Η άλλη πλευρά είναι πάντα το τίποτα (1984), (σάτιρα)

Ήταν ψεύτικη αγάπη (1985), (σάτιρα)

Το πάνω δωμάτιο (1988), (κοινωνικό)

Πού είναι το χαρτί; (1989), (σάτιρα)

Οσμή από γλυκό (1993), (κοινωνικό)

Υπόθεση παγκαρίου (1994), (σάτιρα)

Παράξενη γυναίκα (1996), (σάτιρα)

Πορεία πάθους (1998), (χρονικό της αντίστασης)

Σκέψη συνείδησης (1999), (θρίλερ)

Μέσα στο χρυσό κουτί (2000), (υπαρξιακό δράμα)

Περιμένοντας και το δεύτερο (2001), (κοινωνικό δράμα)

Όχι αμοιβαία έλξη (2003), (μελόδραμα)

Η πρώτη λαμπερή μέρα (2004), (υπαρξιακό δράμα)

Άνοιξε αυτή τη πόρτα (2006), (θέατρο παραλόγου)

Αν έρθει πάλι εκείνος (2007), (θρησκειακή παραπομπή)

Μπαλάντα στο μύθο του Περλιπλίν (2010), (μυθοπλασία)

Περιμένοντας τον… Πίντερ (2011), (ανατρεπτικό θέατρο).

Σε έχω περιμένει… μια ζωή (2014), (ηθογραφική σάτιρα) .

Αν ερχόσουν δεν θα λέγαμε για σένα (2018),(σάτιρα)

Μεταξύ άλλων έγραψε προλόγους στις εκδόσεις:

Της Μικράς Ασίας, της Τρίγλιας και της προσφυγιάς της Σοφίας Γιαρένη(1999),

Στον εξπρεσιονισμό της Αγάπης του Δημήτρη Κατσιμάνη (2000)

Η παλλακίδα του Διός της Αννίτας-Κασσιανής Κουτσουβέλη(2001) Νοσταλγία της Χαράς Δάφνα (2011).

Ανθολογία ποίησης και πεζού λόγου, αφιέρωμα στα 100 χρόνια από το έτος που γεννήθηκε ο Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος (2012).

Ανθολογία ποίησης, αφιέρωμα στα 150 χρόνια από το έτος που γεννήθηκε ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης (2013).

Ο κύρης της Ρω του Γιάννη Αλεξάκη (2013)

Το μαύρο ρόδι του Παύλου Αγγέλου (2013)

Έρποντας του Γρηγόρη Χρηστίδη (2014)

Αγιογραφικό ημερολόγιο της Μαριλένας Φωκά (2016) Επιμέλεια ημερολογίου και κριτικός πρόλογος.

Το ρόδι του φεγγαριού του Παύλου Αγγέλου (2016)

Αγιογραφικό ημερολόγιο της Μαριλένας Φωκά (2017) Επιμέλεια ημερολογίου και κριτικός πρόλογος.

Σκιές στη Μύρινα-Η απειλή της αγάπης του Οδυσσέα Λημνιού (2017).

Το χρέος μου στη Γαλλία του Γιάννη Κουτσοχέρα (2018)

Ο Θεός έχει χιούμορ του Γιώργου Τσαγγαρίδη (2018)

Σοβαρά τώρα του Κώστα Χατζηγεωργίου (2018)

Η Εγνατία οδός μου της Χρυσούλας Βακιρτζή (2019)

Δοκίμια περί τέχνης και πολιτισμού της Μαριλένας Φωκά (2020) εκδόσεις Όστρια,

Δημοσθένους σκέψεις. Της αλλαγής το πρόσωπο Vol || του Δημοσθένη Δόγκα (2020)

Άνοιξε το παραθύρι της καρδιάς σου να με ακούσει η ψυχή σου του Νεκτάριου Νότα (2021)

Βαθαίνοντας στα διακοσάχρονα της Ελληνικής επανάστασης του Άγγελου Κούρου (2021)

Το ρόδι του Φεγγαριού (ανανεωμένη έκδοση) του Παύλου Αγγέλου (2023)

Συμμετοχή σε εκδόσεις

ANTHOLOGY OF GREECE (2023)

Ο χρόνος που περνά και χάνεται εκδόσεις Παρέμβαση (2023)

Europe Anthology (2023)

Συμμετοχή σε εκδόσεις με Διατριβή – εργασία

Περιήγηση στο εμβληματικό πνεύμα και το αινιγματικό πρόσημα της δημιουργίας των μεταμορφώσεων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Εl Greco). Δημοσιεύτηκε στον ετήσιο τόμο Φιλολογική Πρωτοχρονιά (2020).

Σύμφωνα με αναφορές από εκδόσεις και από το διαδίκτυο:

“Έχει συμβάλει εποικοδομητικά, μαχητικά, γόνιμα και θετικά στην δομική εκπόνηση και στην αλματώδη εξέλιξη του πρωτοποριακού project στην εμπνευσμένη προώθηση του εκλεκτικού concept, στην καίρια εξέλιξη της πολιτιστικής διπλωματίας, στην εργονομική διεξαγωγή της πρόσβασης στα πολιτιστικά δρώμενα… Ευθυγραμμίζεται με την ανάπτυξη της πολιτισμικής διαχείρισης της πολιτισμικής δημοκρατίας και της νέας ριζοσπαστικής πολιτικής για την τέχνη… Είναι συμμέτοχος με εγχειρήματα στην αλλαγή του πνευματικού τοπίου της χώρας… Θεωρείται σημαντικός ιστορικός τέχνης της Ελλάδας, με περγαμηνές και καταβολές, με εμβέλεια σε ευρύ διεθνές επίπεδο και υψηλής ειδίκευσης, ειδικός και ειδήμων σε θέματα πολιτικής της τέχνης που συνδυάζει τις στέρεες γνώσεις για την παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή και τις νέες τάσεις… Με ασίγαστο πάθος, όραμα και ενεργητικότητα τον απασχολούν η κοινωνική δικαιοσύνη η διαρκής αναζήτηση, ο βαθύς στοχασμός της συνείδησης και οι πολιτικές, καινοτόμες παρεμβάσεις”… Ασχολείται εμπεριστατωμένα με την ιστορική-θεωρητική έρευνα, εντρύφηση, εκτίμηση και καταγραφή της διαχρονικής τέχνης…..

Φέτος συμμετείχε μεταξύ άλλων στις κριτικές επιτροπές του Writers Capital International Foundation, του Διαγωνισμού ποίησης και λογοτεχνίας και του 1ου Διεθνή Διαγωνισμού ποίησης και διηγήματος.