Νέα έκθεση στο Μουσείο Αντίστασης Ηλιούπολης

Από τις 19 ως τις 27 Μαρτίου 2022 θα διαρκέσει η νέα ομαδική έκθεση “Από την Επανάσταση του 1821 στην Εθνική Αντίσταση” στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης.

Τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, στις 7 μ.μ. στο κτίριο του Μουσείου Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή Βενιζέλου στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης.

Την έκθεση θα προλογίσει ο ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που έχει επισημάνει μεταξύ άλλων : ”Πρόκειται για μια σημαντική δράση του Μουσείου που σηματοδοτεί την συστηματική έρευνα και την διαρκή ενασχόληση του με την Ελληνική ιστορία και παράλληλα την πρωτοβουλία του να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες του ηρωισμού και της αυτοθυσίας των Ελλήνων στις επόμενες γενιές. Η καθαρότητα των συλλήψεων στηρίζεται πρώτιστα στην αυθεντικότητα της ειλικρινούς κατάθεσης και στην προσωπική έμπνευση κάθε δημιουργού που έχει εντρυφήσει στην συγκεκριμένη θεματολογία. Οι καταθέσεις επισυνάπτουν και ενδυναμώνουν τις ενδείξεις της αλήθειας καθώς καθρεπτίζουν τους αγωγούς της μνήμης και διεγείρουν δραματουργικά τις πανανθρώπινες δράσεις. Τα ποικίλα εκθέματα ως χειρονομίες της ψυχής και της αντίληψης αφομοιώνουν και εξισορροπούν τις ζωτικές καταστάσεις με τα ζωογόνα γεγονότα που αναβιώνουν. Αποτελούν επιλεγμένα αφηγήματα με γενικευμένη επέκταση και ατμοσφαιρική θέαση που αποδίδονται και απεικονίζονται σε εμβληματικές χαράξεις με ευφρόσυνα στίγματα του πνεύματος και μηνύματα διαδραστικής συνδιαλλαγής. Οι καλλιτέχνες εισάγουν το φιλότεχνο κοινό σε ευπρόσδεκτα μονοπάτια ανάγνωσης και ενημέρωσης σε προσεγμένες διαγώνιες τομές γνώσης σε λεωφόρους προέκτασης της εσωτερικότητας και σε ιδεολογικές εκφάνσεις προσφοράς και αγωνιστικότητας που στηρίζουν την προοπτική της διαχρονικότητας του Ελληνικού στοιχείου. Είναι σημαντικό πως την έκθεση που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα θα επισκεφθούν μαθητές σχολείων της περιοχής και άλλων περιοχών και θα ξεναγηθούν σε αυτήν.”

Η έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης και το Σωματείο ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ συμμετέχουν οι εικαστικοί δημιουργοί : Νώντας Ρεντής Μαριλένα Φωκά, Λεόντιος Πετμεζάς Γιώργος Λένης, Νάντια Μπαράκου Στέλιος Μαρούλης, Δώρα Σκουτέρη, Άρης Αποστολίκας, Κατερίνα Περίφανου Ευφροσύνη Τζούβελη, Στέλλα Χαβιαροπούλου Γιάννης Τζούβελης, Λίτσα Μάγκου -Καραχάλιου, Σταύρος Τζώρτζος, Φωτεινή Παππά, Μαρία Μανουσιάδου, Κωνσταντίνα Μαρτζέλη Κατερίνα Υφαντή Γιώργος Μπαλακούμης, Σοφία Φουντουλάκη Χλόη Αμαράντου Νίκος Διάκος, Έλενα Κρυστάλη Γεράσιμος Αβλάμης, Άννα Αθητάκη, Ιωάννης Παράσχος Όλγα Χάνουζα, Στέργιος Βιολάκης Ειρήνη Πουλιάση, Θεόδωρος Βουτιεράκος, Σταυρούλα Γερογιαννοπούλου, Ελευθερία Γεωργιάδου, Μαρία Γιδά, Παναγούλα Γιδάκου, Κωνσταντίνος Δημούλης, Θέσκελος, Παναγιώτης Μπλούκος, Εύη Νικολετοπούλου, Ελένη Παπαναστασίου, Ανεζίνα Σπυράτου Kωνσταντίνα Φαγαδάκη Αθηνά Φασιανού, Θεόδωρος Χαριζάκης και άλλοι.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης και πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Γεώργιος Χατζηδάκης καλεί τους δημότες του αλλά και όλο τον κόσμο να θαυμάσουν από κοντά το ενδιαφέρον Δρώμενο τέχνης, ιστορίας, συνείδησης και πολιτισμού.

Την έκθεση που έχει απόλυτα εκπαιδευτικό χαρακτήρα θα επισκεφθούν στην συνέχεια μαθητές σχολείων της περιοχής και άλλων περιοχών και θα ξεναγηθούν σε αυτήν.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές: 8 π.μ – 3 μ.μ. και 5μ.μ – 9μ.μ. Σάββατο-Κυριακή: 5.30 μ.μ – 10 μ.μ

Πληροφορίες: 210-9901400 & 6949 604247. Για οργανωμένες επισκέψεις, σχολείων, συλλόγων, κ.α, πρέπει να προηγείται συνεννόηση στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τον covid-19.