Μελίνα Γιαλαμά: Ο καθένας μας πρέπει να ξεχωρίζει για τον πολιτισμό του, στον οποίο η λέξη «βία» δεν εμπεριέχεται

Η Μελίνα Γιαλαμά, Εικαστικός, τοποθετείται στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

“Αυτό που στερήθηκα περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι ο χορός! Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τους παραδοσιακούς χορούς και είμαι μέλος της Πρότυπης Καλλιτεχνικής Ομάδας Χορού «Έκνευσις» του Κωνσταντίνου Νικολαΐδη”

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πώς διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Ο εγκλεισμός στο σπίτι για εμένα, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσω! Δυστυχώς, η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις προ καραντίνας, δεν μου επέτρεπαν να αφοσιωθώ στη ζωγραφική μου, όσες ώρες θα ήθελα… γι’ αυτό και διαμαρτυρόμουν συνεχώς. Ο εγκλεισμός σίγουρα δεν είναι για κανέναν μας ευχάριστος, αλλά για εμένα και πιστεύω για κάθε καλλιτέχνη, λειτούργησε λυτρωτικά. Νιώθω ευγνώμον και αισιόδοξη! Το να γκρινιάζουμε μονίμως για τον εγκλεισμό στα σπίτια μας, δεν βοηθάει και μας προσδίδει μια αρνητική ενέργεια.
Το σημαντικό είναι να βιώνουμε κάθε κατάσταση με θετικό και δημιουργικό τρόπο.

Ακούμε συνεχώς για βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Ζούμε σε καιρούς περίεργους… ! Βέβαια, όσο ζει ο άνθρωπος, η βία πάντα θα υπάρχει ως μια διαστροφή του χαρακτήρα του. Αυτό που με θλίβει και με ανησυχεί είναι, πως κάθε μορφή βίας έχει παρεκτραπεί. Προφανώς λόγω των καταστάσεων που περνάμε, την συναισθηματική, οικονομική πίεση, κάποιοι σίγουρα την μετατρέπουν σε βία.
Είμαι κάθετα αρνητική σε κάθε μορφή βίας. Ο καθένας μας πρέπει να ξεχωρίζει για τον πολιτισμό του, στον οποίο η λέξη «βία» δεν εμπεριέχεται.
Όσο για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, οι οποίες πρόσφατα ήρθαν στο φως, δεν με εντυπωσιάζουν. Πάντα υπήρχαν, σε όλους τους τομείς. Δεν είναι τυχαίο, πως το πρότυπο ανθρώπου της σημερινής κοινωνίας βάση των social media, τηλεόρασης κ.ά, είναι να προκαλεί αρνητικά.

“Θλίβομαι, γιατί υπάρχουν αρρωστημένα και διαστρεμμένα μυαλά”

Το καλό είναι, πως με αυτές τις καταγγελίες, έγινε ίσως μια αρχή, για να μειωθεί ενδεχομένως η κατάσταση αυτή.
Στην ηλικία που είμαι, δεν μου έχει τύχει κάτι τρομερό, έχω μάθει να αντικρούω κάθε μορφή βίας. Είτε είναι παρενόχληση, είτε κάτι άλλο. Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ, όταν ήμουν μικρή, κοντά στα 8 χρονών, όταν κάποιος άγνωστος, προσπαθούσε να με βάλει στην είσοδο μιας πολυκατοικίας, λέγοντας πως είναι γνωστός της οικογένειας μου και θέλει να μου δώσει κάτι για να το πάω στο σπίτι μου. Έφυγα τρέχοντας… Προσοχή λοιπόν στα μικρά παιδιά και ιδιαίτερα στους εφήβους, γιατί λόγω απειρίας, βρίσκονται μονίμως σε κίνδυνο.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Το εμβόλιο πιστεύω πως είναι η μοναδική μας ελπίδα για να βγούμε επιτέλους από αυτή την κατάσταση. Θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα. Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής και σίγουρα εφόσον οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει το όπλο με το οποίο θα καταπολεμήσουμε τον ιό, θα πρέπει να τους ακούσουμε και να τους εμπιστευτούμε.

“Ναι, θα το κάνω το εμβόλιο, διότι θεωρώ πως αυτή είναι η υπεύθυνη θέση ενός πολίτη απέναντι στην κοινωνία και στον εαυτό του”

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εάν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Σίγουρα, όλοι μας έχουμε στερηθεί καταστάσεις, φιλίες, εξόδους, εκδρομές, κοινωνικές εκδηλώσεις κ.ά. Αυτό που στερήθηκα περισσότερο από κάθε τι άλλο, είναι ο χορός! Ο χορός είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Ζω μέσα από αυτόν, παίρνω ενέργεια και δύναμη. Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τους παραδοσιακούς χορούς και είμαι μέλος της Πρότυπης Καλλιτεχνικής Ομάδας Χορού «Έκνευσις» του Κωνσταντίνου Νικολαΐδη. Πέραν της υπομονής, δεν μου μένει να κάνω κάτι άλλο, από το να περιμένω καρτερικά να ξαναρχίσω τον χορό.