Ελένη Κότταρη: “Έχω πάθος, διάθεση και δύναμη, να μεταδώσω και να προσφέρω σε όλα τα νέα παιδιά έστω και μία μικρή γεύση από το χώρο του modeling”

“Όπως κάθε επάγγελμα έτσι και το επάγγελμα ενός μοντέλου έχει τεχνικές, ιστορία της μόδας, ορολογίες, κανόνες συμπεριφοράς, επαγγελματισμό και ήθος”

Η Ελένη Κότταρη, Office Manager στο HAPPYPEOPLE MODELS (που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη), καλλιτέχνης και ηθοποιός, μας “ξεναγεί” στο λαμπερό χώρο του modeling και “αποκαλύπτει” τα μυστικά του στο polismagazino.gr

Πολιτισμός Τουρισμός και Modeling. Μπορούν να συνυπάρξουν στη χώρα μας; Μπορούν και συνυπάρχουν θα έλεγα. Μην ξεχνάμε την πορεία της ελληνικής μόδας εμπνευσμένη απο τον Ελληνικό πολιτισμό. Την περίπτωση του περιοδοκού ΓΥΝΑΙΚΑ που εμφανίστηκε αμέσως μετά το δεύτερο παγκόσμιο και τον εμφύλιο πόλεμο, σε μια κρίσιμη στιγμή μετάβασης της Ελληνικής κοινωνίας. Στην Ελλάδα όπως και σε άλλους πολιτισμούς εξαρχής η Ένδυση λειτούργησε ως κώδικας επικοινωνίας και έκφρασης αρκετών θεμάτων. Πολλές φορές λειτουργούσε ως ένα διακοσμητικό ρούχο κι άλλες φορές δήλωνε την ταυτότητα κάποιου. Βρίσκω εξαιρετικό λοιπόν το πάντρεμα του πολιτισμού του τουρισμού με το μόντελινγκ. Ο κάθε πολιτισμός επηρεάζει τον τρόπο που ντύνονται οι άνθρωποι και έχει να πει πολλά. Ο κάθε τύπος ενδύματος είναι σημαντικός στην ερμηνεία της εικόνας ενός άνδρα ή μίας γυναίκας ή ενός ατόμου που θέλει να δηλώσει την παρουσία του και την ταυτότητά του. Ακόμη και να μεταδώσει ή να προβάλλει αξίες, παραδόσεις, τάσεις, και κοινωνικά μηνύματα.

Οι αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε fashion show; Ως πρακτορείο έχετε καταθέσει προτάσεις στα αντίστοιχα Υπουργεία; Το έχουμε δει να συμβαίνει σε αρκετές χώρες. Να γίνονται επίσημες επιδείξεις σε μουσεία και μνημεία όπως και σε αρχαιολογικούς χώρους. 2015 Στο Λούβρο απο τον οίκο Dior. Φοντάνα Ντι Τρεβι απο τα 90 χρονια της Fendi. Κι αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω θα θυμηθούμε το 1951 παλι τον οικο Dior να φωτογραφίζει την νέα του συλλογή στην Ακρόπολη. Επιδεικνύοντας μοναδικά τα στοιχεία της Ελληνικότητας. Σχετικά με τη χρήση λοιπόν σημαντικών αρχαιολογικών τόπων μνημείων και μουσείων δεν είμαι αρνητική, εφόσον δεν προσβάλλεται ή υποβαθμίζεται η ταυτότητα του πολιτισμού και της ιστορίας.

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα σας; Όταν άρχισα να τα βρίσκω με τον εαυτό μου. Να αναγνωρίζω τις πτυχές μου, τα λάθη μου και να προχωράω μπροστά. Άνοιξαν πολλές πόρτες της ζωης μου και ήταν ό,τι πιο όμορφο. Φυσικά σε αυτό συνέλαβαν 2 σημαντικοί άνθρωποι της ζωης μου. Ο αγαπημένος μου πατέρας και ο Καθηγητής μου Κίμων Φιορέτος. Η δύναμη της προσφοράς είναι πλούτος ! Το διδάχθηκα απο τους καλύτερους και νοιωθω ευγνώμων γι’ αυτο.

Μοντέλο γεννιέται κανείς ή γίνεται; Υπάρχει συνταγή για την επιτυχία ενός μοντέλου; Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες. Ο καθένας μπορεί να είναι ή να γίνει αυτό που θέλει. Φυσικά όλοι μας γεννιόμαστε με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και σιγά-σιγά χτίζουμε χαρακτήρες. Όπως κάθε επάγγελμα έτσι και το επάγγελμα ενός μοντέλου έχει τεχνικές, ιστορία της μόδας έχει ορολογίες, κανόνες συμπεριφοράς, επαγγελματισμό και ήθος. Στη βιομηχανία λοιπόν της μόδας υπάρχουν αρκετές κατηγορίες μέσα στις οποίες θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να αλλάζουν πολλά. Δεν αρκεί να έχεις μια όμορφη παρουσία στο χώρο ή το απαραίτητο ύψος και διαστάσεις. Χρειάζεται να είσαι διαβασμένος, ενημερωμένος, να έχεις θέληση.

Καρριέρα, φώτα, λάμψη, χρήματα. Μύθος ή πραγματικότητα η ζωή ενός μοντέλου; Σκληρή δουλειά, δύσκολος χώρος, μεγάλος ανταγωνισμός, μοναχικότητα, αφοσίωση. Ξέρω πως αρκετά παιδιά στην εποχή μας αναζητούν το χρήμα, την άμεση προβολή, τα φώτα, την λάμψη. Δε το βρίσκω κακό, η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία και όλα πλέον μοιάζουν τόσο εύκολα στα μάτια όλων μας. Βρισκω λάθος όμως να επιζητούν με μανία μια τόσο άμεση αναγνωρισιμότητα και το εύκολο χρήμα χωρίς να κοπιάσουν και να παιδευτούν.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα τηλεοπτικά talent show modelling; Σαν τηλεθεάτρια θα τα χαζεψω κάποιες φορές. Σαν επαγγελματίας είμαι αρνητική όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται κάποιες κριτικές.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας σχεδιαστές μόδας, με ποιο μοντέλο θα θέλατε να συνεργαστείτε και γιατί; Billly Bo, Coco Chanel Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier. Δε χρειάζονται συστάσεις για όλους αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους. Ο καθένας τους ξεχωριστά, μου είναι αγαπητός για το έργο τους και την επιρροή τους. Είμαι κι εγώ υπέρμαχος της Tara Lynn. Μέσα από την δουλειά της απενοχοποιούνται πολλά κορίτσια όσον αφορά το θέμα των παραπανίσιων κιλών. Θα συνεργαζόμουνα μαζί της στα πλαίσια εκπαίδευσης δικής μου κυρίως, να δω από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και πως υποστηρίζει και στηρίζει την δουλειά της. Milla Jovovich στα πρώτα της βήματα.

Τι δεν θα ζητούσατε σε μία φωτογράφιση; Αυτό που ζητάω πάντα από όλους σε μία φωτογράφιση είναι να είναι αφοσιωμένοι και επαγγελματίες χωρίς έπαρση. Και το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι είναι άνθρωποι.

Μιλήστε μας για το πρακτορείο με το οποίο συνεργάζεστε. Η Ιστορία του και μόνο μιλάει από μόνη της. Από το 1990 με ιδρυτή την αγαπημένη κα. Στέλλα Μπουσίου. Και πλέον στα ηνία η κα. Βενετία Κυρίου. Δεν είναι μία απλή συνεργασία, πρόκειται για μία στενή σχέση με εκλεκτούς ανθρώπους-συνεργάτες. Ο καθένας μας φέρει μεγάλη προσφορά και αγάπη και αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας μας. Όλοι είμαστε μικροί αρχηγοί.

Ποιος είναι ο ρόλος του booker και ποια η σχέση του με τα μοντέλα; Χρειάζεται πολλή αγάπη και αφοσίωση εξίσου. Προσωπικά μου αρέσει να δημιουργώ ένα family edition με το κάθε μοντέλο το οποίο αναλαμβάνω, με βοηθάει κι εμένα να λειτουργώ καλύτερα στη δουλειά μου. Χρειάζεται να είσαι από κοντά. Είναι σαν ένα μικρό παιδί το οποίο τώρα μαθαίνει να περπατάει. Θα πρέπει να είσαι εκεί να το στηρίζεις, να του δίνεις δύναμη, να του προσφέρεις και να το σπρώχνεις προς την παίδευση. Τα νέα παιδιά χρειάζεται να μαθαίνουν να έχουν όρια, να προστατεύουν και να αγαπάνε τον εαυτό τους. Μόνο έτσι θα ελευθερωθούνε πρώτα σαν άτομα και μετά σαν επαγγελματίες. Δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται και από τις δύο πλευρές σκληρή δουλειά και αγάπη. Να έχεις ψώνιο με αυτό που κάνεις. Και ψώνιο δε σημαίνει αφηρημάδα. Ψώνιο με τη δουλειά σου. Είμαι άρρωστη με τη δουλειά μου, αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και έχω τρελα γι’ αυτό. Έχω πάθος, διάθεση και δύναμη να μεταδώσω και να προσφέρω σε όλα τα νέα παιδιά έστω και μία μικρή γεύση από αυτό το χώρο. Προπάντων να υπαρχει αλληλοσεβασμος για την σωστη επίτευξη των στόχων της συνεργασιας μας. Χωρις έπαρση. Χωρίς τεμπελιά.

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη του θεάτρου; Ξεκίνησα απο την Θεσσαλονίκη το 2002. Ήταν ένας τρόπος διασκέδασης για εμένα, έκφρασης, επικοινωνίας. Το θέατρο ήταν ο πρώτος μου έρωτας με συνεπήρε από τα χρόνια της σχολής οταν πρωτομπήκα στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Μαγεύτηκα. Μπορώ να πώ πως διάβαζα με μανία λογοτεχνία, ιστορια, ποίηση και θέατρο, πολύ περισσότερο από τα σχολικά μου χρόνια.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Δεν είναι ένας. Είναι πολλοί και θα αναφέρω μερικούς απο αυτούς. Peter Sellers, Robert De Niro Philip Seymour Hoffman,  Jim Carey, Meryl Streep, Cate Blanchett Jennifer Aniston, Τζενη Καρέζη, Ρενα Βλαχοπούλου, Μαιρη Αρώνη, Γιάννης Βογιατζης Λυδια Φωτοπουλου, Χρυσα Ρωπα…

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως επαγγελματία και ως γυναίκα; Θα μου επιτρέψετε παραπανω απο 1.  Αξιοπρέπεια, Θάρρος, Αγάπη

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια απο τη θέση που κατέχετε; Όταν κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει. Ζω το σήμερα και τη κάθε στιγμή. Τα σχέδιά μου είναι όταν θα κλείσει αυτός ο κύκλος για εμένα, να έχω αφήσει το στίγμα μου και να εχω συμβάλλει εστω και με ενα μικρό αλλα σημαντικό λιθαράκι στην προσπάθεια και την δουλεια του καθενός. Μου αρέσει και με ευχαριστεί να βλεπω ανθρώπους γύρω μου να ανεβαίνουν και να εξελίσσονται, να μεγαλώνουν να πετυχαίνουν. Μεγαλώνω κι εγώ μαζί τους και αυτό ειναι η δύναμή μου. Ποσό μαλλον αν εχω προσφερει κι εγω σ’ αυτο.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα νέα παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το modeling; Να έχουν πίστη στον εαυτό τους. Αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία και αυτοσεβασμό. Θεληση, υπομονη και αυτοσυγκράτηση.  Να μη φοβούνται να μπούν σε πρακτορείο. Το πρακτορείο είναι δίπλα σου για να σε βοηθήσει, να μεγαλώσει τα φτερά σου ώστε να μπορέσεις κάποια στιγμή να τα ανοίξεις και να φύγεις, να πετάξεις όσο πιο μακριά μπορείς στο όνειρό σου. Και δουλειά, όχι τεμπελιά.

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; In the Death Car – Goran Bregovic. Περίοδος του ‘96. Το πρωτο που μου εβαλε ο πατέρας μου να το ακούσω. Απο τότε όποτε τυχαίνει να το ακούσω, αναπολώ αυτή την όμορφη δεκαετία.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Δεν τα παρακολουθώ. Είναι σίγουρα ένας πιο προσιτός και άμεσος τρόπος να παρουσιαστείς σε αυτόν το χώρο. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα σου εξασφαλίσει και μία θέση σε αυτήν την δουλειά. Δεν κατακρίνω κανένα ριάλιτι και κανένα τάλεντ σόου οπως και κανέναν από αυτούς που θέλουν να συμμετέχουν. Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Είναι επιλογή του. Δείχνω φυσικά προτίμηση στην ποιότητα είτε αυτό έχει να κάνει με τη μουσική είτε έχει να κάνει με το χώρο της μόδας ή της τέχνης, έναντι του lifestyle που συνοδεύει όλα αυτά τα παιχνίδια.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Δεν εντυπωσιάζομαι. Απογοητεύομαι και θυμώνω. Οι τίτλοι και οι ταμπέλες (πρωταγωνιστής κλπ) δεν εχουν να μου πούνε κάτι. Όσοι και όσες λειτουργούν κατά αυτό τον τρόπο και χρησιμοποιούν τις ηγετικές τους θέσεις εις βαρος αδύναμων ή και δυνατών αργά η γρήγορα θα πέσουν από το βάθρο. Αδυνατώ να κατανοήσω όμως και την επιμονή των ανθρώπων που βρίσκουν φυσιολογική την κάθε μορφή βίας αλλά και αθώα. Λέμε εύκολα : «Έλα μωρέ και τι έγινε» ή «παντού συμβαίνουν αυτά» κι όταν χτυπήσει η δική μας πόρτα αλλάζουν τα πράγματα. Έχουμε μπερδέψει τη Βία με τη Δύναμη. Δεν έχω υποστεί καμία μορφή βίας ούτε στο Θέατρο ούτε στον Χώρο του modeling. Μου έχουν γίνει όμως ανήθικες προτάσεις παλαιότερα στα πλαίσια μελλοντικής συνεργασίας. Απομακρύνθηκα δίνοντας χτύπημα κάτω απο τη μέση με το δικό μου τροπο. Οπως δηλωσε κάποτε ο Αβρααμ Νιλκολν : «Αν θελεις να δοκιμασεις τον χαρακτηρα ενος ανθρώπου δώσε του εξουσία». Και την απαντηση μας δινει ο Ισοκράτης: «Απο την εξουσία να φευγεις δοξασμένος και οχι πλούσιος, γιατι ο έπαινος του λαού ειναι καλύτερος απο το χρήμα».

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Στερήθηκα τα ταξίδια. Καθε χρόνο επισκέπτομαι διάφορες χώρες και με λυπεί το γεγονός αυτό να μην μπορώ στη παρούσα φάση. Και φυσικά τους αγαπημένους μου φίλους, τις συγκεντρώσεις μας, τις εκδρομές μας και την επαφή. Το χαμόγελό μου όμως δε παύει να υπάρχει στην καθημερινότητά μου και να ειναι μεταδοτικό! Χρειάζεται σε όλους μας! Δεν θα κρατήσει για πάντα αυτή η ιστορία.

Λίγα λόγια για την Ελένη Κότταρη

Η Ελένη Κότταρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Office Manager στο HAPPYPEOPLE MODELS που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Εξειδικεύεται στο management καθώς και booking μοντέλων, ηθοποιών, character καθώς και promo models. Σπούδασε στο και στο Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν στην Αθήνα και κατέχει το δίπλωμα πιάνου κι ορθοφωνίας. Παρακολούθησε σεμινάρια με τον Ανδρέα Μανωλικάκη, πρόεδρο του Actors Studio της Νεας Υόρκης και με γνωστούς σκηνοθέτες της Ελλάδας. Έχει συνεργαστεί στο Θεατρικό και στον τηλεοπτικό χώρο με το Γιώργο Κιμούλη, Πάνο Κοκκινόπουλο, Χριστόφορο Παπακαλιάτη Λάκη Λαζόπουλο, Κάρμεν Ρουγγέρη κ.α. πολλούς. Ήταν μέλος της Εθνικής Λυρικής σκηνής, συμμετέχοντας σε όλες τις θεατρικές παραγωγές, όπερες και μη. Στο χώρο της υποκριτικής στην Αθήνα σε μεγάλες σκηνές όπως Αθηναϊκά Θέατρα, Θέατρο 104, Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, Θέατρο Παλλάς κ.α. η οποία την μύησε περισσότερο στον χώρο της τέχνης. Σήμερα μένει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. 

https://www.facebook.com/HappyPeopleModels www.happypeoplemodels.com

Caprice des  Dieux  TV SPOT https://youtu.be/4wjPz7T7eEw

ΗΡΩΝ TV SPOT https://youtu.be/yLTFcoIVHNA