Μίνα Φάκκα: “Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα είναι να δημιουργώ έργα, που θα συγκινούν και θα συμβάλλουν στην καλύτερη προοπτική του κόσμου μας”

Στα πλαίσια της συνεργασίας και της Χορηγίας Επικοινωνίας της πολιτιστικής ιστοσελίδας www.polismagazino.gr στην Ομαδική Εικαστική Έκθεση CHILDREN have the right NOT to remain silent, o Μιχάλης Γωνιωτάκης παρουσιάζει συνεντεύξεις εικαστικών που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση. Η έκθεση προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής και παρουσιάζεται από την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του Δημήτρη Λαζάρου (concept – επικοινωνία)  http://www.art-profiles.net/447578319 ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισά σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν, μόλις αρθεί η καραντίνα και ακολουθώντας πάντα τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων.


Κα. Μίνα Φάκκα πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Ξεκίνησα να ασχολούμαι συστηματικά με τη ζωγραφική το 2007, όταν παρακολούθησα μαθήματα κοντά στο θεσσαλονικιό ζωγράφο “των τρένων” Στέλιο Μαυρομάτη. Η αγάπη μου, όμως, για τη ζωγραφική υπάρχει από την παιδική μου ηλικία. Στα εφηβικά μου χρόνια έκανα τα πρώτα μου έργα. Αργότερα, οι σπουδές μου στην Αρχαιολογία και στην Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ ενέτειναν την αγάπη μου γι’ αυτήν!

“Behind the masks”

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Θα έλεγα, ότι ο σουρεαλιστικός ρεαλισμός μ’ εκφράζει περισσότερο.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο άνθρωπος και κυρίως η θέση της γυναίκας και του παιδιού στην κοινωνία μας, οι πρόσφυγες και τα δεινά που επιφέρουν ο πόλεμος και η βία. Ιδιαίτερη θέση στο έργο μου έχουν τα πορτρέτα, όπου απεικονίζονται οι εσωτερικές καταστάσεις και ο ψυχισμός των προσώπων. Επίσης με ενδιαφέρει η απόδοση εικόνων από τη φύση και τα προβλήματα του περιβάλλοντος, καθώς και το αστικό περιβάλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο!

“Untitled”

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Δεν ξέρω, αν μπορεί κάποιος να μιλήσει για επιρροή. Μπορω, όμως, να σας πω ότι λατρεύω τον Dali,τον Γκωγκέν και τον Goya και από τους Έλληνες τον Παπαλουκά, τον Τέτση και τον Καρρά!

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα είναι να δημιουργώ έργα, που θα συγκινούν και θα συμβάλλουν στην καλύτερη προοπτική του κόσμου μας!

“Escape”

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η Τέχνη, σε όλες τις μορφές της, έπαιζε και παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Οι εικαστικές τέχνες καλλιεργούν την αισθητική, συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ανθρώπινης προσωπικότητας και στον πολιτισμό! Ο ρόλος της Τέχνης, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, είναι να συμβάλλει στο σεβασμό του ανθρώπου και των αξιών του. Να μιλήσει για τα δικαιώματα των παιδιών και των μειονοτήτων! Σε μια εποχή, που είναι μεταβατική, το σημαντικό είναι να παραμείνουμε άνθρωποι με ενσυναίσθηση!! Αυτό, άλλωστε, ειπώθηκε και από τον Πρωταγόρα “πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος”, αλλά και από τον André Breton “ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση”. Όσον αφορά το πόσο η Τέχνη είναι αποδεκτή στην Ελλάδα, φοβάμαι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Τα διάφορα οικονομικά προβλήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως, η θέση της Τέχνης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, δεν βοηθούν σε αυτό. Η Τέχνη πρέπει να συνυπάρχει με την Παιδεία, για να παίξει το ρόλο που προανέφερα!

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στην εποχή του covid είναι λίγο δύσκολο να μιλήσει κανείς για μελλοντικά σχέδια. Εν τούτοις, αν όλα πάνε καλά, τον Μάρτιο του 2021 θα πάρω μέρος σε ομαδική έκθεση στη Βουδαπέστη στην γκαλερί Titok. Προς το παρόν θέλουμε να έχει επιτυχία η έκθεση στο Ίδρυμα εικαστικών τεχνών Τσιχριτζη μετά το τέλος του lock down.