Κυκλοφορεί το βιβλίο της Ζωής Συμεωνίδη (Zoe Szymon) “Το Γεράκι της θάλασσας” εκδ. Γλαύκα

Γράφει ο κριτικός λογοτεχνίας και τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ

Το βιβλίο ”Το Γεράκι της θάλασσας” αναφέρεται στις περιπέτειες του κεντρικού ήρωα του Απόστολου, το μαγικό γεράκι, που μέσα από την συνεχή αναζήτηση της αγάπης, θα βιώσει αναπάντεχες περιπέτειες και θα συναντήσει παλιούς και νέους φίλους.

Δεκάδες προβληματισμοί κάνουν την εμφάνισή τους στις σελίδες και στην υπόθεση όπως οι ψεύτικοι άνθρωποι, που έχουν την τάση να κοροϊδεύουν τους συνανθρώπους τους, ακόμα και στις ερωτικές σχέσεις. Μια κοινωνία που χτυπάει συνεχώς στις πληγές κάποιων ταλαιπωρημένων ανθρώπων…

Πως μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει από το καλό στο καλύτερο και δυστυχώς και το ανάποδο, πολλές φορές εκτός από την θετική τόλμη υπάρχει και το πλέον εντελώς ακραίο που χάνεις γη και ουρανό με μερικούς ανθρώπους.

Μπορούν πραγματικά κάποιοι άνθρωποι -ακόμα και ζώα- που έρχονται αναπάντεχα στην ζωή μας που μπορεί να μας αλλάξουν τόσο την ζωή χωρίς να το καταλάβουμε αμέσως.

Επαγγέλματα που προσπαθούν να πάρουν μια ανάσα μέσα από το βιβλίο και να μείνουν στις μνήμες μας, από φωτογραφίες και άλλα πολλά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να περάσει τον αέρα μιας παλαιάς Ελλάδας, αλλιώτικης, που δεν ήταν όπως την ξέρουμε σήμερα…

Να σφραγιστούν μνήμες ανθρώπων που έχουν φύγει από την ζωή και να έχουν μικρές ανάσες μέσα από το βιβλίο, γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να ξεχνιούνται ποτέ… Mέσα από την πολυμορφία της συγγραφικής οντότητας η συγγραφέας Ζωή Συμεωνίδη προτείνει το δικαίωμα στο διαρκές όνειρο. Δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να βιώσει μια διαφορετική καθημερινότητα. Οι μορφικές αλληλουχίες της ανάμεσα στον πραγματικό χώρο και υπολογίσημο χρόνο αποκαλύπτουν εικόνες και πτυχές της υλικής και πνευματικής διάστασης. Απεικονίζουν συλλήψεις που αναδύονται από την κρυστάλλωση της υφής και μεταφέρουν σε ένα κόσμο φανταστικό. Οι εικόνες μετατρέπονται σε σύμβολα για να στηρίξουν τις αισθαντικές ενέργειες. Πρόκειται για εμβληματικές, μοναδικές και πανέμορφες διαστάσεις που διαθέτουν την πρωτοβουλία της εκποίησης. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί εμπεριέχει ιδιάζουσες χαρακτηριστικές και ευρηματικές εκφάνσεις. Μια καινοτομία με δεσπόζουσα δύναμη και με χροιά εμβέλειας. Τοποθετώντας την προσθήκη της περιπλάνησης αναφορικά ενορχηστρώνει ιδιότυπα απεικάσματα με την παρεμβατική και παλμική θέρμη ενός φάσματος της κυρίαρχης ζωτικότητας. Η παραστατικότητα απέναντι στην προσθετική μέθοδο της περιγραφής και στην διαχρονική ενατένιση προσκαλούν αναγνωστικό κοινό σε μια περιδιάβαση. Σε ένα περιβάλλον που μετατρέπει την ατμοσφαιρική φυσική αισθαντικότητα σε ιδεογραφική λήψη και σχηματικά δρα παράλληλα με την ουσιαστική σηματοδότηση της κωδικοποιημένης έρευνας. Με σαφήνεια και ευκρινή ακρίβεια απέναντι στο ύφος του προσανατολισμού και του προβληματισμού. Οι μνημειακές διαστάσεις μεταλλάσσουν την διαδρομή της εκφραστικής δυναμικής που καταλήγει σε αποκλίσεις. Τα φευγαλέα οράματα της βιωματικής θεματολογίας και των περιγραφών με προχωρημένη μετάλλαξη σκιαγραφούν πολυκύμαντα έναν κόσμο που προσδιορίζεται από την ψυχολογική διευθέτηση των απεικονίσεων δίπλα στα μονοπάτια της κάλυψης.

Η συγγραφέας κινείται ευρηματικά σε ποικίλες διαδρομές και με συλλογική διαπραγμάτευση επιτρέπει στις προεκτάσεις της να ενέχουν την εννοιολογική χροιά της μελέτης και βέβαια τις γλαφυρές αποκαλύψεις Η βασική πηγή της έμπνευσης προέρχεται από την πηγαία αναζήτηση. Μεταφερει αποδόσεις με περιγραφές και ιστορίες μέσα από την διάθλαση των κυρίαρχων σχεδιάσεων. Εμβληματικά μετατρέπει την προσωπική αίσθηση της σε σκέψη, επιθυμία και συνειδησιακή απαίτηση με υπαρξιακή παρακαταθήκη και λήψη στόχευσης. Διατηρώντας ισορροπίες απέναντι στην εκπλήρωση της περιήγησης της καταλήγει στην δομική αρμολόγηση και σε αρκετές συμμετρίες με γνωρίσματα αναβάσεων. Οι χαρακτήρες της ταξινομούν στοιχεία εσωτερικότητας με αποκορύφωμα σκιαγραφήσεων. Πρόκειται για την πρώτη εκδοτική διαπραγμάτευση της πολλά υποσχόμενης για την λογοτεχνία Ζωής Συμεωνίδη. Έχει μεγάλο θεματικό ενδιαφέρον και είναι βέβαιο ότι ανοίγει καινούργιους δρόμους στην ελληνική πεζογραφία.

Βιογραφικό της Ζωής Συμεωνίδη

Η Ζωή Συμεωνίδη (Zoe Szymon) γεννήθηκε το 2005 στο Βόλο. Είναι ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος νέος άνθρωπος, αγωνίστρια της ζωής και της τέχνης. Είναι σκηνοθέτης ταινιών κινουμένων σχεδίων (animation artist), ποιήτρια και συγγραφέας. Γράφει σενάρια δημιουργεί ταινίες, γράφει μουσική και βιβλία. Ασχολείται με το θέατρο ως ηθοποιός με το τραγούδι ως ερμηνεύτρια και με την εικαστική δημιουργία. Ατσαλωμένη από τις προσωπικές δυσκολίες και τα βιώματα της κινείται σε πολλές κατευθύνσεις μαχητικά βλέποντας ασταμάτητα την θετική πλευρά της ζωής. Αποσπάσματα από τα τέσσερα μυθιστορήματα της, όπως είναι «Ο Νεογήρας» και το «Το γεράκι της θάλασσας», έχουν αναρτηθεί κατά καιρούς σε διάφορες ιστοσελίδες, ενώ αντίστοιχα μαζί με τις ταινίες της έχουν βραβευτεί σε δεκάδες διαγωνισμούς ανά τον κόσμο. Για τις διάφορες πτυχές της εμπνευσμένης δημιουργίας της έχει αποσπάσει εκατοντάδες σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο.