Κική Τσιρανίδου: «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» Ο σκοπός του Συλλόγου είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα των ατόμων και η προσπάθεια για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Παχυσαρκία: Πόσο μας αφορά; Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί σήμερα τους ανθρώπους παγκοσμίως, είναι η «παχυσαρκία». Αποτελεί απλώς ένα πρόβλημα ή μία νόσος εξελισσόμενης βαρύτητας;

Η κυρία Κική Τσιρανίδου είναι η πρόεδρος ενός Συλλόγου, που έχει σχέση με το θέμα… 

Κυρία Τσιρανίδου, τί κάνουμε σήμερα για την παχυσαρκία στην Ελλάδα;

Το βέβαιο είναι ότι έχει αρχίσει ήδη να μας απασχολεί η παχυσαρκία στη χώρα μας. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία. Κάτι που πρέπει να μας επιστήσει την προσοχή ότι είναι αναγκαίο να εστιάσουμε στην πρόληψη. Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για την παιδική παχυσαρκία. Η σημαντικότερη όμως προσπάθεια γίνεται μέσα από τους ίδιους τους ασθενείς που βιώνουν το πρόβλημα σε όλες τις εκδοχές.

Tί ακριβώς είναι ο Σύλλογός σας και ποιος ο ρόλος του;

Η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ» είναι ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, είναι Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας στην Ελλάδα, ένα  σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και είναι πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και μέλος του Ευρωπαϊκού Φορέα Ασθενών ECPO. Ο σκοπός του Συλλόγου είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα των ατόμων, η προσπάθεια για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας με στόχο την ποιοτικότερη ζωή των ατόμων.

Συμμετέχουμε ως σύλλογος μαζί με άλλες 28 επιστημονικές εταιρίες της Ελλάδας, στη συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας Action4Obesity, με στόχο την αναγνώριση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα ως χρόνιας νόσου. Μέχρι τώρα η αναγνώριση είναι μόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με ποιες ηλικιακές ομάδες ασχολείστε;

Οι ηλικιακοί πυλώνες είναι τρεις, η παιδική παχυσαρκία, η παχυσαρκία ενηλίκων αλλά και η παχυσαρκία στην Τρίτη ηλικία. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείτε σε όλες τις ομάδες  πανελληνίως, ώστε να στηρίζει όλο και περισσότερα άτομα που ζούν με τη νόσο. Έτσι, στηρίζουμε μέχρι στιγμής, εκτός από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, άτομα από τη  Φλώρινα, τη Χίο, την Κόρινθο, τη Λάρισα, την Κατερίνη και τον Βόλο.

Ποιοί αποτελούν το Σύλλογο;

Ο Σύλλογος εκτός από το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο, έχει το Επιστημονικό Συμβούλιο, τις κατά τόπους Επιτροπές και την Εθελοντική Ομάδα η οποία κάθε μέρα αυξάνεται. Το επιστημονικό συμβούλιο φροντίζει για την ενημέρωση του πληθυσμού, μέσα από επιστημονικές και ενημερωτικές ημερίδες, για τις συν-νοσηρότητες της παχυσαρκίας, τις εξελίξεις στις θεραπευτικές μεθόδους, την αναγκαιότητα της αλλαγής του τρόπου ζωής και πολλά άλλα… Με την εθελοντική ομάδα διοργανώνουμε και συμμετέχουμε σε δράσεις οι οποίες αφορούν κυρίως στα παιδιά και τους γονείς. Παρέχουμε κοινωνική φροντίδα σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, όπως ψυχική συμπαράσταση αλλά και ανεύρεση ειδικών επαγγελματιών υγείας, ώστε όλα αυτά να τους παρέχονται δωρεάν.

Αυτό να θεωρήσουμε ότι είναι μια παροχή για τα μέλη του συλλόγου;

Μία από τις παροχές στο μέτρο του δυνατού, ναι είναι. Όμως έχουν τη δυνατότητα τα μέλη να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις δωρεάν.

Καθοδηγούμε τα μέλη στο πού να απευθυνθούν ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους, έχοντας καταγράψει όπου υπάρχουν ιατρεία παχυσαρκίας σε δημόσια νοσοκομεία, μια και έχουμε άριστη συνεργασία.

Δίνουμε τη δυνατότητα επαφής με άλλους συλλόγους λόγω συν-νοσηροτήτων, καθώς διατηρούμε συνεργασία μαζί τους.       Παρέχονται από τους επαγγελματίες που είναι μέλη μας, δωρεάν η πρώτη εξέταση και  έκπτωση στις επόμενες επισκέψεις.

Ενημέρωση από τα social media  και το site του συλλόγου www.imeroessa.gr.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Παχυσαρκίας, στις 4 Μαρτίου έχετε διοργανώσει κάποια εκδήλωση;

Ναι φυσικά, οι διοργανώσεις μας είναι στις 2 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, στις 3 Μαρτίου στην Αθήνα και στις 4 Μαρτίου συμμετοχή σε εκδήλωση στο Ηράκλειο.

Στις  2 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη στο Mediterranean Ηotel από τις 10.00 έως τις 14.30 διοργανώνουμε μια ημερίδα με θέμα: «Χάνουμε κιλά κερδίζουμε ζωή».

Θα μιλήσουμε για τη γυναίκα και την παχυσαρκία, για την παχυσαρκία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για τις θεραπευτικές μεθόδους, τη  διατροφή και την άσκηση.

Συγχρόνως θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε εμπειρίες ατόμων που έζησαν με παχυσαρκία και τα κιλά αποτελούν πλέον παρελθόν.

Στην Αθήνα 3 Μαρτίου στο Πολεμικό Μουσείο, θα υπάρχει ένα πάνελ ειδικών όπου θα συζητήσουν με το κοινό, θα λύσουν απορίες, θα απαντήσουν σε ερωτήματα, να μιλήσουν για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τη νόσο.

Kαι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, το καθοριστικό τρίπτυχο:

-Δεν αφήνω την παχυσαρκία στην τύχη της

-Συμφιλιώνομαι με τον εαυτό μου και

-Συνεργάζομαι με τους ειδικούς.