Γιατί αυτοκτόνησε ο Νικόλας Άσιμος;

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ήταν ο απόλυτα ανένταχτος καλλιτέχνης στην ουσία και με όλη την σημασία της λέξης. Ελεύθερος και δημιουργικός σε όλες τις φάσεις της τέχνης του. Έγραφε, σκηνοθετούσε, έπαιζε κιθάρα, έφτιαξε σκηνικά, αφίσες, εξώφυλλα δίσκων και κασετών… όλα μόνος του. Κι’ όταν δεν ήθελε να εξαρτάται από εταιρίες δίσκων και εκδοτικούς οίκους- ηχογραφούσε τραγούδια σε κασέτες, έβγαζε βιβλία με δικά του έξοδα και μετά τα πουλούσε ο ίδιος.

Κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε, χλευάστηκε, λογοκρίθηκε, κατηγορήθηκε ως τρελός, τον απέκλεισαν και τον απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι. Ο Νικόλας Άσιμος ήταν μόνος του και όλοι οι άλλοι ήταν… “απέναντι”.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Ο Νικόλας Άσιμος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 1949 και πέθανε στα Εξάρχεια, 17 Μαρτίου 1988. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Ασημόπουλος, ήταν μέτριος μαθητής, όπου ασχολήθηκε με τον στίβο και το ποδόσφαιρο (έπαιζε τερματοφύλακας). Στην εφηβεία του αγάπησε τα ποιήματα του Γεωργίου Σουρή (1853 – 1919) και διασκέδαζε τους συμμαθητές του σκαρώνοντας σατιρικούς στίχους.

Το 1967 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., όπου ασχολήθηκε με το φοιτητικό θέατρο, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στην ιδιωτική Δραματική Σχολή του Κυριαζή Χαρατσάρη, χωρίς να αποφοιτήσει. Στη Θεσσαλονίκη αγόρασε την πρώτη του κιθάρα και ξεκίνησε να παίζει ως αυτοδίδακτος και να συνθέτει τα πρώτα του τραγούδια.

Το Μάιο του 1973 εγκατέλειψε τις σπουδές του, έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και κατέβηκε στην Αθήνα. Άρχισε να ασχολείται όλο και περισσότερο με τη μουσική, περιλαμβάνοντας όμως πάντα θεατρικά στοιχεία στις εμφανίσεις του. Στις μπουάτ της Πλάκας συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με καλλιτέχνες όπως ο Πάνος Τζαβέλας, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σάκης Μπουλάς, ο Θάνος Αδριανός, ο Περικλής Χαρβάς, η Μαριάννα Τόλη, το ντουέτο Λήδα-Σπύρος κ.α.

Το 1975 σημειώθηκε η πρώτη του παρουσία στη δισκογραφία με ένα δίσκο 45 στροφών που περιείχε τα τραγούδια «Ο Μηχανισμός» και «Ο Ρωμιός». Τον έβγαλε η εταιρεία «Λύρα» του Αλέκου Πατσιφά και έπεσε θύμα λογοκρισίας: δηλαδή μπορούσε κάποιος να τον αγοράσει στα δισκοπωλεία, αλλά απαγορευόταν η μετάδοσή του από την δημόσια ραδιοτηλεόραση. Την ίδια χρονιά ο Ασιμος συμμετείχε στο πρόγραμμα του Μουσικού Καφενείου «Σούσουρο» (στην Πλάκα), ενός, κατά κάποιον τρόπο, πολιτικού καμπαρέ της Μεταπολίτευσης. Το 1976 απέκτησε μία κόρη από την εκτός γάμου σχέση του με την αναρχοφεμινίστρια Λίλιαν Χαριτάκη.

Φυλακή, στρατός και ψυχιατρεία

Τον Οκτώβριο του 1977, προσήχθη και προφυλακίστηκε στις φυλακές της Αίγινας μαζί με…

H συνέχεια εδώ