Γιάννης Τσιλογιάννης: “ολοι οι άνθρωποι έχουμε από τη φύση τη μουσικότητα μέσα μας, άρα όλοι είμαστε εν δυνάμει μουσικοί”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Η μουσική ενώνει τις ψυχές των ανθρώπων ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους.

Μεταφέρει μηνύματα, περιγράφει, ψυχαναλύει εντελώς αβίαστα.

Ως παγκόσμια, κοινή μας γλώσσα, μας φέρνει σε επαφή με ανθρώπους που μεγάλωσαν σε εντελώς διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον με άλλα ερεθίσματα, διαφορετική νοοτροπία, άλλες προσλαμβάνουσες και δύναται να μας συνδέσει σε βάθος, με αξιοσημείωτη ευκολία, ακόμα και με ανθρώπους που συναντιόμαστε για πρώτη φορά.

Φέρνει τους λαούς κοντά, παίρνοντας την πρωτοβουλία να φέρει στο Φως όλα όσα ενώνουν τους ανθρώπους.

Από κοινά βιώματα τωρινά δικά μας ή ακόμα και βιώματα προγόνων μας που για έναν μυστήριο λόγο, μας ακουμπούν ακόμα.

Μπορούμε να καταλάβουμε τόσα πολλά από τη Μουσική κάθε λαού διότι αυτή είναι η ψυχή του, η Αλήθεια του!

Η μουσική δεν γνωρίζει από σύνορα αποστάσεις και ενώνει ανθρώπους, μάχεται για ιδέες αλλά και προκαταλήψεις διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο.

Ποιο μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Θαυμάζω αρκετούς μουσικούς και δε θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον αφού καθένας έχει το δικό του χώρο μέσα μου, με τον οποίο έχω συνδεθεί έντονα σε κάποια περίοδο της ζωής μου.

Με μερικούς από αυτούς είχα την τύχη να συνεργαστώ σε συναυλιακό επίπεδο.

Ιδιαίτερη εκτίμηση όμως έχω σε εκείνους που το έργο τους βρίσκεται σε συμφωνία με τη ευρύτερη στάση ζωής τους.
Κυρίως όμως γοητεύομαι από τη μουσικότητα που εκπέμπουν οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Μου αρέσει μέσα από τη μουσική επικοινωνία να «συνδέομαι» με το παιδί-μουσικό που όλοι έχουμε μέσα μας με τη φύση μας.

Με συγκινεί δε βαθύτατα η μουσική επικοινωνία που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ ενός μουσικοθεραπευτή με ένα βρέφος, το οποίο προφανώς δεν έχει αναπτύξει ακόμα λόγο, με ένα παιδί με αυτισμό, με έναν ηλικιωμένο με άνοια ή με έναν πρώην χρήστη, ο οποίος ανακαλύπτει τον εαυτό του και ξαναγεννιέται.

Αυτή είναι η απίστευτη στιγμή όπου με τη μουσική δημιουργείται ένα αόρατο πεδίο και λαμβάνει χώρα η σύνδεση, εκεί όπου ενώνονται παιδικοί κόσμοι και υπάρχει χώρος μόνο για αλήθεια, αγάπη και ειλικρινή αποδοχή.

Αυτός είναι πιστεύω ο σκοπός της ζωής μας άλλωστε. Η αλληλεπίδραση με το εσωτερικό παιδί μέσα μας και η εξέλιξή μας μέσω αυτού.

Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Η Μουσική είναι μία και μας καλεί όλους. Οι Μούσες, μας καλούν…!
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε από τη φύση τη μουσικότητα μέσα μας, άρα όλοι είμαστε εν δυνάμει μουσικοί.

Καλούμαστε από τη Μουσική να συνδεθούμε να συγχρονιστούμε να συντονιστούμε, να εναρμονιστούμε και να ενωθούμε μέσα από αυτήν.

Η μουσική, μας διδάσκει ότι η αρμονία έρχεται μέσα από την ένωση και τη σύμπραξη και έτσι μόνο μπορούμε να αντιληφθούμε και να βιώσουμε το «ΟΛΟΝ» του μεγαλειώδους θαύματος της ζωής.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η Μουσική Παιδεία είναι απαραίτητη πρωτίστως για την ψυχή μας.

Εκτιμώ πως είναι «πολυτέλεια» με την έννοια όμως της προσφοράς ύψιστης φροντίδας για την ψυχή μας.

Μία «οικονομική»- αν θέλετε- πλήρως ανταποδοτική «πολυτέλεια», ένα δώρο ζωής που δε θα χαθεί ποτέ και θα μας συντροφεύει πάντα σε όλη μας τη διαδρομή.

Εννοείται πως αποτελεί και ανάγκη, διότι ανάγκη είναι η έκφραση, η δημιουργία, η επικοινωνία.

Όπως ανάγκη είναι να θυμόμαστε, να συγχωρούμε, να προσπερνάμε, να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε, να εξελισσόμαστε, να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να ανακαλύπτουμε νέες πτυχές του.

Ο Πλάτωνας έλεγε ότι «η Παιδεία είναι δεύτερος ήλιος και δύναμη θεραπευτική της ψυχής για τους ανθρώπους» .

Έχω την αίσθηση ότι τα λόγια αυτά καθρεφτίζουν τη Μουσική Παιδεία…

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Ανακαλύπτουμε τα παιδιά μας μέσα στη δημιουργικότητά τους.
Μια ζωγραφιά ενός παιδιού, μπορεί να μας πει όσα δε χωράει ένα βιβλίο, όσα δε χωράει ο νους μας! Παρομοίως και η μουσική!

Όλοι οι άνθρωποι ερχόμαστε στον κόσμο με τη μουσική μέσα μας η οποία υπάρχει στη ζωή μας πολύ πριν τη γέννησή μας…

Ο ρυθμός του χτύπου της καρδιάς της γεμάτης προσμονή μητέρας, η φωνή της, οι μελωδίες στα νανουρίσματα, από όταν το μωρό βρίσκεται στη μήτρα, αυτή η επικοινωνία, αυτοί οι ήχοι είναι μέρος μιας ενεργειακής σύνδεσης που μόνο η οικουμενικότητα της μουσικής μπορεί να την εκφράσει σε βάθος και να την ανασύρει.

Για να ανακαλύψουμε κάτι πρέπει πρώτα να του δώσουμε χώρο, χρόνο, ερεθίσματα, ενθάρρυνση και πολλή αγάπη έτσι ώστε να μας φανερωθεί..

Όπως ακριβώς όταν έχουμε έναν σπόρο και πρέπει να τον φροντίσουμε, να τον ποτίσουμε, να τον προστατεύσουμε, προκειμένου να μας φανερώσει τα άνθη του, τα κάλλη του.

Τα ταλέντα υπάρχουν, χρειαζόμαστε όμως την Παιδεία στον γονεϊκό μας ρόλο, όπως και στον διδακτικό ρόλο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να ανακαλύψει το ίδιο το παιδί, όχι μόνο τα ταλέντα του, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό και να συνδεθεί μαζί του.

Εκτιμώ ότι αυτός είναι ο (μονό)δρόμος της ευτυχίας, ιερή υποχρέωση και η σπουδαιότερη παρακαταθήκη των γονέων προς τα παιδιά.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Έχω την αίσθηση ότι η παράδοση δεν έχει εκτιμηθεί και δεν διδάσκεται όσο και κυρίως όπως θα έπρεπε από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Όμως είναι χρέος μας η παράδοση να παραδίδεται από γενιά σε γενιά και να αναγεννάται στην οικογένεια μέσα από τα ήθη και έθιμα.

Έχει μεγάλη αξία να προσδίδουμε στην παράδοση και χαρακτήρα βιωματικό.

Πριν φτάσουμε στη εκπαίδευση, η Μουσική Παράδοση είναι σημαντικό να έχει ξεκινήσει μέσα από τη Παιδεία και την κουλτούρα της οικογένειας.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μουσικά σχέδια έχουν έναν πιο συλλογικό χαρακτήρα καθώς ηχογραφούμε ήδη ένα CD, με τα μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.

Οι στίχοι και η μουσική των τραγουδιών είναι δημιουργία των μελών μέσα από το τμήμα Δημιουργικής Γραφής και το αντίστοιχο τμήμα Μουσικής Δημιουργίας.

Στο πρόγραμμα υπάρχουν συναυλίες στην Κρήτη το Φθινόπωρο και μία συναυλία στη Βιέννη τον Νοέμβριο.

Ως προσωπικό μελλοντικό στόχο ζωής τον οποίο προσπαθώ και επιθυμώ να αφοσιωθώ είναι η ουσιαστική ενασχόληση μου με τη Μουσικοθεραπεία.

Θεωρώ και νιώθω τη Μουσικοθεραπεία ως το ύψιστο επίπεδο μουσικής, όχι μόνο σε γνωστικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο αντίληψης, ενσυναίσθησης, που φτάνει στο ασυνείδητο, στο θείο.

Εκείνοι οι Μουσικοί στους οποίους έχει δοθεί το θείο δώρο της άνευ όρων επικοινωνίας μέσω της Μουσικής είναι ευλογημένοι και λέγονται Μουσικοθεραπευτές… Ελπίζω λοιπόν στη διαδρομή αυτή!

Βιογραφικο

Ο Γιάννης Τσιλογιάννης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και ασχολείται με την κιθάρα και το τραγούδι, συμμετέχοντας σε συναυλίες κυρίως στην Κρήτη.

Συμμετέχει εθελοντικά στην Κοινότητα ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, στο τμήμα Μουσικής Δημιουργίας των μελών.

Συνεργάζεται με μουσικοθεατρικές ομάδες στη δημιουργία παραστάσεων όπου πρωταγωνιστούν και εκφράζονται παιδιά.

Είναι συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού συλλόγου «ΑΛΕΑ-η ρίζα του καλού» έχοντας στόχο την προσφορά μέσα από τη Μουσική, τη Ζωγραφική, το Θέατρο στα παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές/ιδρύματα του Ν. Ηρακλείου, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.

Παράλληλα είναι μέλος του συλλόγου Griechsche Welle Wien της Αυστρίας, που έχει ως στόχο την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα προσφέροντας ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα σε ιδρύματα, συλλόγους και νοσοκομεία αλλά και άλλων ειδών ανάγκης, μέσα από δράσεις στήριξης κυρίως στην Αυστρία και στην Ελλάδα.

Το 2018 ξεκίνησε να ασχολείται με τη Μουσικοθεραπεία και όνειρό του είναι προχωρήσει σ’ αυτόν τον τομέα..