Ανδρέας Καραούλης: “οσο απαραίτητη είναι η παιδεία σε μια κοινωνία, άλλο τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της είναι η μουσική παιδεία”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Η μουσική ειναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού ενός λαού. Είναι μέρος της ταυτότητάς του και περιέχει μεγάλο όγκο πληροφοριών για την αισθητική, την νοοτροπία και την ιστορία ενός πολιτισμού.

Όταν για παράδειγμα ακουμε ένα μουσικό έργο από τη Μέση Ανατολή και ένα άλλο από τη κεντρική Ευρώπη, ακόμα και κάποιος που δεν είναι ειδήμων, εύκολα θα αναγνωρίσει τη διαφορά και μάλιστα θα μπορέσει ακόμη και να αντιληφθεί την προέλευση του κάθε έργου ex nihilo.

Ομως, η μουσική με την πλαστικότητά της και το σχεδόν απεριόριστο της εκφραστικής ελευθερίας της, μπορεί με μοναδικό τρόπο να παντρέψει τις διαφορετικές υφές του κάθε λαού, δημιουργώντας έργα απαράμιλλης ομορφιάς και προάγοντας έναν πολιτισμικό διάλογο πολύ βαθύτερο και σε πολύ πιο θεμελιώδη αισθήτηρια του ανθρώπου από οποιοδήποτε άλλο μέσο, καταλήγοντας στο ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια συναισθήματα και ανάγκες ακόμη και αν τα εκφράζουμε διαφορετικά.

Με λίγα λόγια η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι!

Ποιο μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον να σας πω την αλήθεια.

Υπάρχουν τεράστιες προσωπικότητες στην ιστορία αλλά και στις μέρες μας. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι θαυμάζω του δασκάλους μου και πολλούς από τους συνεργάτες μου γιατι με αυτούς έχω προσωπική επαφή και άρα μπορώ να έχω πραγματική γνώμη γι αυτούς.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Φυσικά και υπάρχουν!

Έχω συνεργαστεί με απίστευτους μουσικούς που πραγματικά είναι διεθνούς επιπέδου.

Ιδιαίτερα δε και οι άνθρωποι της γενιάς μου έχουμε τέτοια πρόσβαση στην πληροφορία και την ακαδημαϊκή κατάρτιση, που επιτρέψτε μου να πω ότι είναι μέγα λάθος να αισθανόμαστε ένα αδικαιολογητο σύμπλεγμα κατωτεροτητας ή μια ξενομανία πολλές φορές όταν συνεργαζόμαστε ή ακούμε ξένους καλλιτέχνες.

Είμαστε αγωνιστές οι Ελληνες και μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά αρκεί να αποβάλουμε τους δαίμονές μας.

Πολυτέλεια ή ανάγκη η μουσική παιδεία;

Όσο απαραίτητη είναι η παιδεία σε μια κοινωνία άλλο τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της είναι η μουσική παιδεία.

Με την έννοια μουσική παιδεία δεν μιλάμε αποκλειστικά για την εκμάθηση κάποιου οργάνου, γι αυτό και δεν είναι ωφέλιμη μόνο για τους επόμενους μουσικούς.

Είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο γιατί πέρα από νότες, διδάσκει έννοιες όπως αρμονία, αισθητική, συνεργασία, πειθαρχία, ενσυναίσθηση, αντανακλαστικά, ρυθμό, συντονισμό, έκφραση, και γενικώς συντελεί στην υγιή διαμόρφωση της προσωπικότητας. Είναι ένα εφόδιο για μια ζωή…

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.”
Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Αυτή η φράση χρησιμοποιείται συνήθως για να δείξει ότι τα διαφορετικά είδη μουσικής είναι ουσιαστικά παρακλάδια του ίδιου δέντρου, όμως προσωπικά μου δίνει την αίσθηση ότι όλοι εν τέλει οι μουσικοί υπηρετούμε στο ίδιο πόστο κι ότι φτιάχνουμε με τα ίδια υλικά – τον ήχο, τις μουσικές φράσεις κ.λπ- το δικό του ο καθένας οικοδόμημα.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Συνήθως το ίδιο το παιδί “πιέζει” τις καταστάσεις!

Δεν είμαι ακόμα στη θέση του γονέα αλλά με την ιδιότητά μου και ως εκπαιδευτικος, μπορώ να πω ότι δουλειά των γονιών είναι να δίνουν τα απαραίτητα ερεθίσματα στα παιδιά και από εκεί θα φανεί από την πορεία τους η οποία κλίση προς τη μουσική.

Μεγάλο κομμάτι παίζει έπειτα και ο καθηγητής εφόσον ξεκινήσουν κάποιο όργανο, στο να εμπνεύσει αλλά και να αναγνωρίσει το ταλέντο.

Το αν θα επιλέξουν να γίνουν βέβαια επαγγελματίες μουσικοί μια άλλη κουβέντα…Σίγουρα όμως δεν ωφελεί σε καμία περίπτωση το άγχος και η πίεση.

Ποιος ειναι ο ρόλος ενός στρατιωτικού μουσικού στις ένοπλες δυνάμεις αλλά και στην κοινωνία;

Ως στρατιωτικοι μουσικοί παραδοσιακά συμβάλουμε στην ανηψωση του ηθικού του στρατευματος και την ψυχαγωγία του ώστε να ενισχύεται η επιχειρισιακη του απόδοση.

Συμμετέχουμε σε διάφορες εθιμοτυπικες εκδηλωσεις όπως και στις μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις.

Ομως από την άλλη είμαστε το μέσο με το οποίο οι ενοπλες δυνάμεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά και συμβάλουμε ενεργά στο κοινωνικό σύνολο με συναυλίες στήριξης ευπαθών ομάδων.

Ιδιαίτερα εμείς στο Πολεμικό Ναυτικό υπό τη διεύθυνση του Πλωταρχη Γιώργου Τσιλιμπαρη και την πολύτιμη στήριξη της ηγεσιας, έχουμε δημιουργήσει μουσικοθεατρικες παραστασεις υψηλής αισθητικής που πραγματικά ξεφεύγουν από τα ελληνικά δεδομένα και την παγιωμενη άποψη του κόσμου για τις στρατιωτικές μουσικές.

Φέτος ιδιαίτερα έχουμε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στα 60ς που σαν Big band, μεταφέρουμε τον κόσμο με τις συναυλιες μας σε ολόκληρη τη χώρα στα “αυλάκια του βινυλίου”.

Βιογραφικό.

Ο Ανδρέας Καραούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά.

Φοίτησε στην Ιωνιδειο σχολή Πειραιά και είναι απόφοιτος του τμηματος φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνων.

Είναι διπλωματούχος μονωδος της τάξης του Σταμάτη Μπερή στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και έχει εργαστεί ως μονωδός σε παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως έκτακτος χορωδος στην Εθνική Λυρική Σκηνή και τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται ως στρατιωτικός μουσικός στην Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έχοντας τραγουδήσει σε μεγάλες συναυλίες εντός κι εκτός Ελλάδος.