Άγγελος Παπουτσής: “Η Επίμονη τέχνη βρήκε τρόπο να εφαρμόσει καλλιτεχνικές δράσεις εν μέσω πανδημίας. Είναι μια σπουδαία κίνηση και ίσως πολύτιμη”

Φωτογραφία από τη Νόπη Ράντη

Υποδεχόμαστε το Φεβρουάριο του 2021 με πρωτοποριακό project της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ το οποίο πρότεινε και επιμελείται η καλλιτέχνις Χρύσα Μπαρζόκα.
Στο πρότζεκτ γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκθέτουν με έργα στραμμένα προς την κρυστάλλινη βιτρίνα έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να θαυμάσουν δημιουργίες από τον εξωτερικό αύλειο χώρο – στο κλίμα της εποχής… Η έκθεση θα βρίσκεται εκεί όλο τον Φεβρουαριο επιμένοντας να συγκεντρώνει την προσοχή και την συναισθηματική φόρτιση του θεατή.

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το project. Ποιο συναίσθημα πιστεύετε πως επικρατεί στον επισκέπτη αντικρίζοντας το δικο σας έργο; Ο καθένας καταλαβαίνει το κάθε έργο με την δική του αντίληψη και νοοτροπία. Αλλά ελπίζω να αντλεί το έργο μου για κάθε επισκέπτη ένα συναίσθημα αυτογνωσίας.

Τι συμβολίζει για εσάς η συμμετοχή σας, στο γυάλινο περίπτερο, στη Νέα παραλία; Με κάνει χαρούμενο που έστω ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε, να μπορώ να προβάλω και να επικοινωνήσω συναισθηματικά και ψυχικά με το κοινό.

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιδρά στους θεατές αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη εποχή; Είναι μια μικρή όαση για τους φιλότεχνους αλλά και όχι μόνο. Μπόρουν να γίνονται τέτοιες εικαστικές ενέργειες, έστω και με αυτόν τον τρόπο. Οχι εσώκλειστα στον εκθεσιακό χώρο βέβαια, αλλα εξωτερικά. Ίσως είναι κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ μπορεί να προτείνει εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης μιας επερχόμενης δυστοπίας; Υπάρχει ανάγκη για νέες καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές την εποχή του ιού; Η Επίμονη τέχνη βρήκε τρόπο να εφαρμόσει αυτές τις δράσεις εν μέσω πανδημίας. Είναι μια σπουδαία κίνηση και ίσως πολύτιμη. Και για τους καλλιτέχνες αλλά και για το κοινό.

Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των χρόνων νιώθετε ότι αγκαλιάζει τους καλλιτεχνες; Φυσικά. Ακόμη και προ-καραντίνας οι καλλιτεχνικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη, συνέβαιναν σε πολύ συχνό βαθμό και ολοένα και περισσοτεροι καλλιτεχνες λαμβάνουν μέρος στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Επίσης, δε χρειάζεται κάποιος καλλιτέχνης να είναι “φτασμένος” για να εισέλθει σε αυτόν το τομέα.