Συνέντευξη με την ηθοποιό ΜΑΝΙΑ ΔΙΑΓΟΥΠΗ

Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφιών:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Η Μάνια Διαγούπη είναι απόφοιτη της “Αθηναϊκής Σκηνής” και εργάζεται ενεργά στο θέατρο τα τελευταία 8 χρόνια. Παράλληλα σπουδάζει φωνητική και συνεργάζεται επαγγελματικά με τον Νίκο Αμουντζά από το 2016 σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις που έχει σκηνοθετήσει ο τελευταίος. Παραστάσεις τους έχουν ανέβει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, καθώς και σε άλλες μουσικές σκηνές. Αυτή την περίοδο συναντιούνται και πάλι θεατρικά με το έργο του βραβευμένου συγγραφέα Αλέξανδρου Βαλκανά “Αγαπημένο μου εγώ”, το οποίο παρουσιάζεται πρώτη φορά στο θεατρικό κοινό.

Πώς σκεφτήκατε να ασχοληθείτε με το θέατρο;

Από πολύ μικρή ηλικία είχα έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες και η ανάγκη να εκφραστώ μέσα από την τέχνη ήταν κάτι που με διέκρινε. Ξεκίνησα από το δημοτικό συμμετέχοντας στις σχολικές παραστάσεις και γράφοντας δικά μου κείμενα, από τα οποία δεν έλειπε καθόλου η φαντασία στη γραφή και τη σκηνοθεσία. Ήξερα από τότε και το έλεγα με όλο το σθένος της νεαρής μου ηλικίας ότι το θέατρο ήταν μονόδρομος.

Τι είδους θεάτρου σας αρέσει να παίζετε;

Δεν θα διαχώριζα τόσο το είδος του θεάτρου, όσο την ποιότητα του εκάστοτε κειμένου που καλούμαι να ερμηνεύσω. Με ενδιαφέρει μέσα από τη δουλειά μου ο θεατής να περνάει καλά, να διασκεδάζει αλλά και να προβληματίζεται. Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία ωστόσο στους μη συνηθισμένους ρόλους, ενδεχομένως και κάπως ακραίους, είτε αυτοί είναι κωμικοί είτε δραματικοί.

Τι χόμπι έχετε εκτός από το θέατρο;

Μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία, να γράφω ποίηση, να παρακολουθώ ταινίες και σειρές, βόλτες με φίλους και να ακούω μουσική. Ενίοτε μαγειρεύω και πειραματίζομαι με διάφορες συνταγές. Το αποτέλεσμα φυσικά το κρίνουν όσοι έχουν δοκιμάσει.

Σε ποια παράσταση εμφανίζεστε αυτόν τον καιρό;

Αυτόν τον καιρό είμαι στην παράσταση “Αγαπημένο μου εγώ”, στο θέατρο “Αθηναϊκή Σκηνή”, όπου έχω την τιμή και την τύχη να συνεργάζομαι με δύο πολύ καλούς φίλους στο κείμενο και τη σκηνοθεσία. Ο Νίκος Αμουντζάς σκηνοθετεί τους υπέροχους μονολόγους που έχει γράψει ο Αλέξανδρος Βαλκανάς. Επιπλέον, έχω τη χαρά να συνεργάζομαι ξανά μετά από κάποια χρόνια με τον καλό φίλο και συνάδελφο Κωνσταντίνο Τσακανάκη, καθώς και τους εξαιρετικούς Λαμπρινή Αγιαννίτου και Παναγιώτη Τυροπάνη.

Πείτε μας λίγα λόγια για το “Αγαπημένο μου εγώ”.

Πρόκειται για δέκα μονολόγους απλών, καθημερινών ανθρώπων που καταθέτουν τη δική τους κατακερματισμένη αλήθεια, τα όνειρα, τις ελπίδες, τους φόβους και τα σχέδιά τους, είτε σε έναν βουβό ακροατή είτε σε ένα φανταστικό πρόσωπο ή σε κάποιο αντικείμενο που μπορεί να χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, ο ένας ρόλος που ερμηνεύω – και είναι ο πιο συγκλονιστικός που έχω ερμηνεύσει ως τώρα – είναι αυτός ενός πιτσιρικά που γράφει στο ημερολόγιό του όλες τις σκέψεις που μπορεί να περνάνε από το μυαλό του σχετικά με τον αδερφό του, τους συμμαθητές του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ένας άλλος ρόλος είναι μιας απλής νοικοκυράς που πάει σε μάθημα yoga αλλά είναι τόσο άσχετη που κάνει τους άλλους να αγανακτούν. Και επίσης ερμηνεύω το 1/3 μιας υστερικής μάνας, ένας πολύ ενδιαφέρον ρόλος από σκηνοθετικής άποψης.

Αν δεν ήσασταν ηθοποιός τι θα θέλατε να είστε;

Μου αρέσει πολύ η φύση και τα ταξίδια, ίσως κάτι σχετικό με τον τουρισμό που να μου επιτρέπει να πηγαίνω σε όμορφους προορισμούς και να γνωρίζω άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες.

Τι γνώμη έχετε για την πολιτική;

Επειδή όπως ανέφερα μου αρέσει η φύση και γενικότερα το περιβάλλον, με ενδιαφέρει η κάθε κυβέρνηση να δίνει την αρμόζουσα σημασία διότι από εκεί εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας και είναι στο δικό μας χέρι να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Πώς σας βρίσκουμε τώρα στα προσωπικά σας;

Η παράσταση “Αγαπημένο μου εγώ” έχει την αποκλειστικότητά μου αυτήν την περίοδο.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας σκηνοθέτης;

Από ξένους θαυμάζω πολύ τους Christopher Nolan, Martin Scorsese, Clint Eastwood και πολλούς άλλους. Υπάρχουν και αρκετοί αξιόλογοι Έλληνες, θα αναφερθώ κυρίως σε θεατρικούς όπως Κοραής Δαμάτης, Νίκος Χαραλάμπους, Γιάννης Ιορδανίδης που είχα και την τύχη να τους έχω καθηγητές στη σχολή και βεβαίως τόσοι άλλοι που ανεβάζουν εξαιρετικές παραστάσεις όλα αυτά τα χρόνια,και δεν θα μπορούσα να παραλείψω βέβαια και τον τωρινό αγαπημένο μας σκηνοθέτη Νίκο Αμουντζά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Με ενδιαφέρει πολύ να είμαι ενεργή στο θέατρο με καλές συνεργασίες και κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον να ανεβάσω ένα δικό μου έργο.

Εμείς στο http://polısmagazıno.gr ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα παράσταση που πολύ σύντομα ξεκινάτε, και την πραγματοποίηση όλων σας των ονείρων και σχεδίων, καθώς και το να ανεβάσετε ένα δικό σας έργο – δημιούργημά σας.