«Θέλµα και Ίρις» Μία σκοτεινή queer κωµωδία των Μαρίας Παπουτσή και Ειρήνης Γαντερί από τις 8 Μαρτίου στο θέατρο Φούρνος

Πρόταση για θέατρο από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Περιγραφή έργου

Η Θέλµα και η Ίρις είναι ένα ζευγάρι, όπως όλα τα άλλα, µε τη µόνη διαφορά ότι ζουν εδώ και 672 χρόνια, παίζουν άψογα σκάκι και σαντούρι και έχουν συναναστραφεί τους περισσότερους καλλιτέχνες, φιλοσόφους και διανοούµενους των περασµένων αιώνων! Η Θέλµα και η Ίρις, ως σωστοί βρικόλακες, κουβαλάνε µέσα τους τη σοφία µιας αιωνιότητας! Σήµεραό µως θα βρεθούν αντιµέτωπες µε ένα δίληµµα… Με µία συνθήκη, που ακόµη και για αυτές, είναι τελείως και εντελώς καινούρια!

Η Θέλµα και η Ίρις είναι ένα ζευγάρι βρικολάκων. Μέσα στους αιώνες της ζωής τους, έχουν διαβάσει πολύ, έχουν ασχοληθεί µε όλα τα είδη τέχνης και πνευµατικής άσκησης, έχουν κάνει φίλους τους τους µεγαλύτερους καλλιτέχνες και διανοητές. Πνευµατικά ελεύθερες, κοσµογυρισµένες και βαθιά πολιτικοποιηµένες, έχουν αποφασίσει να σταθούν στο πλάι του ανθρώπινου είδους συµµετέχοντας ενεργά σε κάθε αγώνα του ανθρώπου για την ελευθερία, την ισότητα και τη χειραφέτησή του! Βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραµµή αποκρούοντας τη βία της εξουσίας και ενθαρρύνοντας τον αγωνιζόµενο. Ως σωστοί βρικόλακες της δικιάς τους φιλοσοφίας, επιλέγουν για τροφή τους µόνο άτοµα επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο (φασίστες, βιαστές, παιδόφιλους κλπ).

Οι δύο ηρωίδες, παρ’ όλη τη σοφία και την εµπειρία τους, θα βρεθούν τελικά αντιµέτωπες µε ένα-αρκετά ανθρώπινο θα λέγαµε- δίληµµα. Το δίληµµα της γονεϊκότητας.Με µία απλή τους απόφαση -µε ένα τόσο δα δαγκωµατάκι!-µπορούν να δηµιουργήσουν ένα νέο πλάσµα που να τους µοιάζει. Είναι όµως πράγµατι τόσο απλή αυτή η απόφαση; Τι σηµαίνει για την κάθεµία η έννοια της γονεϊκότητας; Η έννοια της οικογένειας; Είναι η µητρότητα ένα ένστικτο ή είναι µία επίκτητη κοινωνική ανάγκη; Είναι ένας τρόπος ολοκλήρωσης ή όχι; Τί θυσίες απαιτεί τελικά µια τέτοια απόφαση;

Το έργο «Θέλµα & Ίρις» πραγµατεύεται µε ιδιαίτερα κωµικό και καυστικό τρόπο το θέµα των ανθρώπινων σχέσεων και των κοινωνικών συµβάσεων και βρίσκεται στο µεταβατικό σηµείο δύο αντίθετων καταστάσεων. Κινείται διαρκώς στο µεταίχµιο µεταξύ συµβατικού και αντισυµβατικο ύτρόπου ζωής.

Συντελεστές

Κείµενο: Μαρία Παπουτσή, Ειρήνη Γαντερί

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γαντερί

ΣχεδιασµόςΦωτισµών: Αποστόλης Τσατσάκος

ΣκηνικάΚοστούµια: Ειρήνη Γαντερί

Βοηθός ενδυµατολόγος: Ιωάννα Παπακωνσταντίνου

Φωτογραφίες παράστασης: Δηµήτρης Παρθύµος

Σχεδιασµός αφίσας: Σοφία Μπράιλα

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη Παραγωγή: Dune Productions

Παίζουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Από Τετάρτη 8 Μαρτίου

Ηµέρες & ώρες παραστάσεων Κάθε Τετάρτη στις 21:00

Τιµές εισιτηρίων Γενική Είσοδος: 12 ευρώ

Διάρκεια παράστασης 80’

Προπώληση εισιτηρίων Viva.gr

Θέατρο Φούρνος, Μαυροµιχάλη 168, Εξάρχεια

Τηλέφωνο κρατήσεων: 21 0646 0748