Ο ζωγράφος Χρήστος Τυρεκίδης ο δάσκαλος που επιβεβαιώνει απόλυτα την έκφραση «μεταλαμπάδευση της γνώσης» συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

ΤΥΡΕΚΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ: Γεννημένος στην Τριανταφυλλιά Σερρών. Με ευχή και πρώτη συνδρομή της μητέρας του, γίνεται μέλος στο σύλλογο Ζωγράφων Β. Ελλάδας. Εκθέτει έργα του και διδάσκει Ζωγραφική επτά χρόνια στην Χ.Α.Ν.Θ. σε 1.700 ενήλικες μαθητές. 1992 δημιουργεί το “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΡΕΚΙΔΗ” μαζί και Dvd μαθήματα Ζωγραφικής & Αγιογραφίας. Έργα του σε συλλογές & ιστοσελίδες: https://noisi-ekfrasi.blogspot.gr/p/blog-page_0.html

Γράφει και εκδίδει τον “Χρόνο” στις εκδόσεις “ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ” 1984. 2008, με “Λογισμούς Σωτηρίας” απαντά σε ερωτήματα πίστεως μαθητών του, με βράβευση από International Art Society http://artsociety.gr/aristeia2015.html

Για τα εγγόνια γράφει παραμύθια και διηγήματα με ηθικοπλαστικές ιστορίες, 2015. 1ο παραμύθι, “Το Πουλί και το Σύκο”: https://www.youtube.com/watch?v=bifuNTNDRE0 “Χρόνος”, “Λογισμοί Σωτηρίας” και “Όστις Θέλει”, είναι ολοκληρωμένη απάντηση στην Κοσμογονία, τη σχέση μας με τον Άγιο Τριαδικό Θεό και τον Υπέροχο και Ευγενικό μας Κύριο, Ιησού Χριστό! 2020 δημιουργεί μαθήματα-βίντεο για Ελεύθερο Σχέδιο, Ελαιογραφία & Αγιογραφία: https://www.youtube.com/@TyrekidisArt/featured

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Στα παιδικά μου μάτια, το “σπίτι” φάνταζε τρανό και άγνωστες ήταν οι ευκαιρίες κι οι διαφορές που ο πλανήτης έδινε σε κάθε γωνιά σε λαούς που ζούσαν εκεί! Έχοντας μνήμη του παρελθόντος και διευρυμένο Ορίζοντα, η ματιά ατενίζει ότι παλαιότερα φάνταζε άγνωστο και απόμακρο! Το Μπλε Ουρανού και Θάλασσας που αγκαλιάζει τον κόσμο μου, έγιναν τα ευρύτερα σύνορα της ύπαρξής μου!

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Ζωγραφίζω μισό αιώνα, και τριάντα οκτώ έτη μοιράζομαι αυτή την αγάπη δίνοντας γνώσεις σε χιλιάδες, όσους αγαπούν το θαύμα της δημιουργίας! Όσο το μπορώ, αυτό συνεχίζω και πράττω!

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Στην Φύση τίποτε δεν χαμένο, ακόμη κι αν αλλάζει μορφή! Κάθε ανθρώπινη ενέργεια κάπου συμβάλει, βοηθά, μορφώνει, με δυνατότητα σύγκρισης, κάθε σκεπτόμενος νους επιλέγει το ιδιαίτερο δικό του δρόμο αποδοχής και έκφρασης!

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Βιωματική εμπειρία και διδασκαλεία, δίδαξαν πως η Τέχνη είναι ανταποδοτική σε όποιον συμμετέχει, σε όποιον συμβάλει στην διεύρυνση των δρόμων αναζήτησής της! Αμέτρητοι μετά τον κάματο 8ώρης εργασίας, έφευγαν μετά 4ώρης δημιουργίας ξεκούραστοι και ευτυχείς!

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Η τέχνη έχει ανάγκη από βοηθούς, το Φως και τον Ήχο των χρωμάτων της! Η μεταξύ τους σχέση υπέροχη, κι όπως κάθε ορατό στον υπαρκτό κόσμο, υπόκεινται στον νόμο των αντιθέσεων! Πάνω-κάτω, Καλό-κακό, Όμορφο-άσχημο, Φως-σκιά, κα! Το Φως ταξιδεύει στο κενό με ασύλληπτες ταχύτητες, διαθλάται στην ατμόσφαιρα, δυσκολεύεται στο νερό και σταματά εμπρός σε κάθε συμπαγή ύλη! Ο Ήχος με άνεση ταξιδεύει στα στέρεα, χάνει ταχύτητα στο νερό, δυσκολεύεται στον αέρα και σταματά στο κενό! Δημιουργός και θεατής, βλέπουν με μάτια που έγιναν για το Φως και ακούν με Αυτιά που έγιναν για τον Ήχο! Δίνουν και δέχονται σκέψεις, συναισθήματα, αποκτούν διαισθητική επαφή με το περιβάλλον, τα νοήματα, κ.α.! Με Σοφία έπλασε ο Δημιουργός την μεταξύ τους σχέση! Μάτια και Αυτιά απέχουν ίδια από το στόμα! Έχουμε δύο μάτια και δύο αυτιά, να βλέπουμε και να ακούμε από εδώ κι από εκεί, αλλά μόνον ένα στόμα, να έχουμε μία και σταθερή γνώμη! Όσο δημιουργώ, όσο ο χρωστήρας τοποθετεί μορφές και χρώματα, η σκέψη “φορτώνει” με συναισθήματα και έννοιες την κάθε πινελιά! Αν ο θεατής δεν “τρέξει” βιαστικά στο κάθε επόμενο έργο, αν με σύνεση και προσοχή αφουγκραστεί, είναι βέβαιο πως θα βρει τον όποιο πλούτο μέσα του κρύβει κάθε έργο τέχνης!

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr