Η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

Επειδή το βιογραφικό μου ως διοργανώτρια θα το δείε στο τέλος του άρθρου, θα ήθελα να πώ δυό λόγια για την επικείμενη έκθεση και να ευχαριστήσω όλους όσους με περισσή ευγένεια βοήθησαν να οργανώσω αυτήν την έκθεση προσφέροντάς μου γενναιόδωρα το χρόνο, τη γνώση και την εμπειρία τους.

Όπως εχει πει ο Bob Marley: “Η τέχνη παίρνει μια ακατέργαστη ιδέα, ένα ακατέργαστο αντικείμενο και το κάνει ορατό, το τραβάει στο φως από το σκοτάδι… φωτίζει το σκοτάδι” Αυτός είναι και ο σκοπός της διεθνούς θεματικής ομαδικής έκθεσης εικαστικών τεχνών με τίτλο 

“Mit dem Blau des Himmels und des Meeres”  η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Atelier an der Donau στην πόλη Ybbs an der Donau της Αυστρίας από 9 έως 19 Ιουνίου 2023  να φωτίσει τα σκοτάδια μας! Να φέρει σ επαφή καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες οι οποίοι θα μοιραστούν μέσα από τα έργα τους ιδέες, τεχνικές, εμπειρίες και εντυπώσεις με τους επισκέπτες της έκθεσης ,δίνοντας στους μεν πρώτους κίνητρο και έμπνευση για δημιουργία στους δε δεύτερους την ευκαιρία να θαυμάσουν υπέροχα έργα τέχνης και να έρθουν σ επαφή με μικρά γλυπτικά αριστουργήματα. Εξαιρετικοί εικαστικοί δημιουργοί από Ελλάδα, Γεωργία, Αυστρία, Ισπανία ,Ιταλία, Ουκρανία, Αλβανία, Αίγυπτο, Αργεντινή και Βενεζουέλα έρχονται μαζί μας σ αυτό το υπέροχο ταξείδι τέχνης και πολιτισμού. Σ ένα ταξίδι προς το φως αφήνοντας πίσω κάθε δυσκολία, κάθε αρρώστια, κάθε πόνο, καθετί που άπλωσε τη σκιά του πάνω στα όνειρά μας, στα θέλω μας, τις επιθυμίες μας, τις χαρές μας , αλλά χωρίς να ξεχνάμε αυτούς που έφυγαν άδικα στο πρόσφατο δυστύχημα των Τεμπών γι αυτό και η έκθεση αυτή θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη τους. Αιωνία αυτών η μνήμη!

Όπως μας τονίζει δε στον πρόλογο του εικαστικού μας καταλόγου η Κυβερνήτης της Κατω Αυστρίας Johanna Mikl- Leitner “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία ευδοκιμεί σε προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση”.

Γι’ αυτό αισθάνομαι  την υποχρέωση να ευχαριστήσω από καρδιάς την Κυβερνήτη της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner, την Δήμαρχο Ulrike Schachner, τον Σύμβουλο Πολιτισμού Peter Blessky και τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων Alfred Prenninger του Δήμου Ybbs an der Donau  για την πολύτιμη υποστήριξη και βοήθειά τους. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Atelier an der Donau, Gerhard Maller, και την καλλιτεχνική διευθύντρια  MOSOTE, Monika Sonnleitner-Temper .Ευχαριστώ από καρδιάς την Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος Νίνα Διακοβασίλη για την στήριξη και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Eπίσης την ομάδα του Kulturvernetzung και τον Willi Lehner για την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια. Καθώς και τον Πρόεδρο Preeth Nambiar του παγκόσμιου Οργανισμού των Writers Capital International Foundation επίσης την Πρόεδρο της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης “ΝΟΣΤΟΣ” Μπουένος Άιρες, Αργεντινής Dr. Χριστίνα Τσαρδίκου, τους υποστηρικτές, Ρόμπερτ Μαγιερ του Heuriger “Maier”3913, Großgöttfritz και την οικογένεια Νικολάου Κυριακίδη BROSWIRT Bad Vigau, Σάλτσμπουργκ.Τους χορηγούς  επικοινωνίας:  Ybbs Gemeinde Magazin, NÖN, Bezirks Bläter, Kultur Nö, Hephaestus Wien, Polis magazino.gr.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους συμμετέχοντες και τους εύχομαι από καρδιάς την μέγιστη δυνατή επιτυχία τόσο στα έργα τους ,όσο και στην ζωή τους!. Τέλος ευχαριστώ όλους όσους θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους στην έκθεση.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Ως εμπνευστής και διοργανώτρια της συγκεκριμένης έκθεσης δεν θα μπορούσα να μην συμμετέχω σ’ αυτήν, υποστηρίζοντας την έκθεση αλλά και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου.

Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας 2010, ελαιογραφία 50Χ40 εκ.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Η δημιουργία της Ένωσης Εικαστικών Ευρώπης “ΑΡΙΣΤΑΡΕΤΗ” μέσω της οποίας θα μπορούν καλλιτέχνες απ’ όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο να συνδιαλέγονται, να συνεκθέτουν, ν’ ανταλλάσουν απόψεις, εμπειρίες και στοιχεία του πολιτισμού τους, της τέχνης τους, των τεχνικών και των υλικών που χρησιμοποιούν.

Περίπατος στον Σηκουάνα” 2006, Ελαιογραφία 40Χ30 εκ.

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Σίγουρα ναι! Τόσο στην Ελλάδα όσο και έξω από αυτήν υπάρχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες σε κάθε τέχνη. Έχω δεί εξαιρετικά ζωγραφικα , γλυπτικά και αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

Περπατώντας στην Ομίχλη 2008,
Ελαιογραφία 50Χ40 εκ.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Η ενασχόληση με τις τέχνες είτε συστηματικά είτε πρόσκαιρα σε περιόδους αναγκαστικού εγκλεισμού ή μεγάλου στρες, απεδείχθη ότι είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία αφού προσφέρει στιγμές δημιουργικής χαλάρωσης, ηρεμίας και ισορροπίας στο άτομο που ασχολείται με αυτές.

Οι φρουροί της Μεσογείου 2018,
Ελαιογραφία 80Χ60 εκ.

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Ο καλλιτέχνης  εναποθέτει πέρα από την ιδέα του, την έμπνευσή του, το ταλέντο του τις όποιες δεξιότητές του και την ψυχή του στις δημιουργίες του με στόχο ν αγγίξει και την ψυχή αυτών που θα δούν τα έργα του. Έτσι επιδιώκεται μία αμφίδρομη επικοινωνία μέσα από την οποία ωφελούνται και τα δύο μέρη μέσω του διαλόγου και της δια ζώσης επικοινωνίας.

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr