ΟΜΜΘ – Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την 102η επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας

«Τ’ Ανατολής το Χάραμαν» είναι ο τίτλος του μουσικοποιητικού δρώμενου με το οποίο το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την Τετάρτη 19 Μαΐου την 102η επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Η παράγωγη θα μεταδοθεί απευθείας στις 18.00 από το κανάλι του ΟΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece).

Πρόκειται για ένα τριαντάλεπτο ταξίδι ήχων και εικόνων μέσω του οποίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αφηγείται και αποδίδει φόρο τιμής στον μουσικό λαϊκό πολιτισμό των Ποντίων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει την ενοποιητική και δημιουργική δύναμη της μουσικής του Πόντου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

«Τ’ Ανατολής το Χάραμαν» συνδέει ιστορικούς και σύγχρονους ποντιακούς σκοπούς με μελοποιημένη επική ποίηση, καθώς έξι γνωστοί λυράρηδες και μια ομάδα τραγουδιστών και χορευτών θα «ντύσουν» μουσικά τις τραγουδιστικές αφηγήσεις που αποκαλύπτουν στο κοινό άγνωστες πτυχές της μακραίωνης Ποντιακής παράδοσης.

Ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Γάκης, επισημαίνει ότι «η γνώση της ιστορίας αποτελεί χρέος τιμής σε όσους θυσιάστηκαν αλλά και ισχυρό θεμέλιο για να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον. Το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και η σημασία που έχει για τη χώρα μας, καθιστά επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας. Ο ΟΜΜΘ ετοίμασε την παραγωγή “Τ’ Ανατολής το Χάραμαν”, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 καλλιτεχνών, έχοντας στόχο να τιμήσει τα ήθη, τα έθιμα και τη μοναδική ποντιακή κουλτούρα, αναδεικνύοντας παράλληλα τη συμβολή αυτού του σημαντικού τμήματος του Ελληνισμού στην ανόρθωση της πατρίδας μας. Ο Πόντος είναι οι άνθρωποι του που ζουν μέσα από τα τραγούδια, τον ήχο της ποντιακής λύρας και την ένταση του χορού».

Πρόγραμμα:

Α’ Ενότητα

 1. Ήλιος εβγαίν’ α’σο ραχίν – Μοιρολόι
  [Μουσικη: Γιάννης Τσανασίδης – Στίχοι: Νατάσα Τσακηρίδου]
 2. Λεμόνα – Δημοτικό Τραγούδι Πόντου
  [Μουσική-στίχοι: Παραδοσιακοί – Διασκευή: Γιάννης Τσανασίδης]

Β’ Ενότητα

 1. Ενότητα Τικ Τουλουμί
  [Μουσική: Γιάννης Τσανασίδης]
 2. Όθεν πατείς τ’ ομμάτια μου (Τικ)
  [Μουσική: Γιάννης Τσανασίδης – Στίχοι: Παραδοσιακοί]

Γ’ Ενότητα

 1. Ενότητα Τικ Τρομαχτόν
  [Μουσική: Γιάννης Τσανασίδης]
 2. Σερενίτσα – Ποντιακός Χορός από την Χερροίανα του Πόντου

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θύμιος Ατζακάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια, Ποντιακή λύρα, προετοιμασία οργανικού συνόλου: Γιάννης Τσανασίδης
Τραγούδι, προετοιμασία φωνητικού συνόλου: Νατάσσα Τσακηρίδου
Περσική λύρα: James Wylie
Πολίτικο λαούτο: Ιάκωβος Μωυσιάδης
Κρουστά: Σάκης Λάιος
Νταούλι: Νίκος Φιλιππίδης
Ποντιακές λύρες: Ονούρ Σεντούρκ, Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μαυρομουστακίδης, Λευτέρης Ραφαηλίδης
Φωνή: Χριστίνα Κεμανετζίδου
Φωνή: Μαρία Παπαχριστοδούλου
Χορευτικό σύνολο: Ηλιοείδεια
Αφηγητής: Θεοχάρης Ιωαννίδης