Μαρία Στειακάκη: “Η τέχνη για εμένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του είναι μου… κι ένα ατελείωτο ταξίδι σε πτυχές του εαυτού μου που ακόμη δεν γνωρίζω”

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ: Σύλληψη διοργάνωση & επιμέλεια από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα η οποία έχει επιλέξει εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην ομάδα και θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν με έμπνευση κυρίως τη ζωή και το έργο του τεράστιου Νίκου Καζαντζάκη.

Συμμετέχετε στο  Capsis Astoria heraklion  στην Κρήτη θα θέλατε να μας πείτε ενα απόφθεγμα του Ποιητή, συγγραφέα, φιλοσόφου, στοχαστή από το οποίο εμπνεύστηκατε; “Το μεγαλύτερο ταξίδι μας, το κάνουμε με την ψυχή μας”. Η φράση του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη που χαρακτηρίζει την ως τώρα καλλιτεχνική μου πορεια…

Τι σημαίνει για εσάς αυτό; Η τέχνη για εμένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του είναι μου και ένα ατελείωτο ταξίδι σε πτυχές του εαυτού μου που ακόμα δεν γνωρίζω. Με έχει ταξιδέψει  άλλοτε σε φωτεινά όμορφα μονοπάτια και άλλοτε σε στενά σκοτεινά κακοτράχαλα σοκάκια… Η ψυχή καρτερεί την Ιθάκη, αλλά τρέφεται από το ταξίδι…

Η Κρήτη είναι από τα πιο όμορφα νησιά του πλανήτη, θα το επιλεγατε καποια στιγμή  ως τόπο διαμονής σας η ως τόπο έμπνευσης; Η Κρήτη είναι ο τόπος μου. Αγαπώ κάθε της πέτρα, το απέραντο γαλάζιο που πλημμυρίζει καθημερινά το βλέμμα μου, αγαπώ τις μυρουδιές της μα πιο πολυ από όλα αγαπώ τους ανθρώπους της, την απλότητα και τη φιλοξενία που τους διακρίνει.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην Κρήτη; Γέννημα, θρέμμα βαθειά ριζωμένη από πάππου προς πάππου εδώ. Δεν θα μπορουσα να ζήσω πουθενά αλλού στον κόσμο…
θα κλείσω με την εξής φράση του μεγάλου συγγραφέα.
“Ο κόσμος ετούτος δεν έχει ψεγάδι, ας μήν αλλάξει στον αιώνα τον άπαντα”

Βιογραφικό Σημείωμα

Μαρία Στειακάκη Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1979. Η δημιουργία στη ζωή μου νομιζω γεννήθηκε μαζί μου, ήταν παντα ο τρόπος να εκφράζομαι. Τα πρωτα μου μαθήματα στη ζωγραφική τα έκανα σε ηλικία 14 ετών και έκτοτε έχω παρακολουθησει αρκετά. Δέκα περιπου χρονια πριν γνώρισα και άλλων ειδών μεικτές τεχνικές, παρακολουθησα σεμινάρια και αρχισα να δουλευω με νέες τεχνικές και υλικά, που μου άνοιξαν καινούριους ορίζοντες σε αυτό που απαρτίζει την τέχνη μου σήμερα. Δεν υπάρχει ιδανική στιγμή για δημιουργία, δεν υπάρχει έργο κατά παραγγελία. Τείνω να δημιουργώ απρόσμενα και άτακτα όταν το μέσα μου με καλεί. Για το μέλλον ευχομαι να έχω πάντα αυτή τη δυνατότητα έκφρασης μέσα από τα έργα μου για να κατακτω την ισορροπία στη ζωή μου.

Με πάνω από 20 χρόνια αγάπης και δημιουργίας στο χώρο της ζωγραφικής και της εικαστικής γλυπτικής, διαθέτει την πιστοποίηση δασκάλου της Paverpol International διδάσκοντας και δημιουργόντας νέους εκπαιδευτές στην εικαστική γλυπτική.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις ως ζωγράφος αλλά και ως εικαστικός στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στην Πύλη αγ. Γεωργίου κ.α.
Σήμερα ζει και εργάζεται ως υπεύθυνη καλλιτεχνικού εργαστηρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης.